effect of stikingassa gum on performance and blood parameters of broilers

Document Type : Research Paper

Authors

مدیر گروه علوم دامی

Abstract

The present study conducted to investigate the comparative effects of different levels of Ferula Assafoetida gum (FAG) and antibiotic on the growth performance, immune response, and blood parameters of broiler chickens. In this respect, in a completely randomized design, a total of 200 1-day-old male broiler chickens (Ross 308) were exposed to 5 treatments with 4 replicates, 10 chicks each. The dietary treatments consisted of: basal diet (BD) with no additives, BD+0.02% Flavophospholipol, BD + 0.05% FAG, BD + 0.1% FAG and BD + 0.25% FAG. The percentage of Flavophospholipol antibiotic was periodically measured. At the end of experiment, from each replication, two birds were exsanguinated from the wing vein to measure the blood parameters. The results indicated that during the growth period and overall the experiment, the effect of FAG and antibiotic on the daily weight gain was significant (P<0.5).Inclusion of diet with FAG resulted in a significant (P<0.05) decrease in glucose and triglyceride concentration and a numerically decrease in LDL-cholesterol and total cholesterol content. The findings of this study showed that an addition of FAG at a rate of 0.1% in the diet could decrease glucose and tri glyceride content in blood of broiler chickens.

Keywords


ایوبی، ع.، آرشامی، ج.، ولی زاده، ر.، موسوی، ز. موسایی، ا.( 1391). اثر عصاره صمغ آنغوزه (foetida -assaFerula)بـر پارامترهـای خـون وهیستوپاتولوژی بیضه در موش صحرایی نر ویستار. نشریه پژوهش های علوم دامی ایران. دانشگاه فردوسی مشهد. 4 (4): 310-315.
حاجی پور ده بالایی، ش.، افشارمنش، م.،  سامی، م. و خباززاده، ح. (1393). بررسی تاثیر پودر و اسانس آویشن بر پارامترهای عملکرد، کیفیت گوشت و روده بلدرچین های گوشتی. مجله علوم دامی ایران. 45(4):353-361.
رستمی گوهری، ا.، افشار منش، م.  و توکلی، ه. (1395). بررسی تاثیر پودر سیر و سین بیوتیک بر عملکرد، ریخت شناسی و برخی از جمعیت های میکروبی روده در جوجه های گوشتی. مجله علوم دامی ایران. 47 (1): 41-49.
شادمانی، م.، باقرزاده کاسمانی، ف.، میرزائی،  ح. و مهری، م. (1394). اثر پودر آنغوزه بر عملکرد، وضعیت ایمنی و جمعیت میکروبی روده های کور جوجه های گوشتی. مجله علوم دامی ایران. 46(2):111-118.
صفا مهر، ع.، باقری، م. و نوبخت، ع. (1395). اثرات گیاهان داروئی، پروبیوتیک و آنتی بیوتیک بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه ای خونی جوجه های گوشتی. نشریه علوم دامی.111: 45-54.
گنجه، م. ر. و سالار معینی، م. (1394). تاثیر پودر و عصاره الکلی زنیان در مقلیسه با آنتی بیوتیک ویرجینامایسین بر عملکرد، فراسنجه های خونی، مورفولوژی روده و کیفیت گوشت جوجه های گوشتی. مجله علوم دامی ایران. 46(3):289-299.
میرفردی، م.، جوهری، ح.، مختاری، م.، حمایت خواه، و.، جمالی، ه. و اله وردی، ق. (1390). بررسی اثر عصاره هیدروالکلی سیر بر وزن بیضه و اسپرماتوژنز در موش های صحرایی نر بالغ تحت شیمی درمانی داروی سیکلو فسفامید. مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا. 1(3):67-74.
Alcicek, A., Bozkurt, M., and Cabuk, M. (2003). The effect of an essential oil combination derived from selected herbs growing wild in Turkey on broiler performance. South African Journal of Animal Science. 33:89-94.
Craig, W. J. (1999). Health-promoting properties of common herbs. American Journal of Clinical Nutrition. 70 (Suppl.): 491–499.
Edris, A.E. (2007). Phytotherapy Research. Journal of. Essential Oil Research. 21 (4): 308-323.
El-Emary, N. A. (1993). Egyption Medicinal Plants: An over view I. Journal of Environmental Studies. 2: 18-19.
 Elgayyar, M., Draughon, F. A., Golden,D. A. and Mount, J.R. (2001). Antimicrobial activity of essential oils from plants against selected pathogenic and saprophytic microorganisms. Journal of. Food Protection. 64: 1019–1024.
Esteve-garcia, E., Bmfau, J. A., Perez-vendrell, A., Miquel, A.and Duven, K. (1997). Bioefficacy of enzyme preparations containing b-glucanase and xylanase activities in broiler diets based on barley or wheat in combination with flavomycin. Poultry Science. 76: 1728–1737.
Fatehi, M., Farifteh, F. and Fatehi-Hassanabad, Z. (2004). Antispasmodic and hypotensive effects of ferula asafetidagum. Journal of Ethnopharmacology. 91: 321-324.
Fauc, I., Braunwald, A. S., Kasper, D. L.and Hauser, S. L. (1998). Harrison's principles of internal medicine, 15th edition. Philadelphia.McGraw-Hill. pp: 2020-2080.
Ferket, P.R. (2004). Alternatives to antibiotics in poultry production Responses, practical experience and recommendations. Nottingham University Press, Nottingham, UK. pp: 57-67.
Mahran G. H., El Alfy T. S. and Ansari S. M. A. (1973). Phytochemical study of volatile oil of Afghanian asafetida. Bull Fac. Pharm. Cairo Univ.12 (2): 101 –107.
Mehmet, C., Talat, G., Bestami, D. and Nihat E. (2005). The effect of anise oil (Pimpinella anisuml) on broiler performance. International Journal of Poultry Science. 4: 851–855.
Nassar, M. I., Abu-Mustafa, E. A. and Ahmed, A. A. (1995). Sesquiterpene coumarins from Ferula assafoetida. Pharmazie Journal. 50 (11): 766 – 767.
Raghavan, S. (2007). Handbook of spices, seasonings, and flavorings. 3nd ed.CRC press. USA. pp: 69 – 70.
SAS Institute. (2006). SAS/STAT User’s Guide. Version 9.1. SAS. Inc., Cary, NC.
Vatsalya, V. and Arora, K. L. (2011). Association between body weight growth and selected physiological parameters in male Japanese Quail (Coturnrixjaponica). International Journal of Poultry Science. 10(9): 680–684.