%0 Journal Article %T اثرات سطح انرژی و لیزین جیره بر عملکرد و صفات تولید مثلی مرغ های مادر گوشتی آرین در دوره تولید %J علوم دامی %I موسسه تحقیقات علوم دامی کشور %Z 2588-6436 %A یوسفی کلاریکلائی, کاظم %A حسینی, سید عبداله %A محیطی اصلی, مازیار %A یوسفی کلاریکلائی, حسین %A میمندی پور, امیر %D 2018 %\ 02/20/2018 %V 30 %N 117 %P 193-202 %! اثرات سطح انرژی و لیزین جیره بر عملکرد و صفات تولید مثلی مرغ های مادر گوشتی آرین در دوره تولید %K انرژی %K لیزین %K مرغ مادر گوشتی %K تولید %R 10.22092/asj.2017.109726.1410 %X برای انجام این آزمایش از تعداد 140 قطعه مرغ مادر آرین و 20 قطعه خروس در سن 26 هفتگی استفاده شد. آزمایش به روش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 20 واحد آزمایشی و به مدت 40 هفته انجام شد. جیره‌های آزمایشی با دو سطح انرژی شامل 2740 (پیشنهادی سویه آرین) و 2540 کیلوکالری در کیلوگرم و دو سطح اسید آمینه لیزین قابل هضم شامل 54/0 و 61/0 درصد تنظیم شد. سطح انرژی جیره تأثیری بر تولید تخم‌مرغ، وزن تخم‌مرغ و ضریب تبدیل خوراک نداشت، اما مرغ‌هایی که جیره با سطح انرژی پایین‌تر دریافت کردند افزایش وزن روزانه کمتری داشتند (05/ 0> p). افزایش سطح لیزین جیره سبب افزایش وزن تخم مرغ به میزان 5/1 درصد شد ( 74/62 در مقابل 63/68؛ 05/ 0> p). اما درصد تولید تخم مرغ، ضریب تبدیل غذایی و افزایش وزن روزانه این مرغ‌ها تغییری نکرد. جیره‌های با سطح انرژی معمول نسبت به جیره با انرژی کم‌تر درصد جوجه درآوری از کل تخم‌مرغ‌ها ( 39/65 در مقابل 40/73؛ 05/0> p) و همچنین از تخم مرغ‌های بارور ( 27/73 در مقابل 91/ 88؛ 001/0> p) کم‌تری داشت. همچنین کاهش سطح انرژی جیره سبب افزایش باروری ( 62/50 در مقابل 05/ 80؛ 001/0> p) و افزایش تعداد جوجه درجه یک ( 38/75 در مقابل 26/92؛ 001/0> p) گردید. نتایج نشان می‌دهد که استفاده از سطح کمتر انرژی و لیزین در جیره دوره تولید مرغ مادر گوشتی سویه آرین سبب بهبود عملکرد تولید مثلی می‌شود. %U https://asj.areeo.ac.ir/article_116057_789361931c3a6b123a6810eb09dee2d9.pdf