Effect of dietary energy and protein on performance of native laying hens of Mazandaran province

Document Type : Research Paper

Authors

Abstract

This study was carried out to evaluate the effect of different levels of metabolizable energy (2750, 2900 and 3050 kcal/kg) and crude protein (13, 15 and 17%) in the diet on the performance and egg quality of native laying hens of Mazandaran province at the first stage of production. For this purpose, two hundreds seventy 24-week-old native hens were randomly assigned to a 3×3 factorial design experiment. Egg production and feed intake were affected by different levels of energy (P<0.05). Egg production and feed intake reduced as energy level of the diet was increased. However, different levels of energy had not significant effect on final body weight, egg weight, feed conversion ratio and hatchability (P>0.05). Moreover, different levels of crude protein had significant effect on egg production (P<0.05). Egg production of laying hens increased by 12.9% as increased dietary crude protein level from 13 to 17%. According to results of this study, the diet of containing 2900 kcal metabolizable energy per kg and 15% crude protein is recommended for feeding of native laying hens of Mazandaran province in the first stage of production.

Keywords


پوررضا، ج.، صادقی، ق.ع. و مهدی، و. (1390).تغذیه مرغ اسکات (ترجمه)، چاپ چهارم، انتشارات ارکان.
حسابی نامقی، ع.ر.(1391). بررسی اثر سطوح مختلف پروتئین خام بر عملکرد مرغ‌های بومی ایستگاه مرغ بومی خراسان، مجله پژوهش و سازندگی، شماره 95، ص ص. 19-13.
ساکی، ع.ا، حقی، م. و رحمت نژاد، ع. (1393). تاثیر سطوح مختلف متیونین و پروتئین جیره بر تولید و خصوصیات تخم مرغ مرغ‌های تخم­گذار در اواخر دوره تخم­گذاری. مجله پژوهش­های تولیدات دامی، شماره 10، ص ص. 25-13.
سراج، ا. (1383). بررسی اثر عوامل مادری بر صفات تولیدی و تولید مثل مرغان بومی مازندران.پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس.
شاه نظری، م.، شیوازاد، م.، کامیاب، ع. و نیکخواه، ع. (1383). اثر سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره بر عملکرد مرغان تخم­گذار. مجله علوم کشاورزی ایران، جلد35، شماره2، ص ص. 509- 499
عرب ابوسعدی، م.، روغنی، ا.،ضمیری، م.ج. و عبدالحسین زاده، م. (a1385) . اثر سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره بر عملکرد تخم‌گذاری مرغ‌های بومی استان فارس در مرحله اول تخم‌گذاری. نشریه علوم وفنون کشاورزی و منابع طبیعی، شماره 4، ص ص. 447-457.
عرب ابوسعدی، م.، روغنی، ا. و حسن زاده، ب. (b1385). بررسی تاثیر سطوح مختلف انرژی و نسبت انرژی به پروتئین جیره بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار بومی استان فارس در مرحله دوم تخم‌گذاری. نشریه علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. شماره 4، ص ص. 457-467.
قیصری، ع. و گلیان، ا. (1375). اثر سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره دوره پرورش بر عملکرد مرغ‌های بومی در طی دوره تخم‌گذاری. مجله علوم کشاورزی ایران. جلد 27، شماره 2، ص ص. 34-29.
کیانی منش، ح.، نجاتی، ا. و رحیمی، ق. (1379). برآورد پارامترهای ژنتیکی و محیطی اصلی صفات مهم اقتصادی در مرغ‌های بومی آذزبایجان غربی. پژوهش نامه علوم کشاورزی و منابع طبیعی. شماره 10، ص ص.  20-12.
محمدی عمارت،ح.، گلیان،ا.، طهماسبی،ع. و کرمانشاهی، ح. (1390). ارزیابی اثر پروتئین خام ومتیونین جیره بر تولید وکیفیت تخم مرغ مرغ‌ها در فاز دوم تخم‌گذاری. نشریه پژوهش­های علوم دامی ایران، جلد 3، شماره3، ص ص. 219-211.
Asuquo, B.O. and Okon, B. (1993). Effects of age and egg size on fertility and hatchability of chicken eggs. East African Agricultural and Forestry Journal.59: 79-83.
Babiker, M.S., Abbas, S.A., Kijora, C. andDanier, J. (2010). The effect of dietary protein and energy levels during the growing period of egg-type pullets on early egg production and egg weight and dimensions in arid hot climate. International Journal of Poultry Science. 9: 935-943.
Dalfonso, T.H., Manbeck, H.B. and Roush, W.B. (1996). Effect of day to day variation of dietary energy on residual feed intake of laying hens. Poultry Science. 75: 362-369.
Hussein, M.A.A., El-Kloub, K., Moustafa M., El-Hak, G.M.K. and Abbas, A.M. (2010). Optimal metabolizable energy and crude protein levels for sinai laying hens. Egyption Poultry Science. 30: 1073-1095.
Jalaludeen, A. and Ramakrishnan, A. (1992). Dietary protein and energy requirements of caged layers. Poultry Science.Abstract, 18, 3.
Jensen, L.S., Calderon, V.M. and Mendorea, C.X. (1990). Response to tryptophan of laying hens fed practical diets varying in protein concentration. Poultry Science.69: 1956- 1965.
Johnson, S.A. and Gous, R.M. )2007(. A mechanistic, Stochastic, population model of egg production. British Poultry Science. 48: 224-232.
Junqueira, O.M., Laurentiz, A.C., Filardi, R., Rodrigues, E.A. and Casartelli, E.M. (2006). Effects of energy and protein levels on egg quality and performance of laying hens at early second production cycle. Journal of Applied Poultry Research. 15: 110–115.
Kingori, A.M., Tuitoek, J.K., Muiruri, H.K. and Wachira, A.M. (2010). Effects of dietary protein levels on egg production, hatchability and post-hatch offspring performance of indigenous chickens.International Journal of Poultry Science. 9 (4): 324-329.
Kingori, A.M., Wachira, A.M. and Tuitoek, J.K. (2014). Influence of energy on egg production and weight in indigenous chickens of Kenya. International Journal of Poultry Science. 13 (3): 151-155.
Li, F., Zhang, L.M., Wu, X.H., Li, C.Y., Yang, X.J., Donng, Y. et al. (2013). Effects of metabolizable energy and balanced protein on egg production, quality and components of Lohmann brown laying hens.Journal of Applied Poultry Research. 22: 36-46.
Mohiti-Asli, M., Shivazad, M., Zaghari, M., Rezaian, M., Aminzadeh, S. and Mateos, G.G. (2012). Effects of feeding regimen, fiber inclusion, and crude protein content of the diet on performance and egg quality and hatchability of eggs of broiler breeder hens. Poultry Science. 91: 3097-3106.
Ngambi, J.H., Thamaga, M.W., Norris, D., Mabelebele, M. and Alabi, O.J. (2013). Effects of egg weight on hatchability, chick hatch-weight and subsequent productivity of indigenous Venda chickens in Polokwane, South Africa. South African Journal of Animal Science. 43: 569-574.
Nahashon, S.N., Adefope, N.A., Amenyenu, A. and Wright, D. (2007).Effect of varying concentrations of dietary crude protein and metabolizable energy on laying performance of pearl grey guinea fowl hens. Poultry Science. 86: 1793–1799.
NRC; National Research Council.)1994(. Nutrient Requirements of Poultry, 9th rev. ed., National Academy Press, Washington, DC.
Pesti, G.M. (1991). Response surface approach to studying the protein and energy requirements of laying hens.Poultry Science. 70: 103-114.
Perez-Bonilla, A., Jabbour, C., Frikha, M., Mirzaie, S., Garcia, J. and Mateos, G.G. )2012(. Effect of crude protein and fat content of diet on productive performance and egg quality traits of brown egg-laying hens with different initial body weight.Poultry Science. 91, 1400-1405
Rakibul Hassan, M.D., Choe, H.O.S., Yong, D., Jeong, J.H. and Kyeong, S. )2013(. Effect of dietary energy and protein on the performance, egg quality, bone mineral density, blood properties and yolk fatty acid composition of organic laying hens.Italian Journal of Animal Science.12: 1- 5.
Roberts, S.A., Xin, H., Kerr, B.J., Russell, J.R. and Bregendahl, K. (2007).Effects of dietary fiber and reduced crude protein on nitrogen balance and egg production in laying hen.Poultry Science.86: 1716-1725.
SAS institute INC. (1996). SAS/STAT Software: Changes and enhancements through release 6.12. Cary, NC:SAS institute inc. USA.
Shim, MY., Song, E., Billard, L., Aggrey, SE., Pesti, GM. and Sodsee, P. (2013). Effects of balanced dietary protein levels on egg production and egg quality parameters of individual commercial layers. Poultry Science. 92: 2687–2696.
Summers, J.D. and Lesson, S. (1993). Influence of diets varying in nutrient density on the development and reproductive performance of white leghorn pullets. Poultry Science. 72: 1500-1509.