The effects of fuel consumption optimization on production index of broiler farms in west Azarbijan Province

Document Type : Research Paper

Authors

Abstract

The present research was conducted to investigate the effects of fuel consumption optimization on production index of west azarbijan province broiler farms. 36 broiler farms rondomley have been chosen in Boukan, Mahabad, Shahindej and Miandoab Cities as four blocks, with three levels of energy optimization including: Group 1 (more than 80%), Group 2 (60%) and Group 3 (less than 50%). Visiting the farms and filling in the questionnaires the data has been collected as a random complete block and has been analyzed. Fuel consumption optimization had a meaningful effect on the body weight, feed conversion ratio, breeding duration and production index (P<0.01) but there is not a significance differences in the amount of daily feed intake (P>0.05). Moreover, this plan has among the studding three groups; there is a significance difference in reduction of the rate of fuel consuming. The most amount of thrift is for the first group which is about 23.8%. There has been a meaningful differences indicated in abating the electricity using. Te most amount of thrift is related to group 1 hat is about 14.5%. There is also a significant difference in improving the feed conversion ratio along with the execution of optimization plan among groups. It is around 1.98 in group 1 And the production index in group 1 has a meaningful differences with groups 2 and 3 (P<0.01). The overall results showed that fuel consumption optimazing plan has positive effects on production index and reducing of fuel and electelicity consumption in broiler farms of west Azarbijan Province.

Keywords


ابریشمی، ح.، حسنتاش، س. غ.، عبدلی، ق. و صمیمی، س. (1390). بررسی اقتصادی امکان نوسازی صنعت مرغداری کشور با محوریت بهینه‌سازی مصرف سوخت. فصل‌نامه مطالعات اقتصاد و انرژی. 30: 179-155.
ابوالقاسمی، ع. (1387). بررسی امکان نوسازی صنعت آجر در ایران با محوریت بهینه‌سازی مصرف سوخت، پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران.
اعظم‌‌‌زاده شورکی، م.، خلیلیان، ص. و مرتضوی، س. ا. (1390). انتخاب تابع تولید و برآورد ضریب اهمیت انرژی در بخش کشاورزی، مجله اقتصاد کشاورزی و توسعه. 19 (76): 229-205.
پیروز، ر.، مرتضوی، س. ا. و پرمه، ز. (1391). تحلیل مسیر ساختار تغییرات قیمت بخش کشاورزی پس از حذف یارانه‌ انرژی برق، دومین همایش ملی مدیریت انرژی در صنایع نفت و انرژی، تهران، هم‌‌اندیشان انرژی کیمیا.
خمیس‌آبادی، ح.، پورحسابی، ق.، موسوی، م. ع.، یعقوب‌فر، ا.، لطف‌الهیان، ه. و باقری، م. (1386). بررسی علل بالا بودن ضریب تبدیل غذایی در مزارع گوشتی در استان کرمانشاه، دومین کنگره علوم دامی و آبزیان کشور.
دانسفاله، ر. و شریف، م. (1387). وضعیت مصرف سوخت و پتانسیل‌های صرفه‌جویی انرژی در صنعت مرغداری کشور، شانزدهمین کنفرانس سالانه مهندسی مکانیک، کرمان، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه شهید باهنر.
رضایی، و.، شیری، م. و بهبودی، س. ت. (1391). بررسی سیستم‌های تهویه در مرغداری‌ها، سومین همایش ملی تهویه و بهداشت صنعتی، دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده مکانیک.
سلگی، م (1380). کارآیی واحدهای گوشتی در استان همدان، پایان‌‌نامه کارشناسی‌‌ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک.
شاهسوند، م.، موسوی، س. ن. و مشایخی، س. (1391). بررسی رابطه سرعت جریان هوای سالن و عملکرد جوجه‌های گوشتی در واحدهای مرغداری گوشتی، نشریه دامپزشکی (پژوهش و سازندگی). 100: 65-60.
شریعتمداری، ف. و مقدمیان، ا. (1386). تأثیر محدودیت غذایی در سنین اولیه برنامه نوری (متناوب شبانه) روی عملکرد جوجه‌های گوشتی. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. 11 (40): 23-14.
عاشری، ا. و کریم‌‌زاده، ی. (1388). محاسبه‌ بهره‌وری عوامل تولید در مرغداری‌های استان آذربایجان‌غربی. مجله علوم دامی (نشریه پژوهش و سازندگی). 86: 8-1.
عظیم، س. ح.، عبدلی، ح. ر. و نامنی، ح. (1389). بررسی بهینه‌سازی مصرف انرژی در واحدهای مرغداری با استفاده از تصفیه هوای خروجی سالن پرورش، کنفرانسبهینه‌سازیمصرفانرژی، تهران، موسسه همایش صنعت.
محمدی آیلار، س. و ، الماسی، م. (1390). بهینه‌سازی مصرف نفت‌گاز در صنعت مرغداری کشور. اولین کنفرانس بین‌المللی رویکردهای نوین در نگهداشت انرژی، تهران، دانشگاه صنعتی امیرکبیر.
نمازی، ح. (1387). تأثیر بهینه‌سازی مصرف انرژی در صنایع مرغداری. مجله اقتصاد انرژی. 108: 36-27.
ولی‌‌زاده، م و مقدم، م.  (1373). طرح‌های آزمایشی در کشاورزی 1. چاپ اول. انتشارات پیشتاز علم. صفحه 100-25.
یوسفی، ر.، یعقوبی، ع. ا. و قربان‌‌پور، ک. (1392). نقش پارامترهای مدیریتی بر روی ضریب تبدیل خوراک گله‌های گوشتی، دومین همایش ملی توسعه پایدار کشاورزی و محیط زیست سالم، شرکت هم‌اندیشان محیط زیست فردا، همدان.
Czarick, M.., Lott, B. and Lacy, M. (2000) Is an air speed of 600 ft/min in a tunnel house harmful? Poultry housing tips. Cooperative extension service, College of Agricultural and Environmental Science, University of Georgia, 12 (6): 30602-4.
Dozier, W. A., Purswell, J. L. and Barnton, S. L. (2006) Growth responses of male broeilers subjected to high air velocity for eighter twelve or twenty-four hours from thirty-seven to: firty-one days of age. Journal of Applied Poultry research, 15 (3): 37-46.
Heidari, M. D., Omid, M. and Akram, A. (2011) Optimization of energy consumption of broiler production farms using data denvelopment analysis approach. Modern Applied Science, 5 (3): 69-78.
Najafi, S., Khademolhosseini, N. and Ahmadauli, O. (2012) Investigation of energy efficiency of broiler farms in different capacity management systems. Iranian Journal of Applied Animal Science, 2 (2): 185-189.
Rajaniemi, M. Ahokas, J. (2012) A case study of energy consumption measurement system inbroiler production, Agronomy ResearchBiosystem Engineering Special Issue 1: 195-204.
SAS Institute. (2005) SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc.,Cary, NC. pp: 126-178.
Simmons, J. D., Lott, B. D. and Lott, D. M. (2003) The effects of high-air velocity on broiler performance. Poultry Science, 82: 232-234.