Growth performance comparison of two Kalkouhi and Turkmen young male camel ecotypes (Camelus dromedarius) in closed livestock conditions

Document Type : Research Paper

Authors

1 scientific board member of agricultural research center of Qom, Qom, Iran

2 member of scientific board of Agriculture and Natural Resources Research and Education Center in Qom

3 Member of Scientific Board of Animal Science Research Institute of Iran. Agricultural research, Education and Extension organization, Tehran, Iran

4 Scientific board member of agricultural research and education center of Qom, Iran.

Abstract

An experiment was conducted to study growth traits and fattening potential comparison of two Iranian camel ecotypes (Kalkouhi and Turkmen) in enclosed breeding conditions. The project was carried out using 32 young male camels with an average age of 151±31 days and an average weight of 141.77±29.55 kg (in light, medium and heavy groups) during 9 months. Initial weights as covariate and monthly weight of camels as repeated measures were considered in the analyzing model. Least square mean of growth traits were calculated. The fix and random effects on growth traits with Mixed model procedure of SAS, 2004 software were included. Measurement of feed intake/residuary was recorded in group and daily, measurement of weight gain was recorded individually and monthly, as well as for all period. Results showed that the effects of breed (P<0.01), initial weight and weight categories on feed intake, growth performance and feed conversion ratio of young camels were significant (P<0.05). The average daily feed intake, daily weight gain and feed conversion ratio for Kalkouhi ecotype were 3.83±1.01, 0.379±0.11 kg and 9.94±1.57 and for Turkmen ecotype were 4.31±1.05, 0.430±0.10 kg and 9.83±1.08 respectively. Mean total weight gain of Kalkouhi and Turkmen was 102.33±5.03 and 116.01±8.84 kg respectively (P<0.05). In conclusion, growth performance, fattening potential and feed efficiency of Turkmen ecotype was better than Kalkouhi ecotype and could be advised.

Keywords


  1. 1- امامی میبدی، م. ع. (1374). بررسی اثر  سطوح مختلف اوره در جیره بچه شترهای پرواری. گزارش پروژه تحقیقاتی. انتشارات مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان یزد.

    2- امامی میبدی، م. ع. (1377). شناسایی نژادی شترهای یک کوهانه: بررسی تغییرات وزن و رشد قسمت‌های مختلف بدن بچه شتر از تولد تا یک سالگی.گزارش پروژه تحقیقاتی. مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان یزد.

    3- آمار نامه کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی. (1399). کتاب آمارنامه محصولات کشاورزی سال زراعی 98-97. وزارت جهاد کشاورزی، دفتر آمار و فن آوری اطلاعات.

    4- رحمتی زاده، ا.(1377). شناسایی مناطق شور و گیاهان شورروی منطقه قم. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته بیابان زدایی. دانشگاه صنعتی اصفهان. دانشکده منابع طبیعی.

    5- شادمنش، ع. (1378). تأثیر سطوح مختلف انرژی و پروتئین بر عملکرد پرواری شتر. پایان نامه کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشگاه شهید چمران اهواز.

    6-  شفیع نادری، ع. ع.، گرامی، ع.، سمیع، م.، امامی میبدی، م. ع.، و کردی یزدی، م. (1379).  بررسی عملکرد حاشی شتر در استفاده ازسه جیره غذایی در سه دوره پروار متفاوت. گزارش پروژه تحقیقاتی. مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان یزد.

    7- صالحی، م.، نوبهاری، ح.، امامی میبدی، م. ع.، زیبایی، س.، صیدی، د.، و خدایی، س. ع. (1395). کتاب راهنمای پرورش شتر (تالیف و تدوین). انتشارات نشر آموزش کشاورزی. ص. 23 و 25 و 38.

    8- کردی یزدی، م. (1375). بررسی امکان استفاده از سطوح مختلف NPN در پروار شترهای یک کوهانه. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی. مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان یزد.

    9-کلانتر، م.، یزدی، ع. ا.، و سوری، ن. م. (1388). مطالعات زیر بنایی توسعه شترداری در استان قم. گزارش طرح مطالعاتی با مشارکت معاونت امور دام استان قم. انتشارات مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم.

    10-کلانتر، م.، صادقی پناه، ا. ح.، اسدزاده، ن.، خجسته‌کی، م.، سوری، ن. م.، و یگانه‌پرست، م. (1399). بررسی عملکرد رشد و تولید شیر دو اکوتیپ شتر کلکوهی و ترکمنی در سیستم نگه‌داری بسته در استان قم. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم.

    1. Al-Abri, M. A. and Faye, B. (2019) Genetic Improvement in Dromedary Camels: Challenges and Opportunities. Front. Genet. 10:167. doi: 10.3389/fgene.2019.00167
    2. Bakheit, S. A., Idris, I. A., Hassabo, A. A. and Ebrahiem, M. A. (2019). Comparative growth performance of camel calves feeding on natural range land and supplementary diet. Journal of Veterinary Science and Research. 4(1):2019.000173.
    3. El- Hag, F. M., Sabiel, A. B. S., Abu Nikhaila, A. M. M., Ahmed, M. E. K. A. and Ahmed, M. M. M. (2002). Camels (Camelus dromedaries) under pastoral systems in north Kordofan, Sudan seasonal and parity effects on milk yield and composition. Nomadic Peoples. 6(2):10 pages.
    4. FAO. 2020. FAOSTAT. Food and Agriculture Organization of the United Nation, Rome. Available at http://faostat.fao.org/ (verified 6 Sep 2020).
    5. Faye, B., Chaibou, M., and Gilles, V. (2012). Integrated impact of climate change and socioeconomic development on the evolution of camel farming systems. Br. J. Environ. Climate Change 2, 227–244. doi: 10.9734/BJECC/2012/1548
    6. Farid, M. F. A., Shawket, S. M. and Abdel-Rahman, M. H. A. (1979). Observation on the nutrition of camels and sheep under stress. In: I. F. S. Camels Provisional Report. 6:125-170.
    7. Iqbal, A., Khan, B. B., Younas, M., Gill, R. A. and Jasra, A.W. (2001). Comparative growth performance of camel calves kept under farm conditions. Pakistan Journal of Agricultural Science. 38(1-2): 16-18.
    8. Kadim, I. T., Mahgoub, O. and Purchas, R. W. (2008). A review of the growth, and of the carcass and meat quality characteristics of the one-humped camel (Camelus dromedaries). Meat Science. 80: 555–569.
    9. Kadim, I. T., Mahgoub, O., and Mbaga,M. (2014). Potential of camel meat as a non-traditional high quality source of protein for human consumption, Animal Frontiers, 4, 13–17.
    10. Morton, R. H. (1984). Camels for meat and milk production in sub-Sahara Africa. Journal of Dairy Science. 67(7):1548-1553.
    11. Ntiranyibagira, E., Patil, N. V., Bhagwat, S. R., Abdul Lateef, A., Xu, K. and Liu, H. (2015). Effects of different levels of urea supplementation on nutrient intake and growth performance in growing camels fed roughage based complete pellet diets. Animal Nutrition. 1(1): 356-361.
    12. Ram, S., Singh, B. and Dhanda, O. P. (1977). Genetic study on gestation length, birth weight and intra-uterine development index in Indian camel. Indian Veterinary Journal. 54(12):953–955.
    13. Sharma, V. D. and Singh, M. (1965). A study of the birth-weight and body measurements of camel (Camelus dromedarius). Indian Journal of Animal Sciences Husbandry. 35(4): 358-362.
    14. Wardeh, M. F. (1990a). The nutrient requirements of the dromedary camel. Third International Symposium Relationship of Feed Composition to Animal Production. The International Network of Feed Information Centers (INFIC), 25-29 Jun. University of Saskatchewan, Saskatoon, Canada. ACSAD/AS/P100/1990.
    15. Wardeh, M. F. (1990b). The Nutritive Value of preferred Plant species by camels. ACSAD, Damas, 1990. SYRIA. pp. 8-14.
    16. Wilson, R. T. (1984). The camel (2nd Ed.). London: Longman Publication Ltd. Pp.83-101.

     

    1. Zhao X. X., Xue H.W., Nie Q.C. and Zhang Y. K. (2000). Postnatal growth and development pattern of camel calves. Revue d'Elevage et de Médecine Vétérinaire des Pays Tropicaux, 53 (2) : pp. 201-208. Atelier international sur le chamelon, Ouarzazate, Maroc, 24 October 1999/26 October 1999.
    2. Zarrin, M., Riveros, J. L., Ahmadpour, A., de Almeida, A. M., Konuspayeva, G., Vargas-Bello-Pérez, E., Faye, B. and Hernández-Castellano, L. E. (2020). Camelids: new players in the international animal production context. Tropical Animal Health and Production, May 2020, https://doi.org/10.1007/s11250-019-02197-2