@article { author = {Raeisi, Mina and Safamehr, Alireza and Khodaei Ashan, Saber and habibi, ramin}, title = {Thyme (Thymus vulgaris L.) and Oregano (Oreganum vulgare L.) essential oils for broilers: effect on performance, antioxidant indices and blood biochemical parameters}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {27}, number = {105}, pages = {103-120}, year = {2015}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2015.100733}, abstract = {This study was conducted in order to evaluate the effect of Thyme (Thymus vulgaris L.) and Oregano (Oreganum vulgare L.) essential oils on performance, carcass characteristics, antioxidant status and blood biochemical parameters in broiler chickens. A total of 216 as-hatched broilers (Ross-308) were divided into 6 treatments with 3 replications of 12 birds per each. Experimental treatments were as follow: Control group without additive, positive control group with 200 parts per million (ppm) vitamin E , diets containing 200 and 400 ppm of thyme essential oil and diets containing 200 and 400 ppm of oregano essential oil. The results showed that supplementation of diet with vitamin E and oregano and thyme essential oils not influenced on average body weight at 42 days of age, However addition of 400 ppm of oregano eesential oil significantly increased (P<0.05) the average body weight when compared with the control group at 24 days of age. The inclusion essential oils of thyme and oregano in diets did not affect on daily weight gain, daily feed intake, feed conversion ratio, carcass characteristics and liver superoxide dismutase activity of the chickens (P>0.05). Supplementation of diet with 400 ppm thyme and oregano essential oils and 200 ppm vitamin E significantly increased (P<0.05) glutathione peroxidase activity in liver when compared to control group. Birds received thyme and oregano essential oils in the diet, had lower (P<0.05) malondialdehyde concentration in liver than control group. All dietary treatments increased (P<0.05) total antioxidant capacity and decreased (P<0.05) malondialdehyde concentration in serum when compared with the control group except group of containing 200 ppm thyme essential oil. Addition of oregano essential oil, 200 ppm thyme essential oil and vitamin E significantly decreased (P<0.05) serum cholesterol compared with the untreated control, Also all treatments decreased (P<0.05) serum LDL concentration. These results suggested that supplementation of thyme and oregano essential oils to broiler diets tended to increase growth rate, improved antioxidant status, decreased serum LDL and cholesterol, and these could be consider as a natural antioxidant in poultry diet}, keywords = {}, title_fa = {اسانس های آویشن و پونه کوهی در جیره جوجه های گوشتی: اثرات بر عملکرد، شاخص های آنتی اکسیدانی و فراسنجه های بیوشیمیایی خون}, abstract_fa = {هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی اثرات اسانس­های آویشن و پونه کوهی بر عملکرد، خصوصیات لاشه، شاخص­های آنتی­اکسیدانی و فراسنجه­های بیوشیمیایی خون در جوجه­های گوشتی می­باشد. تعداد 216 قطعه جوجه مخلوط سویه راس 308 به طور تصادفی به 6 تیمار با 3 تکرار (در هر تکرار 12 پرنده) اختصاص یافت. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: تیمار شاهد بدون هیچ افزودنی، تیمار شاهد مثبت حاوی 200 قسمت در میلیون ویتامین E، تیمارهای حاوی 200 و 400 قسمت در میلیون اسانس آویشن و تیمارهای حاوی سطوح 200 و 400 قسمت در میلیون اسانس پونه کوهی. نتایج نشان دادند که مکمل کردن جیره با ویتامین E و اسانس­های آویشن و پونه کوهی تاثیری روی متوسط وزن بدن در سن 42 روزگی نداشت، اگرچه تیمار 400 قسمت در میلیون اسانس پونه کوهی متوسط وزن بدن را به طور معنی­داری (05/0P<) در سن 24 روزگی نسبت به گروه شاهد افزایش داده بود. گنجاندن اسانس­های آویشن و پونه کوهی در جیره، تاثیری روی افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل غذایی، خصوصیات لاشه و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز کبد نداشتند(05/0P>). مکمل کردن جیره با 400 قسمت در میلیون از اسانس ­های آویشن و پونه کوهی و 200 قسمت در میلیون ویتامین E فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز را در کبد به طور معنی­داری (05/0P<) نسبت به تیمار شاهد افزایش داده بودند. پرندگان دریافت کننده اسانس­های آویشن و پونه کوهی سطح مالون­دی­آلدئید پایین­تری نسبت به گروه شاهد داشتند (05/0P<). همه تیمار­های آزمایشی به استثنای تیمار 200 قسمت در میلیون اسانس آویشن، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل را افزایش و سطح مالون­دی­آلدئید را در مقایسه با تیمار شاهد کاهش داده بودند(05/0P<). تیمارهای اسانس پونه کوهی، سطح 200 قسمت در میلیون اسانس آویشن و تیمار ویتامین E سطح کلسترول سرم را به طور معنی­داری کاهش داده بودند، همچنین تمام تیمارها سطح LDL پایین­تری نسبت به تیمار شاهد داشتند (05/0P<). این نتایج پیشنهاد می­کنند که مکمل نمودن جیره با اسانس­های آویشن و پونه کوهی باعث روند رو به افزایش نرخ رشد، بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی، کاهش سطح کلسترول و LDL در سرم گردیده و می­توانند به عنوان آنتی­اکسیدان طبیعی در جیره طیور در نظر گرفته شوند.}, keywords_fa = {}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_100733.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_100733_80fc9f052967aebb332c3fa18c5e9e0d.pdf} }