تغذیه دام و طیور
مطلب ابراهیمی؛ میرهادی حسینی؛ حمزه قادری؛ سید علی میرقلنج
چکیده
آزمایش حاضر با هدف بررسی تأثیر سطوح مختلف پودر آویشن بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ و حفظ کیفیت داخلی تخممرغ در دماهای مختلف نگهداری در مرغهای تخمگذار مسن انجام شد. بدین منظور از 144 مرغ تخمگذار (Hy-line-W36) با وزن بدن مشابه (50± 1470 گرم) در سن 65 هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار، 6 تکرار و 8 قطعه پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای ...
بیشتر
آزمایش حاضر با هدف بررسی تأثیر سطوح مختلف پودر آویشن بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ و حفظ کیفیت داخلی تخممرغ در دماهای مختلف نگهداری در مرغهای تخمگذار مسن انجام شد. بدین منظور از 144 مرغ تخمگذار (Hy-line-W36) با وزن بدن مشابه (50± 1470 گرم) در سن 65 هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار، 6 تکرار و 8 قطعه پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1-تیمار شاهد (جیره بر پایه کنجاله سویا-ذرت بدون پودر آویشن)، 2- تیمار حاوی 25/0 درصد پودر آویشن و 3) تیمار حاوی 5/0 درصد پودر آویشن بودند. در پایان دوره آزمایش (هفته هشتم آزمایش) 6 تخممرغ از هر تکرار انتخاب و در دماهای 4 و 25 درجه سانتیگراد جهت تعیین کیفت داخلی به مدت 30 روز نگهداری شدند. نتایج نشان داد که مرغهای تخمگذار تغذیه شده با جیره حاوی 25/0 و 5/0 درصد پودر آویشن وزن تخممرغ بیشتری نسبت به گروه شاهد داشتند (05/0>P). توده تخممرغ و ضریب تبدیل خوراک در تیمار 5/0 درصد پودر آویشن به طور معنیداری نسبت به تیمار شاهد به ترتیب بیشتر و کمتر بود (05/0>P). در دمای 25 درجه سانتیگراد، استفاده از 5/0 درصد پودر آویشن نسبت به گروه صفر درصد، ارتفاع زرده و شاخص زرده تخممرغ را بالا برد (05/0>P). به طور کلی افزودن 5/0 درصد پودر گیاه آویشن به جیره مرغهای تخمگذار مسن به دلیل بهبود وزن تخممرغ، ضریب تبدیل خوراک، کیفیت داخلی تخممرغ و حفظ کیفیت تخممرغ در طول نگهداری توصیه میگردد.
وحید خسروی؛ سید امیر حسین مهدوی؛ حمیدرضا رحمانی؛ احمد ریاسی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر پودر گیاهان دارویی آویشنشیرازی، مریمگلی، مخلوط آویشنشیرازی و مریمگلی و نیز پروبیوتیک پروتکسین بر صفات کیفی تخممرغ، فراسنجههای بیوشیمیایی خون و تغییرات هیستومورفولوژیک کبد مرغهای تخمگذار، آزمایشی با استفاده از تعداد 225 قطعه مرغ تخمگذار لگهورن، بعد از اوج تولید (42 هفتگی) به مدت10هفته انجام پذیرفت. ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر پودر گیاهان دارویی آویشنشیرازی، مریمگلی، مخلوط آویشنشیرازی و مریمگلی و نیز پروبیوتیک پروتکسین بر صفات کیفی تخممرغ، فراسنجههای بیوشیمیایی خون و تغییرات هیستومورفولوژیک کبد مرغهای تخمگذار، آزمایشی با استفاده از تعداد 225 قطعه مرغ تخمگذار لگهورن، بعد از اوج تولید (42 هفتگی) به مدت10هفته انجام پذیرفت. مرغها به صورت تصادفی بین 9 تیمار آزمایشی متشکل از 5 تکرار و 5 قطعه مرغ در هر تکرار اختصاص یافتند. تیمارها شامل گروه شاهد، سطوح 2/0 و 4/0 درصد پودر برگ آویشن شیرازی، 2/0 و 4/0 درصد پودر برگ مریمگلی، 2/0 و 4/0 درصد مخلوط مساوی از آویشنشیرازی و مریمگلی و 005/0 و 01/0 درصد از پروبیوتیک پروتکسین بودند. نتایج بیانگر آن بود که استفاده از سطح 4/0 درصد مخلوط مساوی از پودر برگ آویشن و مریمگلی موجب کاهش حاشیهای وزن نسبی کبد (07/0=P)، کاهش فعالیت آنزیمهای سرمی SGOT (08/0=P) و SGPT (05/0>P) و نیز افزایش قابلملاحظه دانسیته رنگ هپاتوسیتها (05/0>P) و HDL پلاسما (05/0>P) شد. استفاده از مخلوط پودر گیاهان دارویی مورد آزمون در سطح 4/0 درصد سبب افزایش حاشیهای وزن پوسته (06/0=P) و افزایش معنیدار (05/0>P) استحکام پوسته، شاخص رنگ زرده و نیز واحد هاو در دوره آزمایش 48 تا 52 هفتگی شد. لذا یافتههای مطالعه حاضر پیشنهاد دهنده آن است که بهرهگیری از سطح 4/0 درصد مخلوط پودر گیاهان دارویی آویشنشیرازی و مریمگلی میتواند سبب بهبود قابل ملاحظه شاخصهای سلامت کبد، پروفیل چربیهای خون و صفات کیفی تخممرغ همچون استحکام پوسته، شاخص رنگ زرده و واحد هاو نسبت به دیگر سطوح گیاهان دارویی و یا پروبیوتیک شود.
محمدرضا جمالی؛ محمدرضا قربانی؛ احمد طاطار؛ سمیه سالاری؛ مرتضی چاجی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر استفاده از عصاره گیاه خرفه بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ، سیستم ایمنی و خصوصیات کمی تخمدان مرغان تخمگذار لگهورن سویه تجاری های-لاین (W36)، آزمایشی با 120 قطعه مرغ تخمگذار، در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و شش قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (جیره پایه ذرت-سویا) ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر استفاده از عصاره گیاه خرفه بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ، سیستم ایمنی و خصوصیات کمی تخمدان مرغان تخمگذار لگهورن سویه تجاری های-لاین (W36)، آزمایشی با 120 قطعه مرغ تخمگذار، در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و شش قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (جیره پایه ذرت-سویا) و سطوح 1/0، 2/0 و 3/0 درصد عصاره خرفه به همراه جیره پایه بودند. نتایج نشان داد که صفات عملکردی مرغان تخمگذار تحتتأثیر سطوح مختلف عصاره خرفه قرار نگرفت. از بین خصوصیات کیفی تخممرغ، صفات واحد هاو، ضخامت پوسته و درصدزرده تحتتأثیر تیمارها قرار نگرفتند، اما استحکام پوسته، درصد پوسته و رنگزرده تخممرغ بهطور معنیداری با افزایش سطح عصاره در جیره بهبود یافتند (05/0>P). استحکام پوسته در سطح 3/0 درصد بیشترین مقدار بود (02/2 کیلوگرم/سانتی مترمربع). پاسخ آنتیبادی اولیه علیه سوسپانسیون گلبول-های قرمز گوسفندی تحتتأثیر تیمارهای مختلف آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P)، اما پاسخ آنتیبادی ثانویه در سطخ 1/0 درصد در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنیدار (31 درصد) نشان داد (05/0>P). در این آزمایش، وزن تخمدان، تعداد فولیکول زرد بزرگ و وزن بزرگترین فولیکول بهطور معنیداری با مصرف سطوح مختلف عصاره خرفه افزایش یافتند (05/0>P). با توجه به نتایج بهدست آمده در این آزمایش، به نظر میرسد استفاده از عصاره خرفه در سطح 1/0 درصد در تغذیه مرغان تخمگذار میتواند سبب بهبود پاسخ ایمنی ثانویه و برخی خصوصیات کیفی تخممرغ شود.