Document Type : Research Paper

Authors

1 Assistant Professor of Economic, Social and Extension Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education & Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran

2 Instructor of Sari Agricultural sciences and natural resources university

Abstract

In this study, the economic evaluation of broiler farms in Fars province was performed based on some characteristics of farms and managers, measuring and analyzing the productivity of producing factors and comparing the current consumption of these factors with the optimal situation. Using stratified random sampling method, 86 poultry farms were selected and the necessary data were collected through interviews and completing a questionnaire. Based on the results, the effect of feed cost, day-old chickens, labor, vaccines, drugs and fuel cost variables on live chicken production is positive and significant. The average productivity of the consumed feed and conversion ratio for the sample are equal to 0.51 and 1.96, respectively. An average of 22,740 kilograms of live chicken is produced per worker in each production period. According to the calculated final productivity values, the amount of consumed feed is more than the optimal limit and the used labor force is less than the optimal limit. The mean, minimum and maximum productivity values of the total production factors calculated in the selected sample are 2.35, 1.38 and 3.26, respectively. Based on the results reforming the market structure at the slaughterhouse level, optimal use of feed inputs and labor, reducing breeding periods and increasing the number of hatcheries per year, can improve producers' incomes compared to costs and affect productivity of producing factors, and recommended.

Keywords

- آمارنامه کشاورزی(1392). جلد دوم: دفتر آمار و فن‌آوری اطلاعات. وزارت جهاد کشاورزی. ص. 146.
- آمارنامه کشاورزی(1399). جلد دوم: دفتر آمار و فن‌آوری اطلاعات. وزارت جهاد کشاورزی. ص. 132.
- برادران، و. و قدسی، ی. (1396). تحلیل و مقایسه بهره‌وری و کارایی عوامل تولید مرغ گوشتی در استان‌های کشور. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی). شماره 117، ص ص. 94- 77.
- پاکروان، م.، مهرابی بشرآبادی، ح.، شکیبایی، ع. و اسماعیلی، ع. (1388). تعیین کارایی برای تولید کنندگان کلزا در شهرستان ساری. تحقیقات اقتصاد کشاورزی. شماره 9 (1)، ص ص. 77-92.
- پورکند، ش. و معتمد، م. ک. (1390). تجزیه و تحلیل بهره‌وری عوامل تولید در صنعت طیور مرغ گوشتی؛ مطالعه موردی استان گیلان، تحقیقات اقتصاد کشاورزی. شماره 3 (4)، ص ص. 116- 99.
- حاج رحیمی، م. و کریمی، ا. (1388). تجزیه و تحلیل بهره وری عوامل تولید صنعت پرورش مرغ گوشتی در استان کردستان، اقتصاد کشاورزی و توسعه. شماره 66 ، ص ص. 17-1.
- دبرتین، دیوید ال. (1376). اقتصاد تولید کشاورزی، ترجمه دکتر محمد قلی موسی نژاد و دکتر رضا نجارزاده، مؤسسه تحقیقات اقتصادی دانشگاه تربیت مدرس. ص ص. 472-1.
- راسخ جهرمی، ع. (1391). اندازه‌گیری و تحلیل بهره‌وری عوامل تولید در صنعت پرورش مرغ گوشتی، مطالعه موردی: استان فارس، ششمین همایش هفته پژوهش دانشگاه پیام نور استان اصفهان. ص ص. 11- 1.
- رحمانی، ر. (1399). بررسی ساختار بازار مرغ گوشتی در سطوح تولیدکننده و عمده‌فروشی؛ مطالعه موردی استان فارس، تحقیقات اقتصاد کشاورزی. شماره 12 (2)، ص ص. 234 – 211.
- سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، معاونت بهبود تولیدات دامی. (1385). وضعیت پرورش و تولیدات طیور، زنبور عسل و مرغ بومی استان فارس، گذشته، حال،آینده. ص ص. 67- 1.
- سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، مدیریت توسعه بازرگانی، (1399).گزارشات هفتگی پایش بازار محصولات کشاورزی. ص ص. 18 – 1.
 - سرمد، ز.، حجازی، ا. و بازرگان، ع. (1388). روش‌های تحقیق در علوم رفتاری، تهران، نشر آگه. ص ص. 410- 1.
- سلامی، ‌ح. (1376). مفاهیم و اندازه‌گیری بهره‌وری در کشاورزی. اقتصاد کشاورزی و توسعه. شماره 18(5)، ص ص. 32-7.‎
- شوروئی، الف.، طهماسبی، ر.، میرزایی خلیل آبادی، ح. و دیانی، ا. (1396). تعیین مقدار بهینه نهاده­ها و اندازه واحدهای مرغداری شهرستان کرمان، تحقیقات اقتصاد کشاورزی. شماره 9 (1)، ص ص. 124-109.
- طالع زاری، م. (1379). اندازه‌گیری و تجزیه و تحلیل بهره‌وری عوامل تولید در صنعت طیور گوشتی استان سمنان، پایان نامه کارشناسی ارشد، مرکز آموزش عالی امام خمینی (وابسته به معاونت آموزش و تحقیقات وزارت جهاد سازندگی سابق).
- عاشری، الف. و کریم زاده، ی. (1389). محاسبه بهره‌وری عوامل تولید در مرغداری‌های گوشتی استان آذربایجان غربی، علوم دامی (پژوهش و سازندگی). شماره 86 ، ص ص. 7-2.
- قلی زاده، ح.، رستمیان مطلق، ز.، بادسار، م. و شمس، ع. (1396). فرهنگ و دانش تغذیه­ای و ارتباط آن با ناامنی غذایی در خانوارهای روستایی شهرستان کرمانشاه، پژوهش­های روستایی. شماره 8 (1)، ص ص.  67-54.
- محمدی, الف.، و مشایخی، ب.، موسوی، س.ن. (1391). سنجش بهره‌وری در مرغداری‌های گوشتی خصوصی و تعاونی در استان تهران، تعاون و کشاورزی. شماره 2 (8)، ص ص.  124-107.‎
- نبی‌ئیان، ص. (1384). بررسی بهره‌و‌ری و تخصیص بهینه عوامل تولید گوشت مرغ در دو بخش تعاونی و خصوصی در استان کرمان، پنجمین کنفرانس دوسالانه اقتصاد کشاورزی ایران، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان. ص ص. 10- 1.
- Abdrofi, I., Ismail, M.M., Kamal, H.A.W. & gabdo, B. H. (2017). Economic analysis of broiler production in Peninsular Malaysia, International Food Research Journal, 24 (2): 761 – 766.
- Al-Fawwaz, T. M. & Al-Sharafat, A., (2013). Estimation of resource use efficiency in broiler farms: A marginal analysis approach, Global Journal of finance and banking Issues, 7 (7): 1-8.
- Elsedig, E.A.A., Mohd, M.I., & Fatimah, M.A. (2015). Assessing the competitiveness and comparative advantage of broiler production in Johor using policy analysis matrix, International Food Research Journal, 22 (1): 116 – 121.
- Food and Agricultural Organizations of the United Nations, (2019). Crops and livestock products, available at: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL.
- Godfray, H. C. J., Aveyard, P., Garnett, T., Hall, J. W., Key, T. J., Lorimer, J., & Jebb, S. A. (2018). Meat consumption, health and the environment. Science, 361: 63-99.
- Gogaev, O. K., Ostaev, G. Y., Tihonova, A. V., Khosiev, B. N., Ryzhkova, O. I., Turieva, E. P., & Nekrasova, E. V. (2019). Poultry meat processing: economic efficiency, management and decision making. Indo American Journal of Pharmaceutical Sciences, 6(4):8173-8179.
- Grepay, N. A. (2009). The main factors affecting poultry production in Libya, Acta Scientiarum Pololonorum Oeconomia, vol. 8(4), pp. 43-49, Warsaw University of Life Sciences, Warszawa, available at:http://www.aqua.ar.wroc.pl/acta/pl/full/14/2009/000140200900008000040004300049.pdf.
- Griffin, J. M., Kelly, P. J., & Nardari, F. (2010). Do market efficiency measures yield correct inferences? A comparison of developed and emerging markets. The Review of Financial Studies, 23(8): 3225-3277.
-Hayati, K., & Atilgan, A. (2007). Effect of Season on Broiler Performance and Sustainability of Broiler Production J. Sustainable Agriculture, 31:113-124.
- Heydari, A., Gheisari, H., & Yasini, S. A. (2017). Survey on the Effects of Electron Beam Irradiation on Chemical Quality and Sensory Properties on Ostrich Meat. Tolooebehdasht, 16(3):56-66.
- Lusk, J. L., & Tonsor, G. T. 2016. How meat demand elasticities vary with price, income, and product category. Applied Economic Perspectives and Policy, 38(4): 673-711.
- Mahmoodieh, M. R., Rahimian, Y., Asgarian, F., Valiollhi, M. R., Rafiee, A., Hadadi, G. A., & Ghaedi, H. (2013). The economic evaluation and financial analysis of dairy farms in Chahar-mahal and Bakhtiari Province (Case study of Shahrekord County). Applied Science Report, 1(3): 67 - 71.
- Nunes, A. V., Peres, C. A., Constantino, P. D. A. L., Santos, B. A., & Fischer, E. (2019). Irreplaceable socioeconomic value of wild meat extraction to local food security in rural Amazonia. Biological Conservation236, 171-179.
 - O’Donnell, C. J., Chambers, R. G., & Quiggin, J. (2010). Efficiency analysis in the presence of uncertainty. Journal of Productivity Analysis, 33(1), 1-17.
- Vranken, L., Avermaete, T., Petalios, D., & Mathijs, E. (2014). Curbing global meat consumption: Emerging evidence of a second nutrition transition. Environmental Science & Policy, 39, 95-106.
- Wen, C., Yan, W., Zheng, J., Ji, C., Zhang, D., Sun, C., & Yang, N. (2018). Feed efficiency measures and their relationships with production and meat quality traits in slower growing broilers. Poultry Science, 97(7), 2356-2364.      
- Zare Mehrgerdi, M. R., Ziaabadi, M., Ayatollahi Mehrgardi, A., & Dayani, O. (2015). Measuring productivity factors in broiler breeding industry using fuzzy regression. Journal of Livestock Science and Technologies, 3 (1), 34 – 40.