TY - JOUR ID - 119211 TI - اثرات ماه، فصل، سن گله مادر و وزن تخم مرغ‌های نطفه‌دار بر میزان جوجه‌درآوری و تلفات جنینی در طی دوره جوجه‌کشی JO - علوم دامی JA - ASJ LA - fa SN - 2588-6436 AU - عزیزپور, آیدین AD - دانشیار بیماری های طیور، دانشکده کشاورزی مشگین شهر، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 32 IS - 122 SP - 235 EP - 246 KW - تلفات جنینی KW - درصد جوجه‌درآوری KW - سن گله مادر KW - فصل KW - وزن تخم مرغ DO - 10.22092/asj.2018.121121.1662 N2 - کاهش جوجه‌درآوری و افزایش تلفات جنینی در جوجه‌کشی از لحاظ اقتصادی حایز اهمیت فراوانی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرات ماه، فصل، سن گله مادر و وزن تخم‌مرغ‌های نطفه‌دار بر درصد جوجه‌درآوری و تلفات جنینی در طی دوره جوجه‌کشی می‌باشد. با مراجعه مکرر به کارخانه جوجه‌کشی تخم‌مرغ‌های قابل جوجه‌کشی، جوجه‌درآوری شده و غیر قابل جوجه‌درآوری 3 مزرعه مرغ مادر گوشتی ثبت گردید و سپس با استفاده از روش‌ سوم (‌ شکستن‌ تخم‌مرغ‌های‌ جوجه‌درآوری نشده‌ در پایان دوره انکوباسیون) تخم‌مرغ‌های جوجه‌درآوری نشده مورد بازرسی‌ قرار گرفتند. از مجموع تعداد 2372604 تخم‌مرغ قابل جوجه-کشی نطفه‌دار، میزان 73/75 % تخم‌مرغ جوجه‌درآوری شده و میزان 27/24 % تخم‌مرغ عدم هچ (تلفات جنینی) ثبت شدند. اثر ماه و دو فصول بهار و تابستان بر میانگین درصد جوجه‌درآوری و میانگین درصد تلفات جنینی معنی‌دار بود (05/٠>p)، به‌طوری‌که شهریور ماه و تابستان کمترین میزان جوجه‌درآوری و بیشترین میزان تلفات جنینی را داشتند. با افزایش سن گله مادر و افزایش وزن تخم‌مرغ نطفه‌دار میانگین درصد جوجه‌درآوری به‌طور معنی‌دار کاهش یافت، درحالی‌که میانگین درصد تلفات جنینی افزایش پیدا کرد (05/٠>p). ببیشترین میزان تلفات جنینی‌ به‌طور معنی‌دار در بی‌نطفگی و مرحله ‌VIجنینی مشاهده گردید. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ماه، فصل، سن گله مادر و دامنه وزنی تخم‌مرغ بر میزان جوجه‌درآوری و تلفات جنینی تاثیر دارند. UR - https://asj.areeo.ac.ir/article_119211.html L1 - https://asj.areeo.ac.ir/article_119211_bbf00b6e2a7c37905f29eff03f619f30.pdf ER -