Effect of different levels of sumac powder ( Rhus coriaria L. ) and probioenzyme on performance and parameters of blood of Japanese quail(Coturnix japonica).

Document Type : Research Paper

Authors

Abstract

This experiment was carried out to determine the effect of different levels of sumac powder (Rhus coriaria L.) in the ration with and without probioenzyme on the performance and parameters of blood cholesterol and triglycerides of Japanese quail, from the age of 8 to 42 days, based on a completely randomized design, containing 8 treatment, 3 repetion, and 5 chicks of quail with both sexes in each repetion. Sumac powder was used in 4 levels: 0, 0.075, 0.125 and 0.175 percent, each level with 2 levels of probioenzyme (0 and 0.014 percent), and finally the individual and reciprocal effects of these two kinds of treatments onJapanese quail performance were examined and studied. Different levels of probioenzyme no meaningful differences on the examined qualities (p>0/05). Different levels of sumac powder no meaningful differences on the examined qualities (p>0/05). There was also no meaningful differences in these qualities under the reciprocal effect of sumac powder and probioenzyme different levels (p>0/05). Under the effect of sumac powder 0.175 percent level feed conversion ratio was no meaningful increased more (p>0.05). Parallel to increasing the levels of sumac powder in the ration, mean of the live, chest, gizzard, liver, heart, small intestine, large intestine weight and Length and weight cecum no meaningful decrease and the length of small intestine, large intestine no meaningful increase was observed (p>0/05). Compared with levels 0.075 0.175 percent, the level 0.125 percent of sumac powder in this experiment improved and increased some qualities increased but no meaningful (p>0.05).

- احمدیان عطاری، م.م.، امین، غ.ر.، فاضلی، م.ر.، جمالی فر، ح.، 1386، مروری بر اثرات ضد میکروبی میوه ی سماق، فصلنامه ی گیاهان دارویی، سال هفتم، دوره ی اول، ص 91.
2- افشار مازندران، ن.، و رجب، الف.، 1380، پروبیوتیک ها و
 
کاربرد آن ها در تغذیه‌ی دام و طیور، انتشارات نوربخش، چاپ اول، ترجمه،  360 صفحه.
3- بقایی، م.، اسلامی، م.، کاجی، م.، ممویی، م.، 1388، مقایسه ی اثرات اسیدآلی و مخلوط گیاهان دارویی با آنتی بیوتیک محرک رشد بر عملکرد و قابلیت هضم جوجه های گوشتی. پایان نامه ی کارشناسی ارشد، دانشگاه رامین، ص  89-52.
4- درودی، ه.، اکبری نیا، م.، جلالی، غ.، خسروآبادی، الف.، 1387، تأثیر قلمه و بستر کاشت بر ریشه دهی و زنده مانی قلمه ی سماق، مجله ی زیست شناسی ایران، جلد 21، شماره ی دوم ، ص 277-270.
5- رئوفی، الف.، مردانی، م.، سباق، م.، دلفان، ب.، تاراهی، م.ج.، 1388، بررسی اثر سماق در کاهش LDL کلسترول در مقایسه با لوستاتین، مجله ی علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام ، دوره ی 17، شماره ی سوم ، ص  56-51.
6- شیرزادی، ح.، مروج، ح. و شیوازاد، م.، 1388، تأثیر آنزیم‌های بتا گلوکاناز و زایلاناز بر عملکرد رشد و برخی از خصوصیات دستگاه گوارش جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با جیره بر پایه گندم و جو، مجله پژوهش‌های علوم دامی، جلد1/19، شماره 2، ص 109-97.
7- طالعی، غ.، مشکوه السادات، م.ه.، دلفان، ب.، 1382، بررسی اثر آنتی باکتریال عصاره های الف، جوشن، همیشه سبز و سماق لری برروی تعدادی از باکتریهای گرم مثبت وگرم منفی، فصلنامه دانشگاه علوم پزشکی لرستان، سال پنجم، شماره 18، ص 23-19.
8- نوبخت، ع.، رحیم زاده، م.ر.، مهمان نواز، ی.، 1389، بررسی سطوح مختلف گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی در مراحل آغازین و رشد بر عملکرد و کیفیت لاشه ی جوجه های گوشتی، چهارمین کنگره ی علوم دامی ایران، دانشگاه تهران،  ص 44-40.
9- یعقوب فر، ا.، پوراسلامی، ر.، فرودی، ف.، 1388، تأثیر پروبیوتیک بر عملکرد و ترکیبات لاشه ی جوجه های گوشتی تحت شرایط نرمال و تنش گرمایی، مجله ی پژوهش های علوم دامی، جلد 1/19، شماره ی 2، ص 58 – 49.               
 
10- Abdulrahim, S. M., Haddadin, M. S. Y., Hashlamoun, E. A. R. and Robinsons, R. K. 1996. The influence of Lactobacillus acidophilus and bacitracin on layer performance of chickens and cholesterol content of plasma and egg yolk. British Poultry Science. 37: 341 – 346.
11- Haddadin, M. S. Y., S. M. Abdulrahim, E. A. R. H. and Robinson, R. K. 1996. The effects of lactobacillus acidophilus on the production and chemical composition of hens eggs. Poultry Science. 75: 491-494.
12- Jin, L. Z., Ho, Y. W., Abdullah, N. and Jalaludin, S. 1998. Probiotics in poultry: modes of action. World's Poultry Science Journal. 53: 351 – 386.
13- Khan, A. S., Khalgue, A. and Pasha, T. N. 2000. Effect of dietary supplementation of various level of Fermacto on the performance of broiler chicks. International Journal of Agriculture and Biology. 2: 32-33.
14- Lee, W. K., Everts, H, and Beynen, A. C. 2004. Essential oils in broiler nutrition. International Journal of Poultry Science. 3 : 738 – 752.
15- Mandal, L., Sarkar, S. K. and Baidya, M. 1996. Comparative studies of antibiotics and prebiotics onthe growth and economics of broiler raising. Proceedings World Poultry Conference. NewDelhi, India. 266 p.
16- Mikulec, Z., Sermen, V. and Lukac, Z. 1999. Effect of probiotic on production results of fattened chickens fed different quantities of protein. Veterinerski Archive. 69: 199-209.
17- Mohan, B., Kadirvel, R., Natarajan, A. and Bhaskaran, M. 1996. Effect of probiotic supplementation on growth, nitrogen utilization and serum cholesterol in broilers. British Poultry Science. 37: 395 – 401.
18- Mohan, K. O. R. and Andjames, C. K. 1988. The role of Lactobacillus sporogens (probiotics) as feed additives. Journal of Poultry Science. 25: 37 – 39.
19- National Research Council. (1994). Nutrients requirements of Poultry. 9th rev.ed. National Academy press: Washington, DC.
20- Pourahmad, J., Eskandari, M. R., Shkibaei, R. and Kamalinejad, M. 2010. A Search for Hepatoprotective Activity of Aqueous Extract of Rhus Coriaria L. Against Oxidative Stress Cytotoxity. Food Chemical Toxicol 48(3):854-858.
21- SAS (Statistical Analysis System). (2000). SAS Users Guide, Version 9.2, SAS Institute Inc., Cary, NC.
22- Tannok, G., and Munro, K. 1997. Analysis of the fecal microflora of human subjects consuming a probiotic product containing Lactobacillus rhamnosus. Applied and Enviromental Microbiology. 66: 2578-2588.
23- Yeo, J. and kim, K. 1997. Effect of feeding diets containing an antibiotic, a probiotic, or Yucca extract on growth and intestinal urease activity in broiler chicks. Poultry Science. 76 : 381 – 385.
24-Yoon, C., C. S. Nam, J. H. Park, S. K. Han, Y. M. Nam and J. T. Kwon. 2004. Effect of feeding multiple probiotics on performance and fecal noxious gas emission in broiler chicks. Korean Journal Poultry Science 3: 229-235