@article { author = {chashnidel, yadollah and kelarestaghi, hosein and jafari sayady, alireza and Bahari, Mehdi}, title = {The effect of replacing waste potatoes cooked with barley on ruminal degradation and some blood parameters in lambs fattened Zell}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {31}, number = {118}, pages = {23-32}, year = {2018}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2017.109934.1424}, abstract = {This study was to investigate effect of replacing waste potatoes cooked with barley on ruminal was measured degradation and some blood parameters in lambs fattened Zell. In the first experiment, ruminal degradability of dry matter, crude protein, NDF and ADF Using plastic bag with three fistulated sheep fed Zel maintenance level. Incubation times in rumen were including 0, 4, 8, 12, 24, 48, 72 and 96 hours. DM degradability was significantly affected by treatments. In the second experiment, 20 male lambs with an average initial weight of 33±2 kg were fattened in a completely randomized design with 4 treatments and 5 replicates for 80 days. Treatments included a control diet based on maize silage barley and potatoes cooked without waste treatments containing control diet supplemented with 15, 30 and 45 % of waste potatoes cooked replaced with Barley (based on dry matter), respectively. The results showed that the degradation parameters are not significant differences among treatments. The glucose concentration in the group with the diet containing cooked potato waste was higher than the control group (p<0.05). The results showed that although in this study, degradation parameters except dry matter were not affected by experimental treatments, therefore, baked potato waste as alternative energy source for ruminants and can be named an appropriate replacement for barley.}, keywords = {Degradation,Waste baked potatoes,Blood parameters,Lamb Zell}, title_fa = {بررسی اثر جایگزینی سطوح مختلف ضایعات پخته شده سیب زمینی با جو بر تجزیه پذیری شکمبه‌ای و برخی فراسنجه‌های خونی در بره‌های نر پرواری زل}, abstract_fa = {این تحقیق به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف ضایعات پخته شده سیب زمینی پخته شده بر تجزیه پذیری شکمبه‌ای و برخی فراسنجه‌های خونی بره‌های نر پرواری زل انجام شد. در آزمایش اول، تجزیه پذیری شکمبه‌ای ماده خشک، پروتئین خام، NDF و ADF با استفاده از روش کیسه نایلونی و با سه رأس گوسفند فیستوله شده نژاد زل تغذیه شده در سطح نگهداری، اندازه‌گیری شد. زمان شکمبه‌گذاری شامل صفر، 4، 8، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعت بود. تجزیه‌پذیری ماده خشک به طور معنی‌داری تحت تأثیر تیمارها قرار گرفت. در آزمایش دوم، 20 رأس بره نر زل با میانگین وزن اولیه 2 ± 33 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار به مدت80 روز، پروار شدند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد بر پایه جو و سیلاژ ذرت بدون ضایعات پخته شده سیب زمینی و تیمارهای حاوی جیره شاهد مکمل شده با 15، 30 و 45 درصد ضایعات پخته شده سیب زمینی جایگزین شده با دانه جو (بر اساس ماده خشک) بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که از لحاظ فراسنجه-های تجزیه‌پذیری در بین تیمارها اختلاف معنی‌داری دیده نشد. همچنین غلظت گلوکز در گروه با جیره حاوی ضایعات سیب زمینی پخته شده نسبت به گروه شاهد بالاتر بود (05/0>P). نتایج نشان داد اگر چه در این مطالعه، فراسنجه های تجزیه پذیری به جز ماده خشک، تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند، لذا از ضایعات سیب زمینی پخته شده به عنوان منبع تامین انرژی برای نشخوارکنندگان و جایگزین مناسب برای جو نیز می توان نام برد.}, keywords_fa = {تجزیه پذیری,ضایعات سیب زمینی پخته شده,فراسنجه‌های خونی,بره زل}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_116571.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_116571_16c754d881f9c00d301f8c37c6313a6e.pdf} }