Document Type : Research Paper

Authors

1 Animal Science Research Department, Ardabil Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Ardabil, Iran

2 Member of Scientific Board

3 Assistant professor ,Department of Animal Research Science, Ardabil Agriculture and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Ardabil, Iran.

Abstract

This study aimed to investigate the effects of human resource training on improving production index of broiler farms in Ardabil province. Initially, out of 418 active broiler farms, the status of 50 farms was examined at the provincial level. The production units were divided into the following groups based on production index and using cluster analysis: group 1 (production index equivalent to 250), group 2 (production index less than 250 and greater than 200), group 3 (production index less than 275 and greater than 250), group 4 (production index less than 300 and greater than 275), and group 5 (production index greater than 300). Subsequently, these groups were trained in both face-to-face and non-face-to-face formats during the production period. In this process, factors affecting production index were also evaluated, and existing issues were examined in each trained farm. Finally, the obtained data were compared with the current conditions using paired t-test. The results of this study indicated that in groups with production index less than 250, training significantly increased feed conversion ratio by 7% and production index by 14% (p<0.05). However, in the group with a production index above 300, a less significant impact was observed on slaughter weight and production index (p<0.05). Overall, human resource training had a greater effectiveness in improving production index in low-performing units.

Keywords

Main Subjects

ابراهیم آبادی، ا.، فرهنگ‌فر، س.ه. و حسینی، س.م.( 1396). تحلیل لجستیک برخی عوامل مؤثر بر بهره‌وری اقتصادی مرغداری‌های گوشتی استان خراسان جنوبی. تحقیقات دام و طیور،6(2-1): 48-37. (DOI): 10.22077/JLR.2017.1041
ایرانی، م. (1381). ساختمان و تأسیسات پرورش طیور، موسسه آموزش عالی علمی کاربردی جهادکشاورزی.
بخشی زاده، م.(1376). بهره وری و ضایعات خوراک طیور. مجله مزرعه، شماره 10،ص 43-41.
دشتی، ق. و یزدانی، س.( 1375). تحلیل بهره وری و تخصیص بهینه عوامل تولید در صنعت طیور ایران. مجموعه مقالات اولین کنفرانس اقتصادی ایران. زابل. ص: 72-83.
رجبلی، ح.، بحری بیناباج، ف.، مقصودلو، ش. و راه چمنی، ر.( 1400). تعیین عوامل مدیریتی مؤثر بر میزان تلفات در مزارع پرورش جوجه‌های گوشتی (مطالعه موردی: شهرستان‌های رامیان و آزادشهر). پژوهش‌های تولیدات دامی، 12(23): 186-180. (DOI): 10.52547/rap.12.32.180 
رحمانی، ر. و لیانی، ق. (1401). اندازه‌گیری و تحلیل بهره‌وری عوامل تولید در واحدهای مرغداری گوشتی استان فارس. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 135: 87-102. 10.22092/ASJ.2022.354027.2142. (DOI):
زهری، م.ع.(1372). علل ضایعات غذایی طیور در ایران. فصلنامه تغذیه دام و طیور، شماره 8، ص 15-12.
سازمان جهادکشاورزی استان اردبیل.(1399). معاونت بهبود تولیدات دامی. واحد طرح و برنامه.آمار عملکرد امور دام استان اردبیل. اردبیل.
سمیع،ع.ح.(1383). استراتژی های تغذیه در قرن 21. اولین کنگره علوم دامی و آبزیان کشور. 10 الی 12 شهریور 1383. دانشگاه تهران. ص 15.
سیف‌الهی، ن.( 1398). بررسی تأثیر ابعاد سرمایه انسانی بر بهره‌وری واحدهای پرورش مرغ گوشتی (مورد مطالعه: شهرستان اردبیل). مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران.2-41 (3): 151-159. 10.22059/IJAEDR.2019.282983.668769:(DOI)
صحرایی، م.، لطف الهیان، ه.  قنبری،ا .، کرمی، ر.، حسینی، س.ع. ، ابرغانی، ا.  و بهلولی، م.(1396). ارزیابی شاخص­های مدیریتی واحدهای پرورش دهنده جوجه گوشتی استان اردبیل. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی). دوره:30 ، شماره:1 (114).    10.22092/ASJ.2017.111318 (DOI):
عاشری،ا.ع. و کریم زاده، ی. (1389). محاسبه بهره­وری عوامل تولیدی در مرغداری­های گوشتی استان آذربایجان غربی. نشریه علوم دامی(مجله پژوهش و سازندگی). شماره 86. ص: 7-2.
Cangar, S., Aert, .J. M., Vranken, E.  and Berckmans, D.(2007). Online Growth Control as an Advance in Broiler Farm Management Faculty of Bioscience Engineering, Katholieke Universiteit Leuven, Belgium and published in Poultry Science, Volume 86. DOI: 10.1093/ps/86.3.439.
MacDonald, J. M. (2008). The economic organization of US broiler production: United States Department of Agriculture, Economic Research Service.
Mendes, A.S. et al.(2014). Factors that Impact the Financial Performance of Broiler Production in Southern States of Paraná, Brazil. Brazilian Journal of Poultry Science, 16(1): 113-120. DOI:10.1590/S1516-635X2014000100016.
Moran, E.T.Jr. (1990).Effect of pellet quality on the performance of meat birds. Poultry Abstract.16:2875.
Momeni, M. (2014). New topics in operations research. 6th ed. Moallef  Publications, Tehran, Iran, 10- 50 (In Persian).
Porter, M. E. and Kramer, M. R. (2011). The big Idea: Creating Sahred Value. Harvard Business Review, January-February, 63-77
  Shane, S. (2023). Live production management. Whats your Louisiana State University and Agricultural and Mechanical College, Department of Epidemiology and Community Health, School of Veterinary Medicine. Available on:  https://aradina.kenanaonline.com/files/0075/75121/ProductionEfficiencyFactor.pdf.