@article { author = {momeneh, tahereh and torki, mehran and soleimani baghsha, loghman}, title = {Effects of in ovo injection of vitamin B6 and B12 in fertile eggs subjected to ethanol stress on hatchability, performance and blood biochemical parameters of broiler chicks reared under cold stress condition}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {32}, number = {124}, pages = {29-40}, year = {2019}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2018.120164.1612}, abstract = {In ovo injection of vitamin B6 and B12 in fertile eggs subjected to ethanol (EtOH) injection stress on hatchability (first experiment), performance and blood biochemical of broiler chicks (hatched in the first experiment) reared under cold stress condition (second experiment), were evaluated. A number of 510 fertile eggs were incubated. A number of 180 eggs were considered as controls (3 as not-injected, eggshell with a hole and distilled water-injected). A number of 110 eggs were injected with 25 µL of a 1:1 (v/v) mixture of EtOH 47.5%+distilled water. Eggs in two other groups were injected with 25 µL of a 1:1 (v/v) mixture of EtOH 47.5%+100 µL of B6 (n=110), 25 µL of a 1:1 (v/v) mixture of 47.5% EtOH+1000 µL of B12 (n=110). A number of 240 one-day chick (from the first experiment), allocated to the second experiment. Temperature was maintained 12°C from 28 to 42 d of age. Hatchability significantly (p < 0.05) reduced in EtOH-injected group compared to control, but increased in the B6 and B12 injected eggs. The blood levels of triglyceride, VLDL and glucose at 14 day of age (before cold stress) significantly (p < 0.05) increased in EtOH-injected group, but decreased blood levels of triglyceride, VLDL and glucose in EtOH+B6 and EtOH+B12 groups. The blood levels of cholesterol, triglyceride, LDL and VLDL (at 42d, after cold stress) increased in EtOH group and significantly (p < 0.05) decreased in EtOH+B6 and EtOH+B12 groups.}, keywords = {Ethanol,Broiler,Cold stress,Vitamin B6,Vitamin B12}, title_fa = {اثرات تزریق ویتامین‌های ب6 و ب12 داخل تخم‌مرغ‌های تزریق شده با اتانول بر درصد جوجه-درآوری، عملکرد و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون جوجه‌های گوشتی تحت تنش سرما در دوره پرورش}, abstract_fa = {تزریق ویتامین‌های ب6 و ب12 در تخم‌مرغ‌های بارور تحت تنش تزریق اتانول بر جوجه‌درآوری (آزمایش اول)، عملکرد و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون جوجه‌های گوشتی (تفریخ شده از آزمایش اول) تحت تنش سرمایی طی پرورش (آزمایش دوم) بررسی شد. در آزمایش اول، تعداد 510 عدد تخم‌مرغ بارور در شش گروه داخل انکوباسیون قرار گرفتند. تعداد 180 عدد از تخم‌مرغ‌ها، بعنوان شاهد لحاظ شد (شاهد بدون تزریق، شاهد با سوراخ کردن پوسته و شاهد با تزریق آب مقطر). به 110 عدد تخم‌مرغ، 25 میکرولیتر محلول (1:1) آب مقطر + اتانول 5/47 درصد تزریق گردید. به دو گروه دیگر هر یک به تعداد 110 عدد تخم‌مرغ، به ترتیب 25 میکرولیتر محلول (1:1) اتانول 5/47 درصد + 100 میکرولیتر ویتامین ب6 و 25 میکرولیتر محلول (1:1) اتانول 5/47 درصد + 1000 میکرولیتر ویتامین ب12 تزریق شدند. از جوجه‌های تفریخ شده، تعداد 240 قطعه به آزمایش دوم اختصاص یافت. دمای سالن در 28 تا 42 روزگی در 2±12 درجه سانتیگراد نگهداری گردید. جوجه‌درآوری در گروه اتانول نسبت به شاهد به طور معنی داری کمتر بود(05/0p <) و تزریق ب12 و ب6، تنش اتانول را کاهش داد. تری‌گلیسیرید، لیپوپروتئین‌ با چگالی خیلی کم و گلوکز در گروه اتانول در سن14روزگی، به طور معنی داری بالاتر از گروه شاهد بود و در گروه ب12 و ب6 از گروه اتانول کمتر بود(05/0p <). در سن42 روزگی (بعد از تنش سرمایی)، کلسترول، تری‌گلیسیرید، لیپوپروتئین‌های با چگالی کم در گروه اتانول نسبت به گروه شاهد افزایش یافت و در گروه ب12 و ب6 نسبت به گروه اتانول به طور معنی داری کاهش یافت.}, keywords_fa = {اتانول,تنش سرمایی,جوجه‌گوشتی,ویتامین ب6,ویتامین ب12}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_120771.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_120771_511df3f350cafb3dd75551c4c613f4ae.pdf} }