@article { author = {pourabbasali omran, naser and shojaeian, K. and Jalilvand, Gh. and Kazemifard, M.}, title = {Effect of different levels of organic selenium on performance, quality characteristics of eggs and some antioxidant enzymes in Japanese quail breeder}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {31}, number = {118}, pages = {245-256}, year = {2018}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2017.110447.1447}, abstract = {This experiment was aimed at evaluation the effect of different levels of organic selenium on performance, quality characteristics of eggs and some antioxidant enzymes in Japanese quail breeder. Two hundred forty Japanese quails at eight week old with similar body weight were distributed according to a completely randomized design into five treatments and three replicates (twelve female and four male). Treatments were included: 1) Control (Co), 2) Co+ 0.3 mg/kg of sodium selenite, 3) Co+ 0.2 mg/kg of organic selenium (sel-plex), 4) Co+ 0.4 mg/kg of organic selenium and 5) Co+ 0.6 mg/kg of organic selenium. The results showed that treatment containing 0.4 mg/kg selenium had the highest weight gain (P<0.05). Selenium supplementation of diet had no significant effect on feed intake, feed efficiency, egg shape index, albumen index, yolk index, percentage of yolk and egg yolk color, Weights of carcass, heart and other parts of the digestive tract. Adding of 0.4 mg/kg of organic selenium in control diet caused significantly increase (P<0.05) in shell thickness, Haugh unit, egg weight, yield , fertility and hatchability percent in contrast to other treatments. highest weight of liver and abdominal fat was observed in control group. Therefore, selenium supplementing to diet had higher activity of some antioxidant enzymes that to control(P<0.05). In general, results this experiment was showed that selenium supplementing to control diet at 0.4 mg/kg organic selenium improved of body weight, egg production, fertility and hatching and some antioxidant enzymes activity that measured this experiment.}, keywords = {Japanese quail,Organic selenium,performance,Antioxidant Enzymes status}, title_fa = {تاثیر سطوح مختلف سلنیوم آلی بر عملکرد، ویژگی‌های کیفی تخم و برخی از آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی بلدرچین ژاپنی مولد}, abstract_fa = {به منظور بررسی اثر سطوح مختلف سلنیوم آلی بر عملکرد، ویژگی‌های کیفی تخم و برخی از آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در بلدرچین ژاپنی، از 240 قطعه بلدرچین ژاپنی مولد با سن 8 هفته در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار و 16 قطعه (12 قطعه ماده و 4 قطعه نر) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد، 2) جیره شاهد + ppm3/0 سلنیت سدیم، 3) جیره شاهد + ppm2/0 سلنیوم آلی (Sel- Plex)، 4) جیره شاهد + ppm4/0 سلنیوم آلی و 5) جیره شاهد + ppm6/0 سلنیوم آلی می‌باشند. نتایج آزمایش بیانگر اقزایش وزن بالاتر تیمار حاوی 4/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم سلنیوم آلی در مقایسه با سایر تیمارها می‌باشد(05/0P<). مکمل کردن جیره با سلنیوم اثر معنی‌داری بر مصرف خوراک، راندمان خوراک، شاخص (شکل، آلبومین و زرده)، درصد زرده، رنگ زرده، وزن لاشه، قلب و سایر اجزای دستگاه گوارش نشان نداد. افزودن 4/0 میلی‌گرم در کیلوگرم سلنیوم آلی به جیره شاهد سبب افزایش معنی‌دار در ضخامت پوسته، واحد هاو، وزن تخم، درصد تولید تخم، درصد باروری و جوجه درآوری در مقایسه با سایر تیمارها گردید (05/0P<). بالاترین وزن کبد و چربی شکمی در تیمار شاهد مشاهده شد. همچنین افزودن سلنیوم به جیره شاهد سبب افزایش میزان فعالیت برخی از آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در مقایسه با تیمار شاهد شد (05/0P<). طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مکمل کردن سلنیوم در سطح 4/0 میلی‌گرم در کیلوگرم سبب بهبود وزن بدن، تولید تخم، درصد باروری و جوجه‌درآوری و برخی از آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی اندازه‌گیری شده در این آزمایش گردید.}, keywords_fa = {بلدرچین ژاپنی,سلنیوم آلی,عملکرد و وضعیت آنتی اکسیدانی}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_116591.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_116591_9a65bef378d711728c643cf08774c243.pdf} }