The effect of different levels of dietary natural pigments from marigolds and red pepper on performance and egg qualitative characteristics of laying hens

Document Type : Research Paper

Authors

1 Assistant Professor of Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.

2 Islamic Azad University-Karaj Branch

3 member of faculty/Tehran Agricultural and Natural Resources Research and Education Center

4 Department of Animal Science-Karaj Branch,Islamic Azad University,Kara,Iran

Abstract

This study was conducted to evaluate the effects of different levels of dietary natural pigments from marigolds and red pepper on performance and egg qualitative characteristics of laying hens. A total of 96 hy-line W-36 laying hens were used in a completely randomized design in six treatments and four replications of four birds in each from 77 to 85 weeks of age. The performance and egg qualitative characteristics were examined during experimental period. The results showed that the effect of natural pigments utilization from plants marigolds and red pepper was significant (p < 0.05) on feed conversion ratio, egg production percentage and egg mass, however it did not have any significant effect on feed intake and average egg weight (P>0.05). Also, the effect of experimental treatments was not significant on egg qualitative traits, including albumen height, Haugh unit, yolk height and yolk index (P>0.05), but it had highly significant effect on yolk color (p < 0.001). According to the results of this experiment, it seems that the utilization of natural pigments from plants marigolds and red pepper each by amount 2gr/kg of laying hens diet have an effective role in increasing egg yolk color and marketing without any adverse effect on performance indices and egg qualitative characteristics.

Keywords


  1. اشرفی، ح. (1387). بررسی اثرات استفاده از رنگدانه­های طبیعی بر رنگ زرده تخم مرغ و عملکرد مرغ­های تخمگذار تجارتی. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه رازی کرمانشاه.
  2. سلاجقه، م. ح. (1389). تاثیر استفاده از سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی بر عملکرد مرغان تخمگذار، صفات خونی و صفات کیفی تخم مرغ. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه رازی کرمانشاه.
  3. شاعری، م. (1390). اثر اسانس شوید بر روی کیفیت تخم مرغ و قدرت جوجه درآوری مرغ‌های مادر گوشتی. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه گیلان.
  4. صادقی دهبنه، س. (1388). تاثیر سطوح مختلف گل همیشه بهار و فلفل قرمز بر رنگ زرده  تخم مرغ، عملکرد تولیدی و برخی متابولیت­های خونی طیور تخمگذار. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه رازی کرمانشاه.
  5. طالب­زاده، م. (1389). اثر سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی بر عملکرد، خصوصیات کیفی تخم مرغ و برخی پارامترهای خونی در مرغ­های تخمگذار. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه صنعتی اصفهان.
  6. مداحیان، ع. (1392). بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر فلفل قرمز بر رنگ زرده تخم مرغ و عملکرد مرغ­های تخمگذار تجاری نژاد لگهورن. اولین همایش ملی الکترونیکی کشاورزی و منابع طبیعی پایدار. موسسه آموزش عالی مهر اروند.
  7. نازک، ا. (1387). بررسی تاثیر استفاده از تفاله مرکبات بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فراسنجه­های خونی مرغان تخمگذار تجارتی لگهورن. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه مازندران.
  8. نوری، ج. (1391). تاثیر استفاده از سطوح مختلف اسانس مرزه خوزستانی بر صفات عملکردی، صفات کیفی تخم مرغ و پارامترهای خونی در مرغان تخمگذار. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه رازی کرمانشاه.
  9. ولی­زاده، ر. (1395). اثرات سطوح مختلف پودر زنجبیل و فلفل قرمز در جیره بر پایه گندم بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ، پاسخ ایمنی هومورال و برخی از فراسنجه­ های خونی مرغ­های تخمگذار. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه تبریز.
  10. Amerine, M.A., Pangborn, R.M., & Roessler, E.B. (1965). Principles of Sensory Evaluation of Food. 1st Edition, Academic Press, pp. 520-525.
  11. Bosma, T.L., Dole, J.M., & Maness, N.O. (2003). Optimizing Marigold (L.) Petal and Pigment Yield. Crop Science, 43, 2118-2124.
  12. Botsoglou, N.A., Florou-Paneri, P., Nikolakakis, I., Giannenas, , Dotas, V., Botsoglou, E.N., & Aggelopoulos, S. (2005). Effect of dietary saffron (Crocus sativus L.) on the oxidative stability of egg yolk. British Poultry Science, 46, 701-707.
  13. Elsen, E.J., Bohren, B.B., & McKean, H.E. (1962). The Haugh unit as a measure of egg albumen quality. Poultry Science, 41, 1461-1468.
  14. Fletcher, D.L., & Halloran, H.R. (1981). An evaluation of a commercially available marigold concentrate and paprika oleoresin on egg yolk pigmentation. Poultry Science, 60, 1846-1853.
  15. Fletcher, D.L., Harms, R.H., & Janky, D.M. (1978). Yolk color characteristics, xanthophyll availability, and a model system for predicting egg yolk color using beta-apo-8′-carotenal and canthaxanthin. Poultry Science, 57, 624-629.
  16. Gurbuz, Y., Yasar, S., & Karaman, M. (2003). Effects of addition of the red pepper from 4th harvest to corn or wheat based diets on egg-yolk colour and egg production in laying hens. International Journal of Poultry Science, 2, 107-111.
  17. Hasin, B.M., Ferdaus, A.J.M., Islam, M.A., Uddin, M.J., & Islam, M.S. (2006). Marigold and orange skin as egg yolk color promoting agents. International Journal of Poultry Science, 5, 979-987.
  18. Hencken, H. (1992). Chemical and physiological behavior of feed carotenoids and their effects on pigmentation. Poultry Science, 71, 711-717.
  19. Hy-Line Variety W-36. (2006). Commercial Management Guide. A Publication of Hy-Line International, West Lakes Parkway, West Des Moines, Iowa, USA.
  20. Lokaewmanee, K., Yamauchi, K.E., Komori, T., & Saito, K. (2010). Effects on egg yolk colour of paprika or paprika combined with marigold flower extracts. Italian Journal of Animal Science, 9, e67.
  21. Lokaewmanee, K., Yamauchi, K., Komori, T., & Saito, K. (2011). Enhancement of egg yolk color by paprika combined with a probiotic. Journal of Applied Poultry Research, 20, 90-94.
  22. Miranda, J.M., Anton, X., Redondo-Valbuena, C., Roca-Saavedra, P., Rodriguez, J.A., Lamas, A. & Cepeda, A. (2015). Egg and egg-derived foods: effects on human health and use as functional foods. Nutrients, 7, 706-729.
  23. Nys, Y. (2000). Dietary carotenoids and egg yolk coloration-a review. Archiv für Geflügelkunde, 64, 45-54.
  24. Papa, C.M., Fletcher, D.L., & Halloran, H.R. (1985). Utilization and yolk coloring capability of xanthophylls from synthetic and high xanthophyll concentrates. Poultry Science, 64, 1464-1469.
  25. Pesti, G.M., Miller, B.R., & Hargrave, J. (1992). User Friendly Feed Formulation Done Again (UFFDA). University of Georgia.
  26. Roberts, J.R. (2004). Factors affecting egg internal quality and egg shell quality in laying hens. The Journal of Poultry Science, 41, 161-177.
  27. Ross, E., & Dominy, W. (1990). The nutritional value of dehydrated, blue-green algae (Spirulina plantensis) for poultry. Poultry Science, 69, 794-800.
  28. Rowghani, E., Maddahian, A., & Arab Abousadi, M. (2006). Effects of addition of marigold flower, safflower petals, and red pepper on egg-yolk color and egg production in laying hens. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9, 1333-1337.
  29. Santos-Bocanegra, E., Ospina-Osorio, X., & Oviedo-Rondón, E.O. (2004). Evaluation of xanthophylls extracted from Tagetes erectus (marigold flower) and Capsicum Sp. (red pepper paprika) as a pigment for egg-yolks compare with synthetic pigments. International Journal of Poultry Science, 3, 685-689.
  30. Statistical Package for the Social Sciences. (2009). SPSS Software, Version 23, SPSS Inc., Chicago, Illinois.
  31. Taweesak, N. (2000). Use of marigold petal meal (Tegetes erectus) as a source of xanthophylls in layer diets. Journal of Science and Technology, 22, 169-176.
  32. Williams, W.D. (1992). Origin and impact of color on consumer preference for food. Poultry Science, 71, 744-746.
  33. Yoshida, M., & Hoshii, H. (1980). Nutritive value of Spirulina, green algae, for poultry feed. Japanese Poultry Science, 17, 27-30.