@article { author = {Azizpour, A.}, title = {Effects of month, season, flock age and egg size (weight) on hatchability and embryonic mortality during incubation period}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {32}, number = {122}, pages = {235-246}, year = {2019}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2018.121121.1662}, abstract = {Decreased hatchability and increased embryonic mortality in hatchery are economically important. The purpose of this study was to investigate the effects of month, season, flock age and egg size (weight) on hatchability and embryonic mortality during incubation period. The data were collected by frequent reference to the hatchery, and the total of hatched eggs from broiler breeder flocks was recorded between March 2016 to September 2016. Moreover, unhatched eggs were thoroughly investigated. In this survey, the third method (unhatched eggs breakout in the end of incubation) was used for different stages of embryonic mortality. Of the total number of 2372604 hatched eggs, 75.73% eggs and 24.27% eggs were hatched and unhatched (embryonic mortality), respectively. The effect of months and seasons spring or summer was significant (p<0.05) on the average percentage of hatchability and embryonic mortality, so that September and summer had the lowest hatch and the highest embryonic mortality. Decreased hatchability and increased embryonic mortality were observed with increasing of the flock age and the egg size (p<0.05). The highest rate of embryonic mortality was in infertility and stage ‌VI. The results of this study showed that month, season, flock age and egg size (weight) have an effect on hatchability and embryonic mortality.}, keywords = {Egg weight,Embryonic mortality,Flock age,Hatchability,Season}, title_fa = {اثرات ماه، فصل، سن گله مادر و وزن تخم مرغ‌های نطفه‌دار بر میزان جوجه‌درآوری و تلفات جنینی در طی دوره جوجه‌کشی}, abstract_fa = {کاهش جوجه‌درآوری و افزایش تلفات جنینی در جوجه‌کشی از لحاظ اقتصادی حایز اهمیت فراوانی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرات ماه، فصل، سن گله مادر و وزن تخم‌مرغ‌های نطفه‌دار بر درصد جوجه‌درآوری و تلفات جنینی در طی دوره جوجه‌کشی می‌باشد. با مراجعه مکرر به کارخانه جوجه‌کشی تخم‌مرغ‌های قابل جوجه‌کشی، جوجه‌درآوری شده و غیر قابل جوجه‌درآوری 3 مزرعه مرغ مادر گوشتی ثبت گردید و سپس با استفاده از روش‌ سوم (‌ شکستن‌ تخم‌مرغ‌های‌ جوجه‌درآوری نشده‌ در پایان دوره انکوباسیون) تخم‌مرغ‌های جوجه‌درآوری نشده مورد بازرسی‌ قرار گرفتند. از مجموع تعداد 2372604 تخم‌مرغ قابل جوجه-کشی نطفه‌دار، میزان 73/75 % تخم‌مرغ جوجه‌درآوری شده و میزان 27/24 % تخم‌مرغ عدم هچ (تلفات جنینی) ثبت شدند. اثر ماه و دو فصول بهار و تابستان بر میانگین درصد جوجه‌درآوری و میانگین درصد تلفات جنینی معنی‌دار بود (05/٠>p)، به‌طوری‌که شهریور ماه و تابستان کمترین میزان جوجه‌درآوری و بیشترین میزان تلفات جنینی را داشتند. با افزایش سن گله مادر و افزایش وزن تخم‌مرغ نطفه‌دار میانگین درصد جوجه‌درآوری به‌طور معنی‌دار کاهش یافت، درحالی‌که میانگین درصد تلفات جنینی افزایش پیدا کرد (05/٠>p). ببیشترین میزان تلفات جنینی‌ به‌طور معنی‌دار در بی‌نطفگی و مرحله ‌VIجنینی مشاهده گردید. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ماه، فصل، سن گله مادر و دامنه وزنی تخم‌مرغ بر میزان جوجه‌درآوری و تلفات جنینی تاثیر دارند.}, keywords_fa = {تلفات جنینی,درصد جوجه‌درآوری,سن گله مادر,فصل,وزن تخم مرغ}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_119211.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_119211_bbf00b6e2a7c37905f29eff03f619f30.pdf} }