Document Type : Research Paper

Authors

Abstract

This experiment was conducted to evaluate the effects of using different levels of alfalfa and alhaji and enzyme on performance, carcass traits and blood parameters of broiler chicks. This experiment carried out as (2*5) factorial method contained (diet without plant) and 2%, 4% of alfalfa and alhaji and 2 levels of enzyme (0 and 0.025%) with 480 Ross- 308 broilers in 10 treatments, 4 replicate and 12 chicks in each replicate from 11 to 42 days in a completely randomized design. Alfalfa and alhaji caused the daily feed intake and feed conversion ratio increase, however 4% alhaji increased the final weight (P<0.05). More than 2% of alfalfa increased the feed price (P<0.05). Enzyme with alfalfa and alhaji not only improved the amount of weight gain and feed conversion ratio, but also caused the highest values for final weight and production index were obtained with 4% alhaji (P<0.05). Enzyme increased the amounts of daily weight gain and final weight and improved feed conversion ration and production index (P<0.05). Alhaji increased the percentage of thigh (P<0.05). Also, alhaji increased the blood levels of triglyceride and HDL (P<0.05). 4% alhaji with enzyme increased the levels of triglyceride and VLDL(P<0.05). Whereas, enzyme itself reduced the blood values of triglyceride and VLDL (P<0.05). The overall results showed that more than 2% of alfalfa and alhaji had adverse effects on performance of broilers, but adding enzyme in to diets, not only improve this adverse effect, but also causes the best performance was obtained with 4% alhaji.

Keywords

آذرفر، س.، نوبخت، ع. و مهمان‌‌نواز، ی. (1392). تأثیر استفاده از آویشن و آنزیم کمین بر عملکرد و متابولیت‌های خون بلدرچین‌‌های تخم‌گذار ژاپنی. مجله تولیدات دامی. 15 (2): 148-139.
 افراز، ف.، لطف‌‌الهیان، ه.، توحیدیان، م. ت.، میرعبدالباقی، ژ. و فضائلی، ح. (1381). ارزیابی سطوح مختلف پودر یونجه و شبدر برسیم در جیره‌ جوجه‌های گوشتی. مجله پژوهش و سازندگی. 56 و 57: 103-99.
پوررضا، ج. (1379). تغذیه مرغ (ترجمه). چاپ دوم. انتشارات ارکان اصفهان. صفحات 185-121.
صمصام شریعت، س. ه. (1383). گزیده گیاهان دارویی. انتشارات مانی. صفحات 77-55.
نظیفی، س. (1376). هماتولوژیکی و بیوشیمی بالینی پرندگان. چاپ اول. انتشارات دانشگاه شیراز، صفحات 209- 173.
نوبخت، ع. و اقدم شهریار، ح. (1389). اثرات مخلوط گیاهان دارویی پنیرک، خارشتر و نعناع بر عملکرد، صفات لاشه و متابولیت‌های خون در جوجه‌های گوشتی. مجله تخصصی علوم دامی. 3 (3): 63-51.
نوبخت، ع. (1392). اثر استفاده از سطوح مختلف گیاه خارشتر بر عملکرد، کیفیت تخم‌‌مرغ، فراسنجه‌‌های بیوشیمیایی و هماتولوژیکی خون مرغ‌های تخم‌گذار تجاری. مجله پژوهش‌‌های بالینی دامپزشکی. 4 (2): 121-111.
نوبخت، ع. (1393). اثرات سطوح مختلف خارشتر عمل‌‌آوری شده بر عملکرد و متابولیت‌های خون مرغ‌های تخم‌گذار. مجله پژوهش‌‌های بالینی دامپزشکی. 5 (1): 20-9.
نوبخت، ع. (1393). تأثیر استفاده از سطوح مختلف پودر برگ یونجه بر عملکرد، خصوصیات تخم‌‌مرغ و برخی از پارامترهای خون در مرغ‌های تخم‌‌گذار های لاین W36. نشریه پژوهش‌های علوم دامی ایران. 6 (1): 7-1.
ولی‌‌زاده، م.، و مقدم، م. (1373). طرح‌های آزمایشی در کشاورزی 1. چاپ اول. انتشارات پیشتاز علم. صفحات 100-25.
 AOAC. (2002). Official Methods of Analysis of the Association of official analytical. Eds. Washington DC
Aviagen. (2005). Ross Broiler (308) Management Manual. Aviagen Ltd.,
Newbridge, Scotland.
Janssen, W. M. M. A. (1989). European Tables of Energy Values for Poultry Feedstuffs. 3 rd. ed. Beekbergens Netherlands: Spelderhdt Center for Poultry Research and Information Services.
Khajali, F., Eshraghi, M., Zamani, F. and Fathi, E. (2006). Supplementation of exogenous enzymes to laying hen diets containing alfalfa: Influence upon performance and egg yolk cholesterol and pigmentation. Processing of 16th European Symposium on poultry Nutrition. pp: 713-715. 
Mourao, J. L., Ponte, P. I., Prates, J. A. M., Centeno, M. S. J., Ferreira, L.M. A., Soares, M. A. C. and Fontes, C. M. (2006). Use of ß- glucanases and ß- 1,4- xylanases to supplement diets containing alfalfa and rye for laying hens. Effects on performance and egg quality. Journal of Applied Poultry Research, 15: 256-265.
National Research Council, NRC. (1994). Nutrient requirements of poultry. 9th rev.ed. National Academy Press. Washington. DC.
SAS Institute. (2005). SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary, NC.
Tkacova, J., Angelovicova, M., Mrazova, L., Kliment, M. and Kral, M. (2011). Effect of different proportion of Lucerne meal in broiler chickens. Animal Science and Biotechnologies, 40 (1): 141-144.
National Research Council, NRC. (1994). Nutrient requirements of poultry. 9th rev.ed. National Academy Press. Washington. DC.
SAS Institute. (2005). SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary, NC.
Tkacova, J., Angelovicova, M., Mrazova, L., Kliment, M. and Kral, M. (2011). Effect of different proportion of Lucerne meal in broiler chickens. Animal Science and Biotechnologies, 40 (1): 141-144.