Document Type : Research Paper

Authors

Abstract

This research was conducted to study the nutrient balance condition of dairy cattle in semi industrial dairy farms of sought west of Tehran province (Eslamshahr) by the questionnaire techniques. The farms based on the herd were categorized in 6 group as follows: 1(1-30), 2(31-60).3(61-100), 4(100-130), 5(130-200) and 200 heads upward. The 30 farms have been selected randomly based on the randomized category sampling methods. In this survey more than 130 dairy farms (at least) including 1500 dairy cows' were investigated. The given ration has been compared with NRC tables and the differences were reported.The results showed that differences on dry matter intake, crude protein and net energy lactation per cow per day in 6 groups were 42.5, 18.1, 6.6, 21.8, 10.4, 17.4 and 36.5,-4.8,-23.5,-4.9,-16.4, 3.8 and 8.4,-0.7,-7.1, 3.02,-3.02 and 1.5% consequently. The differences for minerals of Ca and P were42.4,19.8,22.5,8.4,29.9,13.4 and 53.1, 39.1, 38.7, 43.6, 37.4 and 39.2 respectively. The amounts of NDF and ADF in all categories were higher than recommended levels. The daily received amounts of K, Mn , Cu, Zn .Fe, Mg, ADF and NDF were higher than recommended levels too. Mineral imbalance in ration have very important role in farm income and dairy cattle health. For this reason education and increasing information of farmer about this matter, are very important.

1)     آخوندی ع. 1378.گزارش نهایی طرح تحقیقاتی بررسی وضعیت تغذیه گاوهای شیری منطقه گلپایگان.مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان.
2)     اعراب م.، م .علیخانی و شهاب الدین مشرف.1387.بررسی وضعیت تغذیه ای گاوهای شیری در مناطق روستایی در دو شهرستان.مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی.ش 43 . ص 507
3)     بابایی. م.1384، راهنمای تغذیه و مدیریت گاو شیری(ترجمه). چاپ اول. انتشارات رنگینه، اصفهان.  114 ص
4)     شفیعی. ح، ع. فرهپور، ع. معیر. 1384، بررسی عوامل موثر بر تولید و افزایش شیر. مجموعه مقالات برگزیده اولین جشنواره شیر منطقه شمال کشور.ساری: کمیته علمی جشنواره شیر منطقه شمال کشور. 255 ص
5)      ضمیری. م. ج. 1381، پرورش گاو شیری. چاپ سوم. انتشارات دانشگاه شیراز، شیراز.545ص
6)     قربانی. غ. 1380، اصول پرورش گاو شیری. چاپ دوم. انتشارات امیر کبیر اصفهان، اصفهان. 561ص
7)     گلیان، ا. و ع. طهماسبی.1381، احتیاجات غذایی گاوهای شیری(ترجمه). چاپ سوم. انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد.336 ص
8)     مشرف،ش.1377،چگونگی استفاده مطلوب از دانه جو در تغذیه گاوهای شیری، نشریه سخنی با گاودار، شماره16.3-5
9)      مشرف، ش. 1380، مروری بر چگونگی کیفیت و کمیت پروتئین و مکمل چربی مصرفی بر روی عملکرد تولید مثلی گاوهای شیری. نشریه بقره، سال سوم و شماره 24. 8-11
10)نوری نائینی،م و ص رحیمی سوره.1373.تخصیص منابع و اقتصاد مقیاس در تولید شیر ایران.فصلنامه روستا و توسعه.سال هفتم.ش 1.مرکز تحقیقات و بررسی مسائل روستایی وزارت جهاد سازندگی(سابق)
11)هاشمی، م. 1371، ویتامین ها و مواد معدنی در تغذیه انسان و دام. چاپ اول. انتشارات فرهنگ جامع، تهران. 985 ص
 
12-Albright, J. L. 1993. Feeding behavior of dairy cattle. J. Dairy Sci. 76:485-498.
13-Allen, M. S.2000 . Effects of diet on short- term regulation of feed intake by lactating dairy cows. J. Dairy Sci.83:1598-1624.
14-Friend, T. H., and C. E. Polan. 1974. Social rank, feeding behavior, and free stall utilization by dairy cattle. J. Dairy Sci. 57: 1214-1220.
15-Grummer, R. R, and D. J. Carroll. 1991. Effects of dietary fat cattle. J. Anim. Sci. 69:3838-3842.
16-Kaufmann, V. W. 1976. Studies on the energy suppley for high- yielding dairy cows and lts importance for milk protein content and fertility. Milch wirtsch; Forschungsber. 28:347-359.
17-Kellems, R. O., R. Jones, D. Andrus, and M. V. Wallentine. 1991. Effect of moisture in total mixed rations on feed consumption and milk production and composition in Holstein cows. J. Dairy Sci. 74:929-932.
18-NRC.2001. Nutrient requirements of dairy cattle.(7 th ed) national academy press Washington D.C.
19-Slater, a. l. , m. l. eastridge and j. l. frikins. 2000. effect of forage neutral detergent fiberon performance by dairy cows. J.Dairy Sci.83:313.
20-Sniffen, C. J., and P. H. Robinson. 1984. Nutritional Strategy. Can. J. Anim. Sci. 64:529-542.