Effects of various levels of Mallvasylvesteris extract on performance, carcass characteristics and some immune and blood parameters of broiler chickens

Document Type : Research Paper

Authors

Abstract

This experiment was conducted in order to evaluate the effect of different levels of Malva sylvestris extract on performance, carcass characteristics and some immune and blood parameters of broiler chickens with 16 experimental units with 4 treatment, 4 replicate and 11 broilers in each replicate  in completely randomized design for 42 days. The dietary treatments consisted of basal diet (control), and different levels of extract of Malva sylvestris (0.1, 0.2 and 0.3 percentage of diet).  Feed intake and weight gain were recorded weekly. At 25 and 32 days of age, sheep red blood cell (SRBC) injected to 2 broilers of each replicate.At 32 and 39 days, blood samples were collected to quantify antibody titer production against SRBC. The results of this experiment showed that effect of Malva sylvestris extract on weight gain, feed intake, feed conversion ratio and carcass characteristics were not significant (P>0.05). But there were significant difference between treatments in immune parameters (P<0.05). The highest antibody titer against SRBC was observed at 0.3 percent of extract at 32 days of age, but the highest antibody titer was at 0.2 and 0.3 percent of extract at 39 days of age. The addition extract significantly decreased cholesterol, triglyceride, HDL and LDL concentrations (P<0.05). The highest percentage of eosinophil was observed at the level of 0.3 percentage and percentage of heterophile and heterophile to lymphocyte ratio  lowest were in the control treatment. According to the results of this experiment, it appears that different levels of extract were not effective on performance parameters but this extract affected the immune system of broiler chicks

Keywords


آموزمهر، ا. و ب، دستار. (1388) تاثیر عصاره­های الکلی دو گیاه دارویی سیر و آویشن بر عملکرد و غلظت لیپیدهای خون جوجه­های گوشتی. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. جلد شانزدهم. شماره اول.
بهرامی، م.، ف، شریعتمداری.، م. ا، کریمی ترشیزی. 1390. اثر عصاره آویشن باغی و نعناع فلفلی و ویتامین E بر سیستم ایمنی مرغ­های تخم گذار در شرایط تنش گرمایی و میزان پراکسیداسیون در تخم مرغ­های تولیدی در طی مدت ماندگاری. فصلنامه­ی علمی- پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. جلد 27. شماره 2. صفحات 337-326.
حیدری، ع.، ع، نوبخت. و ع. ر. صفامهر. (1389) ارزیابی اثرات گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی بر فراسنجه­های بیوشیمیایی و ایمنی خون جوجه­های گوشتی. مجموعه مقالات چهارمین کنگره­ی علوم دامی ایران. صفحه 217-214.
دوست محمدی، م.، ش، نصیری سمنانی.، ر، شاپوری.، ح، علیزاده. و پ، عبداله زاده. (1391) ارزیابی اثرات ضدباکتریایی عصاره­های اتانولی و آبی گیاه پنیرک و نانو ذرات نقره بر روی استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم در شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی. فصلنامه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زابل. 117-106.
شریعتمداری، ف. و م، محیطی اصل. (1387) افزودنی­های خوراک دام، طیور و آبزیان. انتشارات دانشگاه تربیت مدرس. صفحات 230-229.
 
طهوری، ه. (1383) دایره المعارف گیاهان دارویی. انتشارات تحسین پدیده دانش.صفحه 130-131.
کریمی، ه. (1380) گیاهان هرز ایران. مرکز نشر دانشگاهی دانشگاه تهران. صفحات 226-227.
کلانترنیستانکی، م.، ع. ا، ساکی.، پ، زمانی. و ح. ع، عربی. (1390) تاثیر مصرف اسانس آشامیدنی آویشن بر عملکرد، بازده انرژی و پروتئین جوجه­های گوشتی. نشریه علوم دامی. شماره 92. صفحات 67-59.
گودرزی، م. ع، حسینی. و ا، زارعی. (1390) بررسی اثرات گیاهان دارویی رازیانه و شیرین بیان بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه­های گوشتی. مجله دانش و پژوهش علوم دامی. جلد 8. صفحه 15-5.
نوبخت، ع. و ح، اقدم شهریار. (1389) اثرات مخلوط گیاهان دارویی پنیرک، خارشتر و نعناع بر عملکرد، کیفیت لاشه و متابولیت های خونی در جوجه های گوشتی. فصلنامه تخصصی علوم دامی.  شماره 3. صفحات 51-63.
نوبخت، ع.، م، ر، عطاریان. و و، رضاپور. (1388) اثرات مخلوط­های مختلف گیاهان دارویی آویشن شیرازی، گزنه و یونجه بر عملکرد، کیفیت لاشه، پارامترهای بیوشیمیایی و ایمنی خون در جوجه­های گوشتی. چهارمین همایش منطقه­ای ایده­های نو در کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسکان(اصفهان). صفحات 358-354.
Abdulhai Biswas, M. D. and Wakita, M. (2001) Effect of dietary Japenes green tea powder supplementation on feed utilization. Poultry Science. 38:50-57.
Alcicek, A., Bozcurt. M. and Cabuk, M. (2004) The effect of a mixture of herbal essential oil, an organic acid or a probiotic on broiler performance. South African  Journal of Animal Science. 34 (4): 217- 222.
Barreto, M. S. R., Menten, J. F. M., Racanicci, A. M. C., Pereira, P. W. Z. and Rizzo, P. V. (2008) Plant extracts used as growth promoters in broiler. Journal of Poultry Science. V.10 N.2 109-115.
Barros, L., Carvalho, A. M. and Ferreira, I. C. F. R. (2010) Leavest, flower, immature fruits and leafy flowerd stems of Malva sylvestris: A comparative study of the nutraceutical potential and composition. Food and Chemical Toxicology. 48:1466-1472.
Cheng, S., Rotschild, M. F. and Lamont, S. J. (1991) Estimates of quantitative genetic parameters of immunological traits in the chicken. Poultry Science. 70: 2023-2027.
Dehkordi, N. (2003) Iranian Herbal Pharmacopoeia. Tehran: Ministry of Healt. Pp: 11-20.
Grashorn, S. C. (2010) Use of phytobiotics in broiler nutrition an alternative to infeed antibiotics. Journal of Animal and Feed Sciences. 19: 338- 347.
Gross, W. B. and Siegel, H. S. 1983. Evaluation of hetrophil/lymphocyte ratio as a measure of stress in chicken. Avian diseases. 27(4): 972-979.
Moser, M., Messikomer, R., Pfirter, HP. and Wenk, C. (2003) Influence of the phytogenic feed additive sangrovit on zootechnical effects in broilers in field trials. International Proceeding. 14th European symp on Poultry Nutrition, August, Lillehammer, Norway. P: 205.
Nassiri Moghaddam, H. and Jahanian, R. (2009) Immunological Responses of Broiler Chicks Can Be Modulated by Dietary Supplementation of Zinc-Methionine in Place of Inorganic Zinc Sources. Asian-Australasian Journal of Animal Science. 22(3): 396-403.
Peterson, A. L., Qureshi, M. A., Ferket, P. R. and Fuller, J. C. J. R. (1999). Enhancement of cellular and humoral immunity in young broiler by the dietary supplementation of β-hydroxy – β-methylbutyrate. Immunopharmacology and Immunotoxicology. 21(2): 307-330.
Rosario, R and B. Beatriz. (2003) Antimicrobial activity of selected Peruvian medicinal plants. Journal of Ethnopharmacology. 88: 199-204.
Takahashi, K., Mashiko, T. and Akiba, Y. (2000) Effect of dietary concentration of xylitol on growth in male broiler chicks during immunological stress. Poultry Science. 79: 743-747.
Windisch, W., Schedle, K., Pltizner, C. and kroismyr, A. (2008) Use of phytogenic as feed additive for swine and poultry. Journal of Animal Science. 86: 140- 148.