TY - JOUR ID - 127572 TI - اندازه گیری و تحلیل بهره‌وری عوامل تولید در واحدهای مرغداری گوشتی استان فارس JO - علوم دامی JA - ASJ LA - fa SN - 2588-6436 AU - رحمانی, رهام AU - لیانی, قاسم AD - استادیار پژوهشی بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران. AD - استادیار گروه توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد. Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 35 IS - 135 SP - 87 EP - 102 KW - مرغداری های گوشتی KW - تابع تولید KW - بهره‌وری KW - استان فارس DO - 10.22092/asj.2022.354027.2142 N2 - در این مطالعه ارزیابی اقتصادی واحدهای مرغداری گوشتی در استان فارس براساس برخی از ویژگی‌های مرغداری‌ها و مدیران این واحدها، اندازه‌گ‍یری و تحلیل بهره‌وری عوامل تولید و مقایسه میزان مصرف کنونی عوامل تولید با وضعیت بهینه انجام شد. با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌بندی شده 86 مرغداری انتخاب و از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه داده‌های لازم جمع‌آوری شد. براساس نتایج اثر متغیرهای هزینه دان مصرفی، جوجه یک روزه، نیروی کار، واکسن و دارو و سوخت بر میزان تولید مرغ زنده مثبت و معنی‌دار است. میانگین بهره‌وری نهاده دان مصرفی و ضریب تبدیل برای نمونه مورد بررسی به‌ترتیب معادل 51/0 و 96/1 است. به ازای هر کارگر در یک دوره‌ی تولیدی به طور متوسط22740 کیلوگرم مرغ زنده تولید می‌شود. با توجه به مقادیر بهره‌وری نهایی محاسبه شده متغیر دان مصرفی بیشتر از حد بهینه و نیروی کار کمتر از حد بهینه استفاده شده است. مقادیر میانگین، حداقل و حداکثر بهره‌وری کل عوامل تولید محاسبه شده در نمونه انتخابی به‌ترتیب معادل 35/2، 38/1 و 26/3 می‌باشد. براساس نتایج اصلاح ساختار بازار در سطح کشتارگاه‌ها، استفاده بهینه از نهاده‌های دان مصرفی و نیروی کار، کاهش دوره‌ی پرورش و افزایش تعداد دوره‌ی جوجه‌ریزی در سال می‌تواند بر بهبود عایدی تولیدکنندگان در مقایسه با هزینه‌های انجام شده و بهره‌وری عوامل تولید مؤثر واقع شده و توصیه می‌شود. UR - https://asj.areeo.ac.ir/article_127572.html L1 - https://asj.areeo.ac.ir/article_127572_9344e492b46165edbb752a9ae02d7b23.pdf ER -