@article { author = {Zarghi, Heydar and Zakizadeh, Sonia and Dehghan, Ali and Zanganeh, Ali}, title = {Effect of diet supplementation with Thyme (Thymus vulgaris L.) on growth performance, immune and blood metabolites of broiler chickens fed wheat-based diets}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {30}, number = {116}, pages = {41-54}, year = {2017}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2017.113947}, abstract = {The current study was conducted to evaluate the effect of feed supplementation with Thyme-dried leaves (TDL) on growth performance, serum parameters, humoral immunity, and gastrointestinal tract (GIT) relative weight of broiler chickens fed on wheat-based diets with low nutrients density. One hundred and sixty day old meal “Ross 308” broiler chicks were arranged in a random completely design (CRD) with 4 treatments (zero, 0.4, 0.8 and 1.2% dietary supplemented with TDL), 4 replicates/treatment and 10 chicks per replicate. Compared with the control group, birds fed diets containing 0.4% TDL had a higher (P<0.05) final body weight, average daily gain and lower (P<0.05) feed conversion ratio at 1-18d but at other rearing period 19-30, 31-49 and 1-49d of ages had not significant difference. Dietary supplementation with TDL in the 0.8 and 1.2% levels decreased (P<0.05) small intestine relative weight (P<0.05) and in the 0.8% level increased (P<0.05) serum triglyceride and total cholesterol concentrations at 49d of age. Dietary supplementation with TDL didn’t show significant immune response to the SRBC injection on 18 and 25d of ages. It was concluded from the current experiment that Thyme-dried leaves can be used as a grow promoter in the wheat-based diet only in the starter period (1-18d of ages) of broiler chickens.}, keywords = {Immune,Blood metabolites,Broiler Chickens,Growth performance,Thyme}, title_fa = {اثر افزودن آویشن (.Thymus vulgaris L) به جیره بر پایه ی گندم بر شاخصهای عملکرد رشد، ایمنی و متابولیت های خون جوجه های گوشتی}, abstract_fa = {این آزمایش به منظور بررسی اثر افزودن سطوح مختلف پودر برگ آویشن به جیرههای بر پایه گندم با سطح تراکم مواد مغذی پایین بر شاخصهای عملکرد رشد، وزن نسبی اندامهای گوارشی، ایمنی همورال و متابولیتهای سرم خون جوجه های گوشتی انجام شد. تعداد 160 قطعه جوجه خروس گوشتی یک روزه سویه "راس 308" در یک طرح کاملاً تصادفی بین چهار تیمار (افزودن سطوح صفر،0.4، 0.8 و 1.2 درصد پودر برگ خشک شده گیاه آویشن به جیره) با 4 تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار به طور تصادفی تقسیم شدند. افزودن پودر برگ آویشن در سطح 0.4 درصد به جیره باعث افزایش معنیدار رشد (0.05>P) و بهبود معنیدار ضریب تبدیل غذایی در دوره سنی 18-1 روزگی شد (0.05>P) اما در دوره های سنی 30-19، 49-31 و 49-1 روزگی اثر معنیداری بر شاخصهای عملکرد رشد نداشت. افزودن پودر برگ آویشن به جیره مصرفی در سطوح 0.8 و 1.2 درصد باعث کاهش معنیدار وزن نسبی روده کوچک، در سطح 0.8 درصد باعث افزایش معنیدار غلظت تریگلیسرید و کلسترول کل سرم خون در سن 49 روزگی شد (0.05>P). افزودن پودر برگ آویشن تأثیر معنیداری بر تولید آنتی بادی بر علیه گلبولهای قرمز خون گوسفندی تزریق شده در سنین 18 و 25 روزگی نداشت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از پودر برگ آویشن در جیره بر پایه گندم جوجه های گوشتی تنها در دوره سنی آغازین (18-1 روزگی) به عنوان محرک رشد موثر است.}, keywords_fa = {آویشن,ایمنی,جوجه گوشتی,عملکرد رشد,متابولیت های خون}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_113947.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_113947_2af63c77dbce823a49990c3066acf57c.pdf} }