TY - JOUR ID - 119200 TI - صحّت پیش ‏بینی ‏های ژنومی برای صفات مرتبط با شیر در گاو نژاد نجدی JO - علوم دامی JA - ASJ LA - fa SN - 2588-6436 AU - حسینی وردنجانی, سیّد مهدی AU - شریعتی, محمّد مهدی AU - مرادی شهر بابک, حسین AU - طهمورث پور, مجتبی AD - دانشجوی دکتری ژنتیک و اصلاح نژاد دام دانشگاه فردوسی مشهد AD - استادیار گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد AD - استادیار گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران AD - استاد گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 32 IS - 122 SP - 93 EP - 104 KW - انتخاب ژنومی KW - مدل آماری KW - انتخاب متغیر KW - نشانگرهای ژنتیکی KW - صحّت DO - 10.22092/asj.2018.115893.1549 N2 - هدف ازاین پژوهش، ارزیابی عملکردانتخاب ژنومی برای صفات تولیدشیر، درصدچربی و درصدپروتئین درگاو نژادنجدی درگله‏های ایستگاهی و اقماری با استفاده از مدل‏های آماری مختلف بود. ازارزش‏های اصلاحی سنتی بدست آمده ازیک مدل رگرسیون تصادفی با استفاده ازاطلاعات شجره‏ای و فنوتیپی هر صفت بین سال‏های 1369 تا 1395 به عنوان متغیر پاسخ استفاده شد. با استفاده ازطرح 10 بار تکرار جمعیت آموزش-آزمون وچهارمدل بهترین پیش‏بینی نااریب خطی ژنومی مقیاس شده بافراوانی آللی مشاهده شده (GBLUP) و فراوانی آللی 5/0 (G05BLUP)، بیز A و بیز B قابلیت پیش‏بینی‏ها، ارزیابی شدند. نتایج نشان داد، GBLUP عملکرد بهتری نسبت به G05BLUP برای تولیدشیر (411/0 در مقابل 385/0) داشت ولی عملکرد G05BLUP برای درصدچربی (257/0 درمقابل 302/0) و درصدپروتئین (363/0 درمقابل 388/0) بهتر بود. صحّت برآورد ارزش اصلاحی تولید شیر و درصد چربی با استفاده از بیز A و بیز B به ترتیب به 371/0 و 353/0 کاهش و 329/0 و 314/0 افزایش یافتند. برای درصد پروتئین روش‏های بیزی و GBLUPs صحّت مشابه داشتند. دربین تمام روش‏ها و صفات، بیزA برای پروتئین با 14/0 و G0BLUP برای تولید شیر با 71/0 به ترتیب کمترین و بیشترین اریب پیش‏بینی بصورت انحراف از یک را داشتند. صحّت پیش‏بینی‏ها با استفاده از گله‏های اقماری علاوه بر گله ایستگاهی بین 01/0 تا 09/0 بسته به روش وصفت افزایش یافت ولی اریب نیز ازقبل بیشتر بود. درنتیجه، صحّت پیش‏بینی ژنومی برای صفات تولید شیر در گاو نجدی متوسط، ولی با توجه به اندازه کوچک جمعیت مناسب هستند که کاربرد انتخاب ژنومی برای این نژاد را ممکن می‏سازد. UR - https://asj.areeo.ac.ir/article_119200.html L1 - https://asj.areeo.ac.ir/article_119200_0a4ed374511e49881e1fea57e9484227.pdf ER -