تغذیه دام و طیور
محسن حاجی پور؛ مهدی نظرپور؛ پروین شورنگ
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی اثرات استفاده از کنجاله کلزا و گندم پرتوتابی شده با الکترون بر عملکرد، برخی فراسنجههای خونی، تیتر آنتیبادی و ریختشناسی روده در جوجههای گوشتی انجام شد. در این تحقیق تعداد 300 قطعه جوجه یکروزه گوشتی (مخلوط نر و ماده) سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی به 4 تیمار آزمایشی با پنج تکرار و در هر تکرار با 15 جوجه ...
بیشتر
این پژوهش با هدف بررسی اثرات استفاده از کنجاله کلزا و گندم پرتوتابی شده با الکترون بر عملکرد، برخی فراسنجههای خونی، تیتر آنتیبادی و ریختشناسی روده در جوجههای گوشتی انجام شد. در این تحقیق تعداد 300 قطعه جوجه یکروزه گوشتی (مخلوط نر و ماده) سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی به 4 تیمار آزمایشی با پنج تکرار و در هر تکرار با 15 جوجه اختصاص داده شد. تیمارهای آزمایش شامل گروه شاهد (فاقد کنجاله کلزا و گندم) و تیمارهای حاوی کنجاله کلزا و گندم با دز پرتوتابی 10، 20 و 30 کیلوگری بودند. نتایج نشان داد که در وزن بدن در دوره رشد، گروه شاهد نسبت به سایر تیمارها دارای بالاترین وزن بدن بود (05/0>P). در کل دوره، گروه شاهد و تیمار با دز پرتوتابی 30 کیلوگری دارای بالاترین وزن بدن بودند (05/0>P). در خوراک مصرفی در دوره رشد و کل دوره، گروه شاهد و تیمار با دز پرتوتابی 30 کیلوگری دارای بالاترین مقدار بود (05/0>P). در ضریب تبدیل غذایی، گروه شاهد نسب به سایر تیمارها در دوره پایانی و کل دوره دارای کمترین مقدار بود (05/0>P). تیمار با دز پرتوتابی 30 کیلوگری نسبت به سایر تیمارها دارای بیشترین طول پرز و ضخامت لایه بود (05/0>P). در صفات لاشه، گروه شاهد و تیمار با دز پرتوتابی 30 کیلوگری نسبت به سایر تیمارها دارای بیشترین درصد سینه و رانها بودند (05/0>P). نتایج کلی تحقیق حاضر نشان داد که پرتودهی کنجاله کلزا و گندم با دز 30 کیلوگری سبب بهبود صفات عملکرد رشد و ریختشناسی ژژنوم شد.
تغذیه دام و طیور
حسین محب الدینی
چکیده
تأثیر جایگزینی کنجاله پنبهدانه پرتوتابی و یا تخمیر شده با کنجاله سویا در جیره بر عملکرد و ریختشناسی روده جوجههای گوشتی با استفاده از 384 قطعه جوجه نر سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 8 تکرار انجام شد. گروه-های آزمایشی شامل جایگزینی سطوح صفر و 50 درصد کنجاله پنبهدانه خام، پرتوتابی شده و یا تخمیر شده با کنجاله سویا ...
بیشتر
تأثیر جایگزینی کنجاله پنبهدانه پرتوتابی و یا تخمیر شده با کنجاله سویا در جیره بر عملکرد و ریختشناسی روده جوجههای گوشتی با استفاده از 384 قطعه جوجه نر سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 8 تکرار انجام شد. گروه-های آزمایشی شامل جایگزینی سطوح صفر و 50 درصد کنجاله پنبهدانه خام، پرتوتابی شده و یا تخمیر شده با کنجاله سویا در جیره بود. نتایج نشان داد جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیره شاهد و جیره حاوی کنجاله پنبهدانه تخمیر شده در مقایسه با پرندگان سایر گروهها از افزایش وزن بهتر و ضریب تبدیل خوراک پایینتر برخوردار بودند (05/0>P). ارتفاع پرز و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در دئودنوم و ژژنوم پرندگان تغذیه شده با جیرههای حاوی کنجاله پنبهدانه تخمیر شده در مقایسه با جیرههای کنجاله پنبهدانه خام و کنجاله پنبهدانه پرتوتابی شده بهطور معنیداری بهبود یافت (05/0>P). ارتفاع پرز و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در دئودنوم و ژژنوم جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیرههای حاوی کنجاله پنبهدانه پرتوتابی شده به طور معنیداری بیشتر از جیره کنجاله پنبهدانه خام بود (05/0>P). براساس یافتههای این مطالعه میتوان نتیجه گرفت که روش تخمیر میکروبی در مقایسه با روش پرتوتابی راهکار موثرتری برای بهبود ارزش تغذیهای کنجاله پنبه-دانه میباشد. همچنین، استفاده از کنجاله پنبهدانه تخمیر شده در جیره جوجههای گوشتی علاوه بر بهبود شاخصهای عملکرد رشد سبب ارتقاء سلامت دستگاه گوارش پرندگان میشود.
تغذیه دام و طیور
مامک رضاییان تبریزی؛ سید روح الله ابراهیمی محمودآباد؛ امیر فتاح
چکیده
هدف از این مطالعه مقایسه روشهای مختلف عملآوری بر ترکیب شیمیایی، فراسنجههای تجزیهپذیری شکمبهای ماده خشک و پروتئین خام و قابلیت هضم برون تنی دانه سویا بود. بدین منظور 3 راس گاو نژاد دشتیاری فیستولهدار شکمبه-ای جهت اندازهگیری تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام دانه سویا استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد ،دانه سویا پرتودهی ...
بیشتر
هدف از این مطالعه مقایسه روشهای مختلف عملآوری بر ترکیب شیمیایی، فراسنجههای تجزیهپذیری شکمبهای ماده خشک و پروتئین خام و قابلیت هضم برون تنی دانه سویا بود. بدین منظور 3 راس گاو نژاد دشتیاری فیستولهدار شکمبه-ای جهت اندازهگیری تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام دانه سویا استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد ،دانه سویا پرتودهی با گاما در دز 20 و 40 کیلوگری، دانه سویا پرتودهی با الکترون در دزهای 20 و 40 کیلو گری، دانه سویا پرتودهی با ماکروویو با قدرت 800 وات به مدت ۳ و 5 دقیقه، دانه سویا تفت داده شده به مدت 15 و 30 دقیقه بودند. نتایج نشان داد پرتوتابی گاما و الکترون با دزهای 20 و 40 کیلوگری و همچنین تفت دادن به مدت 15 و 30 دقیقه سبب کاهش بخش سریع تجزیه (a) و افزایش در بخش کند تجزیه (b) ماده خشک و پروتئین خام دانه سویا شد (05/0>P). پرتوتابی گاما و الکترون با دزهای 20 و 40 کیلوگری و تفت دادن به مدت 15 دقیقه، تجزیه پذیری موثر ماده خشک دانه سویا را در سرعت های عبوری 2، 5 و 8 درصد در ساعت به طور معنی داری نسبت به تیمار بدون فرآوری کاهش داد (05/0>P). پرتوتابی گاما با دز های 20 و 40 کیلوگری تجزیه پذیری پروتئین خام دانه سویا را در سرعت های عبوری 2 درصد در ساعت نسبت به تیمار پرتوتابی نشده کاهش داد (05/0>P).بنابراین، پرتوتابی الکترون جهت بهبود ارزش تغذیه ای دانه سویا جهت استفاده در جیره نشخوارکنندگان توصیه می شود.
مهری محمدی زاده؛ قاسم جلیلوند؛ کمال شجاعیان
چکیده
< p dir="RTL">این آزمایش به منظور بررسی تاثیر پرتوالکترون و آنزیم فیبرولایتیک بر ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیزی شکمبهای برگ خرما در یک طرح کاملا تصادفی با قالب فاکتوریل 2×2 شامل 2 سطح پرتوتابی (150 و 300 کیلوگری) و 2 سطح آنزیم( 5/1 و 3 گرم در کیلوگرم ماده خشک نمونهها) انجام شد.بدینمنظورابتدابااستفادهازروشکیسههاینایلونی،مقدار 5 گرمنمونهآسیابشدهبهمدت2،4،8 ...
بیشتر
< p dir="RTL">این آزمایش به منظور بررسی تاثیر پرتوالکترون و آنزیم فیبرولایتیک بر ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیزی شکمبهای برگ خرما در یک طرح کاملا تصادفی با قالب فاکتوریل 2×2 شامل 2 سطح پرتوتابی (150 و 300 کیلوگری) و 2 سطح آنزیم( 5/1 و 3 گرم در کیلوگرم ماده خشک نمونهها) انجام شد.بدینمنظورابتدابااستفادهازروشکیسههاینایلونی،مقدار 5 گرمنمونهآسیابشدهبهمدت2،4،8 ، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعتدرشکمبهدورأسگاوسیستانیدارایفیستولایشکمبهای شکمبهگذاریوفراسنجههایتجزیهپذیریبرآوردشدند. دادههایبدستآمدهازترکیبشیمیاییوتجزیهپذیریمادهخشکبانرمافزار SAS وفراسنجههایتجزیهپذیریبانرمافزار Neway تجزیهوتحلیلشدند.براساسنتایج،پرتوتابیوآنزیمرویمادهخشکوعصارهاتریو پروتئین خاماثرمعنیدارینداشتند. اما،بهصورتجداگانهوتوأمسببکاهشمعنیدار(01/0(p
مهری محمدی زاده؛ قاسم جلیلوند؛ کمال شجاعیان
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر پرتوالکترون و آنزیم فیبرولایتیک بر ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیزی شکمبهای برگ خرما در یک طرح کاملا تصادفی با قالب فاکتوریل 2×2 شامل 2 سطح پرتوتابی (150 و 300 کیلوگری) و 2 سطح آنزیم( 5/1 و 3 گرم در کیلوگرم ماده خشک نمونهها) انجام شد.بدین منظور ابتدا با استفاده از روش کیسههای نایلونی، مقدار 5 گرم نمونه آسیاب ...
بیشتر
این آزمایش به منظور بررسی تاثیر پرتوالکترون و آنزیم فیبرولایتیک بر ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیزی شکمبهای برگ خرما در یک طرح کاملا تصادفی با قالب فاکتوریل 2×2 شامل 2 سطح پرتوتابی (150 و 300 کیلوگری) و 2 سطح آنزیم( 5/1 و 3 گرم در کیلوگرم ماده خشک نمونهها) انجام شد.بدین منظور ابتدا با استفاده از روش کیسههای نایلونی، مقدار 5 گرم نمونه آسیاب شده به مدت 2 ، 4،8 ، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعت در شکمبه دو رأس گاو سیستانی دارای فیستولای شکمبهای شکمبهگذاری و فراسنجههای تجزیهپذیری برآورد شدند. دادههای بدست آمده از ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیری ماده خشک با نرمافزار SAS و فراسنجههای تجزیهپذیری با نرمافزار Neway تجزیه و تحلیل شدند.بر اساس نتایج، پرتوتابی و آنزیم روی ماده خشک و عصاره اتری و پروتئین خام اثر معنیداری نداشتند. اما، به صورت جداگانه و توأم سبب کاهش معنیدار (01/0(p< الیاف نامحلول در شویندهی خنثی و اسیدی شدند. همچنین بخش سریع تجزیه و تجزیهپذیری موثر ماده خشک با افزایش دز پرتوتابی و سطح آنزیم به طور معنیداری افزایش یافت (01/0(p<. نظر به اینکه پرتوتابی و آنزیم نقش مؤثری در بهبود ارزش غذایی و تجزیهپذیری برگ خرما داشت و بهترین نتایج در استفاده توأم پرتوتابی با دز 300 کیلوگری و 3 گرم در کیلوگرم آنزیم به دست آمد، استفاده همزمان این دو سطح جهت بهبود قابلیت هضم و تجزیهپذیری برگ خرما مؤثر است.