Document Type : Research Paper

Authors

1 Faculty member of Department of Animal Science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

2 Department of Animal Science, Varamin-Pishva Branch, Islamic Azad University

Abstract

Being aware of the animals` food requirement, the amount of available forage in the rangeland and forage quality is necessary as the first step in successful management of animals and rangeland. Therefore, determining the weight of various animals` classes grazing in the rangeland and their conversion factor regarding country`s animal unit is an essential issue. In this research, to determine the weight of various classes of Zandi sheep grazing in the Lar National Park rangelands of Aroo region, three prevalent flocks of Zandi race were selected randomly and from each flock, 60 heads of animals including 20 heads of ewe ageing 3 years old, 20 heads of ewe aging 4 years old, 5 heads of ram aging 3 years old, 5 heads of ram aging 4 years old and 10 heads of lamb aging 3 months were signed and selected in two phases, one at the beginning of the season and the other at the end of season. Having utilized the mean weight of ewes aging 3 and 4 years, the weight of the sheep glazing in the studied region was estimated to be equal to 1.65±48.03 kg. Various kinds of forage being glazed by the sheep were identified and collected in this rangeland through two phases of flowering and seeding. The mean percentage of CP, ADF, DMD and ME in every kg of dry forage equaled to 11.56, 37.78, 56.88, 7.69 mega joule, respectively.

Keywords

ارزانی ، ح. 1388. کتاب درسی تجزیه و تحلیل روش های اندازه گیری مراتع، دانشگاه تهران، دانشکده منابع طبیعی ، ص 47.
 ارزانی، ح.، اصلان پنجه، ب.، طویلی، ع. و مهاجری، ع. (1393). ظرفیت چرای کوتاه مدت و بلند مدت مراتع سمیرم استان اصفهان. نشریه مرتعداری، سال اول، شماره 3. ص 1 تا20.
ارزانی، ح.، ترکان، ج.، نیکخواه، ع.، آذرنیوند، ح. و قربانی، م. (1389). معادل واحد دامی و انرژی مورد نیاز گوسفند قره‌گل، نشریه مرتع و آبخیزداری، مجله منابح طبیعی ایران، دوره 63،‌ شماره 4، ص 438-425.
ارزانی، ح.، نیکخواه، ع. و آذرنیوند، ح. (1386). گزارش پروژه ملی تعیین وزن واحد حیوانات و نیاز حیوانات در مراتع ایران ، ص 132.
ارزانی، ح.، اسفندیاری ، ع.، نوروزیان، ح.، قربانی، م. و ترکان، ج. (1388). تعیین معادل واحد دامی (AUE) و انرژی مورد نیاز روزانه برای گوسفندان سنجابی. ژورنال مدیریت و آبخیزداری، مجله منابع طبیعی ایران، دوره 62، شماره 2. ص ص 175 تا 186.
ارزانی، ح.، نیکخواه، ع.، معتمدی، ج. و قربانی، م. (1398). معادل واحد دامی حیوانات چراکننده در مرتع ، مجله مرتع، جلد 13، شماره 2، ص ص 285 تا 293.
ارزانی، ح. و ناصری، ک. ل. (1388). تغذیه دام در مرتع (ترجمه)، چاپ دوم، انتشارات دانشگاه تهران، ص 299.
ارزانی، ح.، معتمدی، ج. و زارع چاهوکی، م. ع. (1389). گزارش پروژه ملی کیفیت علوفه گونه های مراتع در ایران، سازمان جنگلها، مراتع و مدیریت آبخیزداری ایران، ص ص 230.
ارزانی، ح.، صادقی منش، م. ر.، آذرنیوند، ح.، اسدیان، ق. و مختاری اصل، ا. (1386). تعیین معادل واحد دامی (AUE) و انرژی مورد نیاز روزانه برای گوسفند سنجابی، چاپ چهارم، ص ص 339 تا 447، انتشارات ایران، تهران- ایران.
انصاری، و.، حیدری، ق. ا.، مجاوریان، س. م. و رستگار، ش. (1398). تأثیر توسعه قبیله ای گردشگری بر شاخص های معیشت پایدار مراتع (مطالعه موردی مناطق قبیله ای البرز مرکزی) مجله مرتع، جلد 13، شماره 2، ص 249 تا 305.
بابایی، ح. ر.، منصوری، م. ر.، خلیلی، ش. و منصوری، ح.(1373). طرح تفصیلی اجرایی آبخیز‌داری منطقه لار (حوزه آبریز سد لار)، مدیریت آبخیزداری سازمان جهاد سازندگی استان تهران، جلد اول، مطالعات پایه. ص 267.
فیاض، م. (1391). بررسی ارزش رجحانی سه گونه از مراتع مناطق استپی ایران برای گوسفند، نشریه مرتع و آبخیز­داری، مجله منابع طبیعی ایران، دوره 65، شماره 4، زمستان 1391، ص 541 تا 552
صادقی‌منش، م. ر. (1385).‌ تعیین مفهوم واحد دامی و نیاز روزانه گوسفند نژاد مهربان در مراتع استان همدان، پایان‌نامه کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشگاه تهران.
کریمی، ک. و کرمی دهکردی، ک. (1395). عدم تعادل دام و مرتع و تأثیر طرح های مرتعداری (مطالعه موردی در ماهنشان)، مجله مرتع، جلد 10، شماره 1، ص ص 11 تا 26.
منصوری خواه، ه.، کریمی، ن.، شیبانی، ح. ع. و مشهدی احمدی، ا. ع. (1394). تعیین میزان ADF، CP، DMD  و ME در 33 گونه علوفه ای در مرتع، مجله جنگل و مرتع، شماره. 105 ، ص 19.
منصوری خواه، ه.، کریمی، ن. و شیبانی، ح. ع. (1390). برآورد نیاز انرژی نگهداری گوسفند زندی در مرتع (مطالعه موردی، منطقه لار)، فصلنامه پژوهش های زراعی در حاشیه کویر، دوره 8، شماره 1، صفحه 53.
AOAC. (2000). Official Methods of Analysis. 17th ed., 54, Association of Official Analytical Chemists (Animal Feed, chapter 4): Arlington: AOAC International.
Arzani, H., J.Torkan. and kaboli, H. 2005. Factors affecting forage quality of native species in iranian range lands proceedings of XX International Grass land Congress, Ire land, P:291.
Arzani. H., Mahdavi, S. Kh., Nikkhah, A. and Azarnivand, H. 2006. Determination of Animal Unit weight and Animal Unit Requirement of Dalagh breed (Case study:Agh Ghala Region), Iranian J. Range and Desert Research, 248-236: (3)13.               
Frasure, J.RZ. 1979. The Effect of Three Grazing Management Systems on Cattle Diets on the Welder Wildlife Refuge. M . S . Thesis . Texas Tech Univ., Lubboke. Tex.
Holechek, J. L., Pieper, R. D. and Herbel, C. H. 2004. Range management principles and practices (5thed.). Prentice Hall, Englewood Cliff, 587p.
Li, X., Kellaway, R.C., Ison, R.L. and Annision, G. 1992. Chemical Smposition and Nutritive value of Mature Annual Legumes for sheep. Anim. Feed Sci. Technol. 37:221-223.
MAFF. 1984. Energy allowances and feeding system for ruminants. ADAS Reference Book 433. HNSO, London.
National Research Council. 2007. Nutrient requirement of domestic animal. Number 6 th Ed.Nat. Acad. Sci.,Washington,D.C.
Oddy, V.U., Roberds, B.D.S.H. 1983. Prediction of In-vivo dry matter digestibility from the fiber and nitrogen content of a feed, In Feed Information and Animal production, Packham, Common wealth Agricultural Bureux., Australia, Pp: 295-298.
Rhodes, B.D.S.H. and Sharrow, S.H. 1990. Effect of grazing by sheep on the quantity and quality of forage available to big game in Oregon coast range. Journal of range management Vol, 43:3:235-237.
Standard Committee on Agriculture. 1990. Feeding Standards for Australian Livestock Ruminants, CSIRO, Australia.
Stoddart, L. A., Smith, A. D. and Box, Th. W. (1975). Range Management. (2nd ed.). MCG Raw Hill Book Company, USA, 350p.
Vallentine, J.F. 2001. Grazing management. 2th Ed, Academic Press, New York, p.657.
Vansoest, PJ., Roberson, JB. and Lewis BA. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J Dairy Sci 74:3583-3597.
Yong, B. A. and J. L. Corbett. 1972. Maintenance energy requirement of grazing sheep in relation to herbage availability, Icaloria metric estimates. Australian Journal of Agricultural Res. 23.