@article { author = {Najafzadeh, A. and darmani, H. and Ghavi Hossein-zadeh, N. and Roostaei Ali-mehr, M. and Pourghasami, M.}, title = {Investigation on main and interaction effects of Ultimate acid and chicory extract on performance and some immune system parameters in broiler chickens}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {29}, number = {110}, pages = {81-90}, year = {2016}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2016.106522}, abstract = {The aim of this experiment was to evaluate the effects of Ultimate acid (UA) and chicory extract (CE) on performance, immune system and lymphoid organs (thymus, spleen and bursa of fabricius) of broiler chickens. Three hundred thirty one-day old broiler chicks (Ross 308, male and female) were allocated to the experimental units based on a completely randomized design using a factorial arrangement of 2×3 with two levels of chicory extract (CE, 0 and 2 ml/1 liter of water) and three levels of Ultimate acid (UA, 0, 0.5 and 1 ml/1 liter of water). Each treatment replicated 5 times with 11 chicks each. Antibody titer against NDV was determined by HI assay. On day 42 from each replication 2 chickens slaughtered and lymphoid organs separated and weighted. In spite of non-significant effect of UA supplementation on feed conversion ratio (FCR), its effect on both daily feed intake (DFI) and daily weight gain (DWG) (P<0.05) were significant compared to the control group and its addition to drinking water led to a reduction in the both cases. Body WG of chicks were affected by CE supplementation and was higher in CE group compared to the control (p<0.05) but the effects on DFI and FCR were not significant. UA supplementation did not show any significant effect on relative weights of lymphoid organs. Relative weight of thymus was affected by CE supplementation (P<0/05) but the effect on relative weights of spleen and bursa of fabricius were not significant. Main and interaction effects of UA and CE on antibody titer against NDV were significant (P<0/05) and were higher in supplemented groups compared to the control. In spite of a positive and significant effect for CE supplementation on growth performance of boiler chickens, the effect for UA was negative. UA and CE supplementation both increased the humoralimmune response of broiler chickens.}, keywords = {Chicory extract,Ultimate acid,performance,Lymphoid organs,Immune system,Broiler}, title_fa = {بررسی اثرات فردی و ترکیبی آلتیمیت اسید و عصاره ی کاسنی بر عملکرد و برخی فراسنجه های سیستم ایمنی در جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = {این پژوهش با هدف بررسی اثر آلتیمیت اسید و عصاره کاسنی بر عملکرد، تیتر نیوکاسل و وزن ارگان­های لنفوئیدی جوجه­های گوشتی انجام شد. برای این منظور، از 330 قطعه جوجه گوشتی نر و ماده یک­روزه سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×3 استفاده شد. فاکتورهای استفاده شده شامل 3 سطح آلتیمیت اسید (0، 5/0 و 1 میلی لیتر در یک لیتر آب) و 2 سطح عصاره کاسنی (0 و 2 میلی لیتر در یک لیتر آب) بودند. عیار آنتی­بادی علیه بیماری نیوکاسل با روش HI تعیین شد. در پایان دوره از هر تکرار 2 جوجه (نزدیک به میانگین تکرار) انتخاب شدند و پس از کشتار نسبت وزن طحال، بورس و تیموس جوجه­ها به وزن زنده سنجیده شد. نتایج نشان دادند که استفاده از آلتیمیت اسید باعث کاهش مصرف خوراک روزانه و افزایش وزن جوجه­ها شد(05/0P<)، ولی تاثیری بر ضریب تبدیل خوراک نداشت. تیمار دریافت کننده عصاره کاسنی افزایش وزن بیش­تری در مقایسه با تیمار شاهد داشت (05/0P<) ولی تفاوت مصرف خوراک روزانه و ضریب تبدیل آن در مقایسه با تیمار شاهد معنی­دار نبود. تیمارهای دریافت کننده آلتیمیت اسید تفاوت معنی­داری با تیمار شاهد از نظر وزن طحال، بورس و تیموس نداشتند. استفاده از عصاره کاسنی باعث افزایش معنی­دار تیموس جوجه­ها شد(05/0P<)، ولی بر وزن طحال و بورس آن­ها تاثیر معنی­داری نداشت. اثراصلی و اثر متقابل آلتیمیت اسید و عصاره کاسنی بر تیتر آنتی­بادی علیه واکسن نیوکاسل به­صورت معنی­داری بیش­تر از تیمار شاهد بود. نتایج این تحقیق نشان دادند که استفاده از عصاره کاسنی در جیره تاثیر مثبت معنی­داری بر عملکرد رشدی جوجه­های گوشتی داشت ولی آلتیمیت اسید اثر منفی و کاهشی از خود بر عملکرد رشدی جوجه­ها نشان داد. همچنین مصرف عصاره کاسنی و آلتیمیت اسید موجب تقویت سیستم ایمنی هومورال شد}, keywords_fa = {عصاره کاسنی,آلتیمیت اسید,عملکرد,اندام های لنفوئیدی,سیستم ایمنی,جوجه های گوشتی}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_106522.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_106522_7a4028b6e5747703ef2858110ce819ea.pdf} }