Document Type : Research Paper

Authors

Ardabile Resaerch Center of Agriculture and Natural Resources

Abstract

For evaluating the broiler farm management indexes at Ardabil province, were used of questionnaires filling method in 71 active raising broiler chicken farms. Selecting of mentioned units was done based on stratified random sampling method using proportional allocation technique. Higher and lower percentge of broiler farms located in cities of Ardabil and Bilesuar, respectively. The mean duration of broiler breeding, feed conversion ratio, productive efficiency index, final weight and mortality were 49.20 days, 2.17, 243.08, 2.72 kg and 5.42 percent, respectively. More than half of broiler farms (55.20%) in the current study were used of diets in mash form and more than third (27.60%) of them used of the mash and pellet (crumble form in first week of breeding period). Most broiler farms in this study were used of 3 to 4 diets during rearing addressing. The 32.75 percentage of broiler farms were used of diets with energy to crude protein ratio based on manual guide book standard(often Ross308), 20.72 percent of more than the standard and 46.55 percent of lower than standard. The highest production efficiency index was seen in the group that fed diets with standard energy to crude protein ratio and the lowest was observed in the group has a lower of energy to crude protein ratio (p=0.0014). During the period of production, slaughter weight, feed conversion ratio and mortality percent had significant effect on production efficiency index. Therefore, for achieving suitable performance in broiler chicken raising, pay attention to nutrition management should be first.

Keywords

اداره کل پشتیبانی لاین آرین (1382). راهنمای مدیریت پرورش جوجه گوشتی آرین. زمستان.تهران.
آگاه، م.ج.، نوراللهی، ح. و هاشمی، م. ر. (1383). تأثیر خوراک دادن پلت شده و آردی بر عملکرد جوجه­های گوشتی. دومین کنگره علوم دام و آبزیان کشور. 26-27 اردیبهشت ‌ماه 1386. موسسه علوم دامی کشور. ص 1565-1569.
افشار، [v1] م.، لطف الهیان، ه.، اسکندرشیری، ن و نفیسی، م.(1387). بررسی تأثیر آنزیمRovabio Exel  بر انرژی قابل سوخت و ساز جیره­های غذایی بر پایه جو یا گندم و عملکرد جوجه های گوشتی. سازمان تحقیقات و آموزش وزارت کشاورزی. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع استان تهران.
بیرانوند، م.ح.، یاراحمدی، ب و یعقوبفر، ا.(1389). بررسی مدیریت پرورش در مزارع جوجه­های گوشتی استان لرستان. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور.
بیگی بندرآبادی، م.(1378)[v2] . ارزیابی اثر عوامل مختلف تولید در بهره­وری مرغداری­های گوشتی منطقه قم. سازمان تحقیقات و آموزش وزارت کشاورزی. مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام قم.
بیگی بندرآبادی، م.، هاشمی، م  و لطف‌‌الهیان، ه.(1380). بررسی اثرات سطوح مختلف چربی شکل جیره و جنس جوجه­ها بر روی عملکرد جوجه­های گوشتی در شرایط تنش گرمایی. سومین سمینار پژوهشی تغذیه دام و طیور کشور. 15 شهریور 1380. موسسه تحقیقات علوم دامی.کرج.
زمانی، ف.،کرمی، م.، فتحی، ع و مظاهری تهرانی، م.(1383).  ارزیابی عملکرد تولیدی و اقتصادی واحدهای مرغداری گوشتی استان چهار محال و بختیاری. اولین کنگره علوم دامی و آبزیان کشور. 12 شهریور 1383. دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران.کرج. ص 9-10.
سازمان جهادکشاورزی استان اردبیل.(1393). معاونت بهبود تولیدات دامی. واحد طرح و برنامه.آمار عملکرد امور دام استان اردبیل. اردبیل.
سمیع، ع.ا.(1383). استراتژی­های تغذیه در قرن 21. اولین کنگره علوم دامی و آبزیان کشور. 10 الی 12 شهریور 1383.  دانشگاه تهران. ص 15.
خمیس­آبادی، ح.، پورحسابی، ق.، لطف‌‌الهیان، ه. و یعقوبفر، ا.(1387). بررسی علل بالا بودن ضریب تبدیل غذایی در مزارع مرغ گوشتی در استان کرمانشاه. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور.
Aho, P.W. (2002). Introduction to the US chicken meat industry.5th ed.D.D.Bell and W.D.Weaver .Ir.ed. Kluwer Publishing, Norwell, MS.
ArborAcresPlusBroiler(2012)AshatchedPerformance.http://tpfile.tcavs.tc.edu.tw/teacher/20311/set/..\教學資源\AA-BroilerPerfObj2012R1.pdf
Aert, J. M., Cangar, S., Vranken, E. and Berckmans, D. (2007). Online Growth Control as an Advance in Broiler Farm Management Faculty of Bioscience Engineering, Katholieke Universiteit Leuven, Belgium and published in Poultry Science, Volume 86.
Aviagen. (2009). Broiler Performance Objective.Ross.June.www.aviagen.com.
Baghoyan, L. (2006). Determination of Energy-Protein Ratio (EPR) in broilers diet in southern climate environment. Faculty of animal husbandry and veterinary. Armenian Agrarian State Univearsity.
Cave, N. A. (1985). The effect of intermittent light on carcass quality feed efficiency, and growth of broiler. Poultry Science. 60: 956-960.
Cobb-Vantress. ( 2008[v3] ). Broiler Management Guide. www.Cobb-Vantress.com. Agust.
Jahan, M. S., Asaduzzaman, M., and Sarkar, A. K.( 2006) . Performance of broiler fed on mash, pellet and crumble. International Journal of Poultry Science, 5 (3):265-270.
Karcher, D.(2009). Managing nutrients in poultry diets. Mishigan State University. Extension.
Lee Cartwright, A.(2003 .(Nutrition and feeding of show poultry.Texas Agriculture Extention Service.Texas University.
Lohmann Meat Broiler Stock Performance Objectives. 2007. June.
Leeson, S. and Summers, J. D. (2008). Commercial Poultry Nutrition. 3 rd edition. Department of Animal and Poultry ScienceUniversity of Guelph, Ontario, Canada Nottingham University Press.   
 
 May, J. D.,  Lott, B. D.  and  Simmons, J. D. (1998). The effect of environmental temperature and body weight on growth rate and feed: gain of male broilers. Poultry Science, 77 (4): 499-501.
Mendes, A. A., Polity, E. S., Garsia, E. A., Sartio, J. R. (1995). Effect of ground of pelleted diets on performance and carcass yield of broiler chicken.Veterinaria-e-Zooteecnia, 7: 31-40.
Proudfoo, F. G. and Hamilton, R. M. (1991) Raising chicken and turkey broilers in Canada. Agriculture Canada Publication. Canada.
Sorensen, P. and Kestin, S. C.(1999). The effect of photoperiod: Scotoperiod on leg weakness in broiler chickens. Poultry Science, 78: 336-342