TY - JOUR ID - 116048 TI - تأثیر دو نوع افزودنی میکروبی بر خصوصیات ظاهری، ترکیبات شیمیایی و آزمون گاز سیلاژ علوفه تریتیکاله JO - علوم دامی JA - ASJ LA - fa SN - 2588-6436 AU - کرودنی, عزیز AU - عالم زاده, بهاءالدین AU - طاهری دزفولی, بهاره AU - چاجی, مرتضی AU - حسینی, سیدمجید AU - لک زاده, ایرج AD - کارشناس ارشد پژوهشی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ‌ایران. AD - عضو هیأت علمی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ‌ایران. AD - دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان AD - کارشناس ارشد پژوهشی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران. AD - عضو هیأت علمی، بخش تحقیقات تهیه و اصلاح نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران. Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 30 IS - 117 SP - 95 EP - 102 KW - تریتیکاله KW - افزودنی باکتریایی KW - سیلاژ KW - نیتروژن آمونیاکی KW - pH DO - 10.22092/asj.2018.116048 N2 - تریتیکاله یک غله هیبرید مشتق از تلاقی گندم با چاودار است. در مناطقی که آب و خاک به عنوان عوامل محدود کننده برای رشد گیاه باشند، از سیلاژ تریتیکاله می‌توان به عنوان جایگزین مناسبی برای سیلاژ ذرت استفاده نمود. این مطالعه به منظور بررسی اثر افزودنی میکروبی بر خصوصیات ظاهری، ترکیبات شیمیایی و آزمون گاز سیلاژ علوفه تریتیکاله، در قالب یک طرح آماری کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 5 تکرار انجام شد. تیمارها شامل: سیلاژ تریتیکاله بدون تلقیح باکتری (شاهد)، سیلاژ تریتیکاله با تلقیح باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم و سیلاژ تریتیکاله با تلقیح باکتری‌های انتروکوکوس فاسیوم، لاکتوباسیلوس برویس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم بودند. ماده خشک، پروتئین خام، pH، آزمون تولید گاز، نیتروژن آمونیاکی، نیتروژن کل، میزان پساب و آزمون حسی سیلاژها تعیین شد. میانگین ماده خشک، پروتئین خام، نیتروژن کل، میزان پساب، خصوصیات ظاهری، میزان گاز تولیدی در زمان‌ 96 ساعت وفراسنجه‌های تولید گاز (B, C) در گروه‌های آزمایشی اختلاف معنی‌داری نشان ندادند (05/0P>). همچنین، میانگین pH سیلاژهایی که در تهیه آن‌ها از افزودنی میکروبی استفاده شده بود به طور معنی‌داری کمتر از گروه شاهد بود (05/0P<). ضایعات ماده خشک گروه آزمایشی که در آن از باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم استفاده گردید به طور معنی‌داری کمتر از گروه‌های آزمایشی دیگر بود (05/0P<). می‌توان نتیجه گرفت سیلاژهای تریتیکاله که دارای تنها باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم بودند در مقایسه با سیلاژهای دیگر به دلیل کمتر بودن ضایعات ماده خشک بهتر بودند. UR - https://asj.areeo.ac.ir/article_116048.html L1 - https://asj.areeo.ac.ir/article_116048_ef565c7cdcba89221bab965aa2199aca.pdf ER -