نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای علوم دامی، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

2 استادیار گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی (ابوریحان)، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.

3 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، ، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

4 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، ، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

5 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، ، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

چکیده

در این آزمایش تاثیر فرم‌های آلی عناصر روی، مس، منگنز و آهن در شرایط تنش‌گرمایی بر عملکرد رشد، ریخت شناسی و جمعیت میکروبی روده کوچک با استفاده از 360 قطعه جوجه‌ی گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با شش گروه و شش تکرار از سن 1 تا 42 روزگی بررسی شد.گروههای آزمایشی شامل 1-جیره پایه (شاهد) و جیره پایه به همراه فرم‌های آلی عناصر 2- 5 میلی‌گرم مس-متیونین ، 20 میلی‌گرم منگنز-متیونین و 5 میلی‌گرم آهن-متیونین (CuMnFe) 3-40میلی‌گرم روی-متیونین، 20میلی‌گرم منگنز-متیونین، 5میلی‌گرم آهن-متیونین (ZnMnFe) 4- 40 میلی-گرم روی-متیونین، 5 میلی‌گرم مس-متیونین، 5 میلی‌گرم آهن-متیونین (ZnCuFe) 5- 40 میلی‌گرم روی-متیونین، 5 میلی-گرم مس-متیونین،20میلی‌گرم منگنز-متیونین(ZnCuMn) و6-40میلی‌گرم‌روی-متیونین، 5میلی‌گرم مس-متیونین، 20میلی-گرم‌ منگنز-متیونین، 5میلی‌گرم‌ آهن-متیونین (ZnCuMnFe) بودند. نتایج نشان دادکه مصرف گروه‌های CuMnFeو ZnCuMn باعث افزایش طول پرز در مقایسه با سایر گروه‌ها شدند. پرندگان دریافت‌کننده فرم آلی عناصر چربی حفره بطنی کمتر، ضخامت لایه عضلانی بالاتر و جمعیت کلی فرم کمتری در ایلئوم روده در مقایسه با پرندگان جیره شاهد داشتند. تعداد باکتری‌های لاکتوباسیلوس ایلئوم روده در پرندگان دریافت کننده گروههای ZnCuMn وZnMnFe نسبت به پرندگان سایر گروهها بیشتر بود. به طور کلی مصرف گروه‌ ZnCuFe، در جیره جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی‌ موجب کاهش جمعیت مضر میکروبی روده ، افزایش وزن سینه و ران و بهبود عملکرد می‌شود.

کلیدواژه‌ها

Akbari, M., Kermanshahi, H., Moghaddam, H. N., Moussavi, A. H. and Afshari, J.T. (2008). Effects of wheat soybean meal based diet supplementation with vitamin A, vitamin E and zinc on blood cells, organ weights and humoral immune response in broiler chickens. Journal Animal Veterinary Advances. 7: 297-304.
  Awad, W., Ghareeb, K. and Boh, J. (2008). Intestinal structure and function of broiler chickens on diets supplemented with a synbiotic containing Enterococcus faecium and oligosaccharides. International Journal Molecular Sciences. 9: 2205- 2216.
Azad, M.A.K., Kikusato, M., Sudo, S., Amo, T. and Toyomizu, M. (2010). Time course of ROS production in skeletal muscle mitochondria from chronic heat-exposed broiler chicken. Comparative Biochemistry and Physiology. 157: 266-271.
  Bao, Y.M., Choct, M. and   Bruerton, K. (2009). Organic Zn and broiler chicken nutrition. British Poultry Science. 50: 95–102.
  Bradley, G., Thomas, L., Savage, F. and Karen, I.T. (1994). The Effects of supplementing diets with saccharomyces cerevisiae var. boulardii on male poult performance and ileal morphology. Poultry Science. 73:1766-1770.
  Gajura, S., Panda, A., Gopinath, N., Rao, S., Raju, M., Reddy, M. and Kummer, C.V. (2008). Effects of higher levels of zinc supplementation on performance, mineral availability, and immune competence in broiler chickens. The Journal of Applied Poultry Research. 17:79-86.
      Geraert, P.A., Padilha, J.C.F., Guillaumin, S. (1996). Metabolic and endocrine changes induced by chronic heat exposure in broiler chickens: growth performance, body composition and energy retention. British Journal of Nutrition. 75:195–204
        Gholami, M., Golian, A., Kermanshah, H. and Zerehdaran, S. (2016). Comparision of relative bioavailability of Mn proteinate and Mn oxide in young broiler chicks. Iranian Journal of Animal Science. 47: 2003-2013.
Kim, G.B., Seo, Y., Shin, K., Rhee, A., Han, J., Paik, I.K. (2011). Effects of supplemental cop-permethionine chelate and copper-soy-proteinate on performance, blood parameters, liver min-eral content and intestinal microfloria of broiler chickens. The Journal of Applied Poultry Research. 20: 21-32.
Kucuk, O. (2008). Zinc in a combination with magnesium helps reducing negative effects of heat stress in quails. Biology Trace Element Research. 123, 144-153.
Kwiecien, M., Winiarska-Mieczan, A., Zawisilak, K. and Sroka, S. (2014). Effect of copper glycinate chelate on biomechanical, morphometric and chemical properties of chicken femur. Annals of Animals Science. 14: 127-135.
Leeson, S. (2009). Copper metabolism and dietary needs. World's Poultry Science Journal.
  65:353-66.
Li, Y., Hansen, S., Borst, L., Spears, J. and Moeser, A. (2016).  Dietary iron deficiency and oversupplementation increase intestinal permeability, ion transport, and inflammation in pigs. Journal Nutrition. 146:1499–505.
Lin, H., Jiao, H., Buyse, J. and Decuypere, E.  (2006). Strategies for preventing heat stress in Poultry. World's Poultry Science Journal. 62: 71-85.
Lonnderdal, B. (2017). Excess iron intake as a factor in growth, infections, and   development of infants and young children. Amirican Journal Clinical Nutrition.106:1681S–987S
Luo, X., Liu, S., Lu, L., Li, S., Xie, J., Zhang,   L., Zhang, J. and Luo, X. (2007). Relative bioavailability of iron proteinate for broilers fed a casein-dextrose diet. Poultry Science. 86: 888-894.
MacDonald, R.S. (2000). The role of zinc in growth and cell proliferation. Journal Nutrition. 130 (5S Suppl.): 1500S–1508S.
Manangi, M., Vazquez-Anon, M., Richard, J., Carter, S. and Buresh, R. (2012). Impact of feeding lower levels of chelated trace minerals versus industry levels of inorganic trace minerals on broiler performance, yield, footpad health, and litter mineral concentration. The Journal of Applied Poultry Research. 21: 881–890.
Mingan, C. (2001). Alternative to in-feed antibiotics in monogastric animal industry. ASA Technical Bulletin. AN30:1-6.
Mitchell, M., Carlisle, A. (1992). The effects of chronic exposure to elevated environmental temperature on intestinal morphology and nutrient absorption in the domestic fowl (Gallus domesticus). Comparative Biochemistry and Physiology Part A. 101:137-42.
Mohannad, A., Abdelqader, A., Irshaid, R., Hayajneh, F., Al-Khazaleh, M. and Al Fataftah, A. 2019(. Effects of organic zinc on the performance and gut integrity of broilers under heat stress conditions. Archives Animal Breeding. 63: 125–135.
Mwangi, S., Timmons, J., Paul, M., Macalintal, L., Pescatore, A., Cantor, A., Ford, M. and Dawson, K. )2017(. Effect of zinc imprinting and replacing inorganic zinc with organic zinc on earlyperformance of broiler chicks. Poultry Science. 96:861–86.
Nafisi, M. Rezaee, M. Hosseini, S. and Kazemifard, M. )2019.( Effect of different sources of manganese, zinc and copper on performance, carcass characteristics and immune response of broiler. Animal Production. 21:113-125.
Pang, Y., Patterson, J. A. and Applegate, T. (2009). The influence of copper concentration and source on ileal microbial. Poultry Scince. 44: 549-562.
Rosa, P., Faria Filho, D., Dahlke, F., Vieira, B., Macari, M. and Furlan, R. )2007(. Performance and carcass characteristics of broiler chickens with different growth potential and submitted to heat stress. Brazil Journal Poultry Science. 9: 181-186.
  Sahin, K. and Kucuk, O. (2003). Zinc supplementation alleviates heat stress in laying Japanese quail. Journal Nutrition. 33:2808–2811.
Sahin, K., Sahin, N., Kucuk, O., Hayirli, A. and Prasad, A. )2009.( Role of dietary zinc in heat-stressed   poultry: A review. Poultry Science. 88:2176-83.
 Sanz Fernandez, M., Pearce, S., Gabler, N., Patience, J., Wilson, M., Socha, M., Torrison, J., Rhoads, R. and Baumgard, L. )2014.( Effects of supplemental zinc amino acid complex on gut integrity in heat-stressed growing pigs. The Animal Consortium. 8:43–50.
Salim, H., Jo, C. and Lee, B.  )2008(. Zinc in broiler feeding and nutrition. Avian Biology Research. 1:5–18.          
SAS Institute. )2011(. The SAS system for Windows No. 9.4. SAS Institute, Cary, NC.
 Shamsudeen, P. and Shrivastava, H. (2013). Biointeraction of chelated and inorganic   copper with aflatoxin on growth performance of broiler chicken. International Journal of Veterinary Science. 2: 106-110.
Shao, Y., Lei, Z., Yuan, J., Yang, Y., Guo, Y. and Zhang, B. (2014).  Effect of zinc on growth performance, gut morphometry, and cecal microbial community in broilers challenged with Salmonella enterica serovar typhimurium. Journal Microbiology. 52:1002–11.
Sirri, F., Maiorana, G., Tavaniello, S., Chen, J., Petracci, M. and Meluzzi, A. (2016). Effect of  different levels of dietary zinc, manganese, and copper from organic or inorganic sources on performance, bacterial chondronecrosi intramuscular collagen char acteristics and  occurrence of meat quality defects of broiler  chickens. Poultry Science. 95:1813-1824.                                                                   
   Sohail, M., Hume, M., Byrd, J., Nisbet, D., Ijaz, A., Sohail, A., Shabbir, M. and Rehman, H. )2012(. Effect of Supplementation of Prebiotic Mannan-Oligosaccharides and Probiotic Mixture on Growth Performance of Broilers Subjected to Chronic Heat Stress Poultry Science. 91: 2235–2240.
   Suttle, N.F.)2010(. Mineral Nutrition of Live stock (4th ed.,).CAB International,    Oxfordshire, United Kingdom. Pp: 355–376.
Tako, E., Ferket, P. and Uni, Z. (2005). Changes in chicken intestinal zinc exporter (ZnT1) mRNA expression and small intestine functionality following an intra amniotic     zinc-methionine (ZnMet) administration. Journal of Nutritional Biochemistry. 16:339-346.
    Xia, M.S, Hu, C.H. and Xu, Z.R. (2004). Effects of copper-bearing montmorillonite on growth performance, digestive enzyme activities, and intestinal microflora and morphology of male broilers. Poultry Science. 83: 1868-1875.
   Zhao,  J.,  Shirley,  R.,  Vazquez,  M.,  Dibner,  J.,  Richards,  J.,  Fisher,  P., Hampton, T., Christensen, K. D., Allard, J.P., Giesen, A.F. (2010). Effects of chelated trace minerals on growth performance, breast meat yield, and footpad health in commercial meat broilers. Journal of Applied Poultry Research. 19: 365–372.