TY - JOUR ID - 120775 TI - اثرات افزودنی حاوی پروبیوتیک، ویتامین C و بتائین در شرایط تنش گرمایی بر عملکرد سه سویه تجاری جوجه‌ گوشتی با استفاده از روش مدیریت تصمیم‌گیری چند شاخصی JO - علوم دامی JA - ASJ LA - fa SN - 2588-6436 AU - اسدی, بابک AU - حسینی, سید عبداله AU - سلیمانی, محمد رضا AU - علیزاده قمصری, امیر حسین AU - علیوردی نسب, رامین AD - گروه علوم دامی، واحد بهبهان، دانشگاه آزاد اسلامی، بهبهان، ایران AD - دانشیار مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران AD - استادیار مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران AD - کارشناس ارشد مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 32 IS - 124 SP - 91 EP - 100 KW - بتائین KW - پروبیوتیک KW - تصمیم‌گیری چند شاخصه KW - تنش گرمایی DO - 10.22092/asj.2018.122469.1733 N2 - این مطالعه به منظور بررسی اثرات افزودنی‌ حاوی پروبیوتیک پروتکسین (100 گرم/ تن)، ویتامین C (300 میلی‌گرم/ کیلوگرم) و بتائین (یک کیلوگرم/ تن) در سه سویه تجاری جوجه گوشتی (آربورایکرز، راس 308 و کاب 500) بر عملکرد رشد در شرایط تنش گرمایی انجام گرفت. این مطالعه به شکل فاکتوریل 3×2، شامل 2 سطح از افزودنی مورد نظر (با و بدون افزودنی) و 3 سویه جوجه گوشتی با 6 تیمار، 4 تکرار و 30 قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی انجام شد. جوجه‌ها تا سن 21 روزگی که در شرایط دمایی عادی (23 درجه سانتی‌گراد) قرار داشتند. از سن 21 روزگی روزانه هشت ساعت با دمای 37 درجه سانتی‌گراد تحت تنش گرمایی قرار گرفتند. جهت انتخاب بهترین سویه و تصمیم‌گیری در مورد استفاده از این افزودنی در شرایط تنش گرمایی از روش مدیریت تصمیم‌گیری چند شاخصی استفاده شد. بر اساس نمره‌دهی حاصل از این روش سه سویه راس، کاب و آربورایکرز، تحت تنش گرمایی که با افزودنی تغذیه شده بودند به ترتیب نمرات 8587/0، 7595/0 و6884/0 را به دست آوردند. در زمان عدم استفاده از افزودنی و وجود تنش ضعیفترین عملکرد به ترتیب مربوط به سویه آربورایکرز، کاب و راس بود. بر اساس نتایج به دست آمده می‌توان استفاده از افزودنی حاوی پروبیوتیک، ویتامین C و بتائین را به عنوان راه‌کاری جهت کاهش اثرات منفی تنش گرمایی بر عملکرد سویه‌های تجاری جوجه گوشتی توصیه نمود. UR - https://asj.areeo.ac.ir/article_120775.html L1 - https://asj.areeo.ac.ir/article_120775_566301ea4bbb04e34ce1ddf0ea2e1f8d.pdf ER -