TY - JOUR ID - 116063 TI - اثر نوع مکمل چربی و نوع افزودنی غذایی در جیره برعملکرد، خصوصیات کیفی تخم مرغ و سطح پراکسیداسیون زرده در مرغ‌های تخمگذار JO - علوم دامی JA - ASJ LA - fa SN - 2588-6436 AU - صمدی, شیدا AU - شریعتمداری, فرید AU - شرفی, محسن AD - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم طیور دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس. تهران AD - استاد گروه علوم طیور دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس. تهران. AD - استادیار گروه علوم طیور دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس. تهران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 30 IS - 117 SP - 227 EP - 240 KW - منبع چربی KW - آنتی‌بیوتیک: روغن سوخته رستوران KW - مکمل گیاهی DO - 10.22092/asj.2018.116063 N2 - تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر نوع منبع چربی و نوع افزودنی خوراکی ، بر عملکرد تولیدی، خصوصیات کیفی تخم‌مرغ و سطح پراکسیداسیون چربی‌های زرده انجام شد. به همین منظور تعداد 108 قطعه مرغ تخم‌گذار های‌لاین سویه 36W- در دومین دوره تخم‌گذاری در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×2 مورد استفاده قرار گرفتند. فاکتورهای مورد مطالعه شامل دو منبع چربی(روغن گیاهی سوخته رستوران و آمیزه‌ای تجاری از اسیدهای چرب غیراشباع محافظت شده با کلسیم) وسه نوع افزودنی خوراکی(بدون افزودنی، آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین و مکمل گیاهی بیوهربال) بودند. دوره 70 روزه آزمایش پس از یک دوره عادت‌دهی10روزه آغاز گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد، نوع چربی جیره بر درصد تولید، توده تخم‌مرغ و مصرف خوراک تأثیر معنی‌داری داشته است(05/0P<)، به‌طوری که بیشترین پاسخ مربوط به تیمار حاوی روغن سوخته بوده است. استفاده از مکمل گیاهی افزایش خوراک مصرفی را در مقایسه با دو دیگر افزودنی به دنبال داشت. منبع چربی نتوانست درصد و استحکام پوسته تخم‌مرغ را تحت تاثیر قرار دهد(05/0P>). مرغ‌های دریافت کننده روغن سوخته تخم‌ مرغ های با پوسته‌ ضخیم‌تری تولید کردند(05/0P<). هیچ‌گونه اثر اصلی و متقابل معنی‌داری بر خصوصیات سفیده مشاهده نشد(05/0P>). تیمارهای حاوی روغن سوخته باعث افزایش شاخص رنگ زرده شد(05/0P<). اثر معنی‌داری در میزان سطح مالون دی آلدئید نمونه‌های زرده درتخم‌مرغ‌های تازه وجود نداشت(05/0P>). تحت شرایط القا کننده اکسیداسیون بالاترین میزان اکسیداسیون مربوط به تیمارهای حاوی پودر چربی بود(05/0P<). نتایج این آزمایش نشان داد مصرف چربی رستورانی بر کلیت عملکرد تولیدی طیور و گیاهان دارویی بر ماندگاری تخم مرغ تأثیر بهتری داشتند. UR - https://asj.areeo.ac.ir/article_116063.html L1 - https://asj.areeo.ac.ir/article_116063_e347300ffa9c3b441d39717cb0fb2175.pdf ER -