The effect of different levels of lemon pulp and enzyme on performance, caracass traits, immune status and intestinal morphology of broilers

Document Type : Research Paper

Authors

Abstract

This experiment was conducted to evaluate the effect of different levels of lemon pulp and enzyme in diet on performance, carcass traits, immune status and intestinal morphology of broilers. This experiment was carried out with 288 Ross – 308 broilers as (3×2) factorial arrangement with three levels of lemon pulp  (0,  1.5 and 3%) and two levels of Rovabio multi-enzyme (0 and 0.05%) in 6 treatments and 4 replicates (12 birds per replicate) in a completely randomized design from 10 up to 42 days. Using lemon pulp without having any significant effects on the amount of daily feed intake and feed conversion ratio caused the daily amount of whight gain in contrast with group without lemon pulp increased. Adding of enzyme to diet had no effects on performance of broilers (P>0.05). In interaction effects of lemon pulp and enzyme, using lemon pulp with enzyme increased the amount of daily feed intake (P<0.05). Using lemon pulp and enzyme and interaction between them, did not have any significants effects on carcass traits of broilers (P>0.05). Using 1.5% lemon pulp increased the amount of broilers blood IGg in 32 days (P<0.05). Using 3% lemon pulp improved the intestinal morphology of broilers (P<0.05), whereas using enzyme had no effects on the intestinal morphology of broilers (P>0.05). The overall results indicated that in broilers using 3% lemon pulp can improve their performance, immune status and the intestinal morphology, whereas enzyme had no effects in this respects.

Keywords


آمار برآورد تولید و عملکرد محصولات کشاورزی در سال زراعی 89-88 به تفکیک استان‌ها. انتشارات وزارت جهاد و کشاورزی. صفحه 8-7.
امیری‌‌اندی، م و افشار،‌م. (1391). اثر سطوح متفاوت ویتامین E بر راندمان مرغ‌های مادر گوشتی و ایمنی هومورال. مجله دامپزشکی سنندج. 18: 26-19.
پوررضا، ج. (1379). تغذیه مرغ (ترجمه). چاپ دوم. انتشارات ارکان اصفهان. صفحه 185-121.
زارعی، ا.، بمانی، س. و حسینی س. ع. (1391). تأثیر مصرف سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی بر پاسخ ایمنی مرغ‌های تخم‌گذار. فصلنامه دانش و پژوهش علوم دامی. 10: 18-11.
دیمه، س.، افضلی، ن. و باشتینی، م. (1392). تأثیر سطوح مختلف سبوس گندم با و بدون آنزیم بر عملکرد رشد و صفات لاشه در جوجه‌های گوشتی. نشریه پژوهش‌های علوم دامی. 23 (3): 40-29.
رضایی، م.، کریمی ترشیزی،‌ م. ا.  و روزبهان. ی (1390).  تعیین اثرات فیبر خوراکی بر عملکرد و مورفولوژی روده باریک جوجه‌های گوشتی. نشریه علوم دامی. 90: 60-52.
روغنی، ا. و معینی‌زاده، ه. (1384). تهیه خوراک طیور از پس‌مانده. چاپ اول. انتشارات آییژ. صفحه 241.
شاهی، ب.، پیرمحمدی، ر و امینی،‌ ع. (1393). مطالعه تأثیر اسانس لیموترش بر قابلیت هضم مواد مغذی و تخمیر    شکمبه‌‌ای گوساله‌‌های نر هلشتاین. مجله تولیدات دامی. 16 (2): 92-85.
صمصام شریعت، س. ه. (1383). گزیده‌ گیاهان دارویی. انتشارات مانی. صفحات 125- 78.
نظری، م.، حسینی، س. ع. لطف‌الهیان،‌ه و زارعی، ا. (1392). اثر اسانس لیمو و پروبیوتیک بر عملکرد و صفات لاشه جوجه‌های گوشتی. مجله دانش و پژوهش علوم دامی. 13: 82-69.
نوبخت، ع و امیری، ب. (1393). اثرات مقادیر مختلف تفاله خشک لیموترش بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه‌های خونی بوقلمون‌های گوشتی. مجله تحقیقات تولیدات دامی. 3 (2): 17-9.
نوبخت، ع. (1392). اثرات استفاده از سطوح مختلف تفاله لیمو بر عملکرد و فراسنجه‌های خونی مرغ‌های تخم‌گذار با جیره‌های بر پایه گندم. نشریه پژوهش‌های علوم دامی. 23 (4): 26-15.
نوبخت، ع. (1392). تأثیرات استفاده از سطوح گوناگون تفاله لیموترش خشک بر عملکرد و متابولیت‌های خون مرغ‌های تخم‌گذار مسن با جیره‌های بر پایه ذرت. نشریه علوم دامی ایران. 44 (4): 404-397.
نوبخت، ع.، بیگ‌‌بابایی، ر. و تقی‌زاده، ا. (a1391).  اثر افزودنی پروبیو- آنزیم بر عملکرد و متابولیت‌های خون جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با سطوح مختلف گندم و جو. نشریه پژوهش‌های علوم دامی. 22 (3): 14-1.
نوبخت، ع.، مهینی، ف و خدایی، ص. (b1391). بررسی اثر استفاده از آنزیم‌های تجاری بر عملکرد و کیفیت لاشه جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با سطوح مختلف گندم و جو . نشریه پژوهش‌های علوم دامی ایران. 4 (1): 38-32.
ولی‌‌زاده، م. و مقدم،‌م. (1373). طرح‌های آزمایشی در کشاورزی 1. چاپ اول. انتشارات پیشتاز علم. صفحات 100-25.
AOAC. (2002) Official Methods of Analysis of the Association of official analytical. Eds. Washington DC.
Bradley, G.L., Savage, T.F. Timm, K.I. (1994) The effects of supplementing diets with Saccharomyces cervisiae var. boulardi on male poultry performance and ileal morphology. Poultry Science, 73: 1766-1770.
Nobakht, A. (2013) Effects of different levels of dried lemon pulp on performance, carcass traits, blood biochemical and immunity parameters of broilers. Iranian Journal of Applied Animal Science, 3 (1): 145-151.
Goli, S, Aghdam Shahrar, H. (2015). Effect of enzymes supplementation (Rovabio and Kemin) on some blood biochemical parameters, performance and carcass characterizes in broiler chickens. . Iranian Journal of Applied Animal Science, 5 (1): 127-131.
24. SAS Institute. (2005) SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary, NC. pp: 126-178. 
Xu, Z.R., Wang, M.Q., Mao, H.X., Zhan, X.A. and Hu, C.H. (2003). Effects of L-carnitine on growth performance, carcass composition, and metabolism of lipids in male broilers. Poultry Science. 82: 408-413.
Zhang, Y., Ma, Q., Bai, X., Zhao, L., Wang, Q. and Ji, C. (2010). Effects of dietary acetyl- L-carnitine on meat quality and lipid metabolism in Arbor Acres Broilers. Asian-Australasian Journal of Animal Science. 23: 1639-1644.