رهام رحمانی؛ قاسم لیانی
چکیده
در این مطالعه ارزیابی اقتصادی واحدهای مرغداری گوشتی در استان فارس براساس برخی از ویژگیهای مرغداریها و مدیران این واحدها، اندازهگیری و تحلیل بهرهوری عوامل تولید و مقایسه میزان مصرف کنونی عوامل تولید با وضعیت بهینه انجام شد. با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهبندی شده 86 مرغداری انتخاب و از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه ...
بیشتر
در این مطالعه ارزیابی اقتصادی واحدهای مرغداری گوشتی در استان فارس براساس برخی از ویژگیهای مرغداریها و مدیران این واحدها، اندازهگیری و تحلیل بهرهوری عوامل تولید و مقایسه میزان مصرف کنونی عوامل تولید با وضعیت بهینه انجام شد. با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهبندی شده 86 مرغداری انتخاب و از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه دادههای لازم جمعآوری شد. براساس نتایج اثر متغیرهای هزینه دان مصرفی، جوجه یک روزه، نیروی کار، واکسن و دارو و سوخت بر میزان تولید مرغ زنده مثبت و معنیدار است. میانگین بهرهوری نهاده دان مصرفی و ضریب تبدیل برای نمونه مورد بررسی بهترتیب معادل 51/0 و 96/1 است. به ازای هر کارگر در یک دورهی تولیدی به طور متوسط22740 کیلوگرم مرغ زنده تولید میشود. با توجه به مقادیر بهرهوری نهایی محاسبه شده متغیر دان مصرفی بیشتر از حد بهینه و نیروی کار کمتر از حد بهینه استفاده شده است. مقادیر میانگین، حداقل و حداکثر بهرهوری کل عوامل تولید محاسبه شده در نمونه انتخابی بهترتیب معادل 35/2، 38/1 و 26/3 میباشد. براساس نتایج اصلاح ساختار بازار در سطح کشتارگاهها، استفاده بهینه از نهادههای دان مصرفی و نیروی کار، کاهش دورهی پرورش و افزایش تعداد دورهی جوجهریزی در سال میتواند بر بهبود عایدی تولیدکنندگان در مقایسه با هزینههای انجام شده و بهرهوری عوامل تولید مؤثر واقع شده و توصیه میشود.
وحید برادران؛ یگانه قدسی
چکیده
ارتقاء بهرهوری در صنعت طیور به عنوان یکی از زیر بخشهای مهم و اساسی بخش کشاورزی اهمیت ویژهای دارد. مطالعه و مقایسه بهرهوری عوامل تولید در استانهای مختلف کشور، زمینه برنامهریزی دقیقتر برای ارتقاء بهرهوری را فراهم میکند. در این مقاله، شاخصهای مناسب اندازهگیری بهرهوری جزئی (انرژی و مواد اولیه) و کل عوامل تولید مرغ ...
بیشتر
ارتقاء بهرهوری در صنعت طیور به عنوان یکی از زیر بخشهای مهم و اساسی بخش کشاورزی اهمیت ویژهای دارد. مطالعه و مقایسه بهرهوری عوامل تولید در استانهای مختلف کشور، زمینه برنامهریزی دقیقتر برای ارتقاء بهرهوری را فراهم میکند. در این مقاله، شاخصهای مناسب اندازهگیری بهرهوری جزئی (انرژی و مواد اولیه) و کل عوامل تولید مرغ گوشتی طی سالهای 79-94 (شانزده سال) تعریف و اندازهگیری شده است. مقایسه استانهای کشور با شانزده مقدار بهرهوری دشوار است. برای غلبه بر آن از خاصیت کاهش بُعد رویکرد روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شده است. به کمک روش تحلیل عاملی، دادههای شاخصهای بهرهوری هر استان طی سالهای مختلف در دو عامل خلاصه شده که در آنها اثر زمان (سالها) حذف شده است. رویکرد خوشهبندی، استانهای کشور را از منظر تشابه مقادیر بهرهوری دستهبندی میکند. نتایج نشان میدهد استانهای بوشهر، زنجان، سیستان و بلوچستان و کلکیلویهوبویراحمد در استفاده بهرهورانه از منابع انرژی و استان بوشهر از جنبه استفاده بهتر از مواد اولیه نمونههای موفق هستند. در مجموع استان تهران بالاترین بهرهوری استفاده از منابع تولید را دارد. در پایان نیز به ارزیابی کارایی استانهای مختلف درون هرخوشه با استفاده از روش تحلیل پوششی دادهها پرداخته شده است.
سیامک مشایخی؛ محمد علی پسندیده؛ سید جمالالدین فاطمی
چکیده
گوشت مرغ اهمیت ویژهای در تغذیه انسان دارد. در بین شهرستانهای استان خوزستان، شهرستان بهبهان دارای رتبه پنجم در تولید گوشت مرغ میباشد. تحقیق حاضر، جنبههای اقتصادی تولید مرغ گوشتی در این شهرستان را مورد بررسی قرار داد. بدین منظور تابع تولید کاب- داگلاس تخمین زده شد و بهرهوری کل عوامل تولید و سودآوری فعالیت تعیین گردید. دادههای ...
بیشتر
گوشت مرغ اهمیت ویژهای در تغذیه انسان دارد. در بین شهرستانهای استان خوزستان، شهرستان بهبهان دارای رتبه پنجم در تولید گوشت مرغ میباشد. تحقیق حاضر، جنبههای اقتصادی تولید مرغ گوشتی در این شهرستان را مورد بررسی قرار داد. بدین منظور تابع تولید کاب- داگلاس تخمین زده شد و بهرهوری کل عوامل تولید و سودآوری فعالیت تعیین گردید. دادههای مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و سرشماری از کل 44 واحد مرغداری گوشتی فعال این شهرستان در سال 1391 جمعآوری گردیدند. نتایج این تحقیق نشان دادند که میانگین سنی و سابقه شغلی مرغداران مورد مطالعه به ترتیب برابر 43 و 5/14 سال بود. ضمن این که 5/88 درصد از مرغداریها فاقد مدیر فنی بودند. از دیدگاه مرغداران، وجود نوسانات قیمت، وجود دلالان و تغییر در سیاستهای دولت به ترتیب سه مشکل اساسی صنعت مرغداری بودند. برآورد کشش تولید نهادهها نشان داد که یک درصد افزایش در میزان نیروی کار و دان مصرفی، تولید مرغ را به ترتیب به میزان 78/0 و 73/0 درصد افزایش میدهد. میانگین بهرهوری کل عوامل تولید برای کل واحدهای پرورش مرغ گوشتی برابر 23/2 بودکه نشان میدهد که تولیدکننده به طور متوسط به ازای یک ریال هزینه تولید، به میزان 23/2 ریال، درآمد ناخالص بهدست میآورد. ضمن اینکه، میانگین هزینه تولید و سود حاصل از تولید یک کیلوگرم مرغ زنده به ترتیب معادل 22411 و 1178 ریال تعیین شدند.