Evaluation of production traits and durability of improved indigenous hens in Fars province rural areas

Document Type : Research Paper

Authors

1 Animal Science Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran.

2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Fars Research center for Agriculture and Natural Resources, Shiraz, Iran

3 Assistant professor, Animal Science Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran.

4 مربی پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

Abstract

Abstract
This research was conducted with the aim of evaluating the performance of Twenty-second generation improved indigenous hens in rural areas of Fars province in two hot and cold climates. For this purpose, two counties per climatic region, 3 villages per county and 4 families per each village were covered for a period of 72 weeks. Each family received twenty one 45-day old chickens. During the experiment period, mortality and egg production were recorded daily. Live body weight mean of hens was measured at 8, 12, 24, 48 and 72 weeks of age. The results showed that chickens raised in hot climate produced more eggs than those in cold climate during the experiment (p < 0.01). Average egg mass in months and in entire experimental period, was significantly lower (p < 0.01) in cold climate (Dasht Arjan and Sepidan Counties) than hot climate (Darab and Zarindasht Counties). Average live body weight was significantly lower in Dasht Arjan compared to other Counties at 72 weeks of age (p < 0.05), but no significant difference observed between climates. Durability percentage in hot climate was significantly higher that cold climate during the experimental period (p < 0.01). The mortality rate in indigenous hens was relatively high (%46). The cause of most mortality was disease. The mortality rate in this generation of indigenous hens at the station for up to 72 weeks, 14.8 percent was reported.

Keywords


آذربایجانی، ع.، قیصری، ع.، و نبی­نژاد، ع. (1394). بررسی عملکرد مرغان بومی در مناطق روستایی استان اصفهان. نشریه علوم دامی پژوهش و سازندگی. شماره 106، ص: 156-147.
انصاری،س.، س. تدین فر و ح. جهانفر .1378 . بررسی بهبود عملکرد مرغ‌های بومی اصفهان و آمیخته های آنها تحت شرایط روستایی. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی.
ترکاشوند، رضا. (1384). مروری بر تحولات مرغ بومی ایران. اولین همایش مرغ بومی کشور، 9-10 شهریور، 1384، کرج، ایران، 27-42 .
حق نظر، ع.، کمالی، م. و مختارپور، غ. ( 1384) . بررسی میزان ماندگاری و ارزیابی عملکرد مرغان  بومی در استان مازندران . اولین همایش مرغ بومی کشور، 9-10 شهریور، کرج، ایران، 79-86 .
خان احمدی، ع . (1381). تعیین پلی مورفیسم تعدادی از نشانگرهای RAPD در مرغان ایستگاه تکثیر و اصلاح نژاد مرغ بومی مازندران. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه ساری.
قربانی، شعله، مرادی شهربابک، محمد، ضمیری، محمدجواد و کمالی، محمدعلی .(1386). بررسی عملکرد و پارامترهای ژنتیکی صفات افتصادی مرغ بومی فارس و تخمین میزان ضریب هم خونی در آنها. فصلنامه پژوهش و سازندگی ، 20 (2)، ص 25-32 .
مجیدی، ع. ر . (1373). شناسایی توصیف کروموزومی چند گروه نژادی از مرغان بومی ایران. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران.
نوراللهی، ح.1387. بررسی عملکرد مرغ‌های بومی در مناطق روستایی استان فارس. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی.
نوراللهی، ح.، و کمالی، م.ع. 1391. بررسی عملکرد مرغان بومی در مناطق روستایی استان فارس. نشریه علوم دامی پژوهش و سازندگی. شماره 95، ص: 8-12.
یاراحمدی، ب.، یعقوبفر، ا. و محمد طاقی، م. (1384). بررسی شرایط پرورش مرغ بومی در مناطق روستایی استان لرستان . اولین همایش مرغ بومی کشور، 9-10 شهریور، کرج ، ایران، 126-0133
Ershad, S.M.E. (2005).Performance of hybrid layers and native hens under farmer's management in selected area of Bangladesh. Poultry Science.4:228-232.
Makarechian, M., Farid, A., NikKhah, A., and Simahee, E. (1983). Productive characteristics and genetic potentials of indigenous poultry of Southern Iran for meat production. World Review Production. 19(1): 45-51.
Mukherjee, T.K. (1992). Usefulness in hot climates. proc,19 th world's poultry cong:31-37.
Musa, U., Abdu, P.A., Dafwang, I.I., Umoh, J.U., Sa'idu, L., Mera, U.M., and Edache, J.A. (2009). Seroprevalence, seasonal occurrence and clinical manifestation of Newcastle Disease in rural household chickens in Plateau State, Nigeria. International Journal of Poultry Science.8 (2): 200-204.
Nwosu, C.C. (1992). Genetics of local chickens and its implications for poultry breeding. proc, 19 th world's poultry cong: 38-42.
Prawirakusumo, S. (1988). Problems to improve small scale native chickens management in south –eats Asian countries. proc, 18 th world's poultry cong.113-117.
SAS, 2005. SAS User’s Guide. SAS Institute Inc. Version 9.1, Cary NC, USA.
Ugwu, S.O., Onyimonyi, A.E., Nicholas, O., and Mkpado, M. (2009). Economics of alternative incubation technology in the development of subsistence poultry enterprise :evidence involving indigenous knowledge in Katsina State,Nigeria. International Journal of Poultry Science.8 (3): 277-282
Yaghmaei, L., Soltani, S., and Khodagholi, M. (2009). Bioclimatic classification of Isfahan province using multivariate statistical methods. International Journal of Climatology. 29:1850–1861.