Effects of different levels of savory essential oil in drinking water on performance, some carcass characteristics, immunity and hematology of broiler chicks

Document Type : Research Paper

Authors

Animal Science Department, Qom Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Qom, Iran

Abstract

This study was carried out to investigate the effects of savory essential oil on performance, some carcass traits, immunity and hematology of broiler chicks. To this aim, 400 Ross 308 male chicks were used in a completely randomized design with 5 treatments and 4 replicates and 20 broiler chicks per experimental unit. Experimental treatments consisted of negative control (without any additive in drinking water), positive control (drinking water containing Orego-Stim) and drinking water containing 100, 200 and 300 mg savory essential oil per liter. The results showed that the addition of all levels of savory essential oil to drinking water of broiler chicks in the first and second weeks of breeding resulted in a significant increase in feed intake. Moreover, at the first weeks use of 100 and 200 mg/lit of savory essential oil significantly improved weight gain and feed conversion ratio in all groups were less than negative control group (P<0.05). Relative weight of liver and abdominal fat was higher in chickens who received 100 mg/lit of savory essential oil in their drinking water than other groups (P<0.05). There was a significant difference among experimental treatments for some blood parameters such as blood lipids, MCH and AST liver enzyme content (P<0.05). The results indicated that the use of savory essential oil in drinking water has had a positive effect on growth performance and feed efficiency of broiler chicks, especially during the early period of rearing.

Keywords


آقائی، ع.، خسروی نیا، ح.، آذرفر، آ. و عباسی راد، و. (۱۳۹۲). اثر افزودن پودر سیر،آویشن، مرزه و زنجبیل بر فراسنجه‌های خونی و کلسترول زرده تخم مرغ در مرغ‌های تخم‌گذار. همایش ملی گیاهان دارویی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران.
حسینی، س. م.، ناقوس، م. و حسینیان بیلندی، س. ح. (1393). اثر عصاره آبی پونه و گلبرگ زعفران بر عملکرد و کیفیت گوشت در جوجه گوشتی. نشریه پژوهشهای زعفران. شماره 2 (1). ص ص. 14-1.
خادمی پور، ن.، ناصحی، ب. و پایدار، ز. (۱۳۹۲). بررسی خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ظرفیت نگهداری آب در گوشت جوجه‌های تغذیه شده با اسانس گیاه دارویی مرزه. بیست و یکمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی. دانشگاه شیراز.
خسروی نیا، ح.، صالح نیا، ع.، پسرک لو، ع. و خسروی شکیب، ع. (۱۳۸۹). تأثیر افزودن اسانس مرزه خوزستانی به آب آشامیدنی بر عملکرد جوجه گوشتی. همایش ملی گیاهان دارویی. جهاد دانشگاهی واحد مازندران.
سفید کن، ف.، عسکری، ف.، صادق زاده، ل. و اولیاء، پ. (1388). بررسی تاثیر اسانس سه گونه مرزه بر سالمونلا پاراتیفی. مجله زیست شناسی ایران. شماره 22 (2). ص ص. 258-249.
سوری، ح.، خطیب جو، ع.، طاهرپور، ک. و حسن آبادی، ا. (۱۳۹۳). تأثیر عصاره‌های الکلی مرزه خوزستانی و آویشن شیرازی بر پارامترهای خونی و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی تحت استرس حمل و نقل. اولین همایش ملی گیاهان دارویی، طب سنتی و کشاورزی ارگانیک. همدان، انجمن ارزیابان محیط زیست هگمتانه، مرکز توسعه همایش‌های آریا هگمتان.
عبادی، م. ت.، رحمتی، م.، عزیزی، م. و حسن زاده خیاط، م. (1389). بررسی تاثیر روش های مختلف خشک کردن (طبیعی، آون و میکروویو) بر زمان خشک کردن، درصد و اجزای اسانس گیاه دارویی مرزه. فصلنامه تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. شماره 26 (4). ص ص. 489-477.
فاضل، م.، امیدبیگی، م.، برزگر، م. و نقدی بادی، ح. (1386). بررسی تاثیر حرارت روی فعالیت آنتی‌رادیکالی اسانس گیاهان آویشن، مرزه و میخک توسط روش 2 و 2- دی فنیل 1- پیکریل هیدرازی(DPPH) . فصلنامه گیاهان دارویی. شماره 22. ص ص. 63-54.
ماسوری، ل.، سالاری، س.، ساری، م. و ماسوری، ب. (۱۳۹۳). تأثیر سطوح مختلف اسانس مرزه خوزستانی بر برخی فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با جیره حاوی گندم. اولین همایش ملی گیاهان دارویی، طب سنتی و کشاورزی ارگانیک، همدان، انجمن ارزیابان محیط زیست هگمتانه، مرکز توسعه همایش‌های آریا هگمتان.
منافی. م. و محبی، ف. (۱۳۹۴). مقایسه اثرات محرک‌های رشدگیاهی و آنتی‌بیوتیک فلاوومایسین بر پاسخ ایمنی مرغ‌های تخم‌گذار. سومین همایش ملی پژوهش‌های محیط زیست و کشاورزی ایران. همدان.
نوبخت، ع.، بهشتی، د. و پیش جنگ، ج. (1391). بررسی اثرات استفاده از مخلوط گیاهان دارویی نعناع، آویشن و مرزه بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغ‌های تخم‌گذار. آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی (دامپزشکی تبریز). شماره 22. ص ص. 1533-1525.
نوبخت، م.، نوبخت، ع. و مقدم، م. (۱۳۹۰). اثرات استفاده از سطوح مختلف گیاه دارویی مرزه بر فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون جوجه‌های گوشتی. اولین کنگره ملی علوم و فناوریهای نوین کشاورزی. دانشگاه زنجان.
Amad, A. A., Wendler, K. R. and Zentek, J. (2013). Effects of a phytogenic feed additive on growth performance, selected blood criteria and jejunal morphology in broiler chickens. Emirates Journal Food and Agriculture. 25 (7): 549-554.
Bektas, T. and Cilkiz, M. (2015). A pharmacological and phytochemical overview on Satureja. Pharm Biology. 54 (3): 375–412.
Botsoglou, N. A., Fletouris, D. J., Papageorgiou, G. E., Vassilopoulos, V. N.,  Mantis, A. J. and Trakatellis, A. G. (1994). A rapid sensitive, and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissues, food, and feedstuff samples. Journal Agricultural Food Chemictery. 42: 1931–1937.
Bouton, P. E., Harris, P. V. and Shorthose, W. R. (1971). Effect of ultimate pH upon the water holding and tenderness of mutton. Journal Food Science. 36: 435-439.
Cao, P. H., Li, F. D., Ru, Y. J., Peron, A., Schulze, H. and Bento, H. (2010). Effect of essential oils and feed enzymes on performance and nutrient utilization in broilers fed a corn/soy-based diet. Int. J. Poult. Sci., 9(8): 749-755.
Darre, M. J., Kollanoor-Johny, A., Venkitanarayanan, K. and Upadhyaya, I. (2014). Practical implications of plant-derived antimicrobials in poultry diets for the control of Salmonella Enteritidis. Journal of Applied Poultry Research. 23: 340–344.
Ebrahimi, A., Alaw Qotbi, A. and Pourhossein, Z. (2013). The effect of different levels of savory (Satureja hortensis L) on blood parameters and gastrointestinal microbial population of broiler chickens. Annals of Biology Research. 4 (6): 332-336.
Ganguly, S. and Roy, S. (2013). Growth enhancing effect of herbal feed additives for poultry: A Review. World Journal Pharm. Research. 3(1): 233-235.
Garcia, V. P., Catala-Gregori, F., Hernandez, M., Megras, D. and Madrid, J. (2006). Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research. 16: 555-562.
Ghalamkari, G., Toghyani, M., Tavalaeian, E., Landy, N., Ghalamkari, Z. and Radnezhad, H. (2011). Efficiency of different levels of Satureja hortensis L. (Savory) in comparison with an antibiotic growth promoter on performance, carcass traits, immune responses and serum biochemical parameters in broiler chickens. African Journal Biotechnology. 10 (61): 13318-13323.
Jamroz, D., Orda, I., Kamel, C., Wiliczkiewicz, A., Wertelecki, T. and Skorupinska, I. (2003). The influence of phytogenic extracts on performance, nutrient digestibility, carcass characteristics, and gut microbial status in broiler chickens. Journal Animal Feed Science. 12: 583–596.
Khaligh, F., Sadeghi, G., Karimi, A. and Vaziry, A. (2011). Evaluation of different medicinal plants blends in diets for broiler chickens. Journal of Medicinal Plants Research. 5: 1971-1977.
Lee, K., Everts, W. and Beyen, A. C. (2003). Dietary carvacrol lowers body gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research. 12: 394-399.
Lee, K. W., Everts, H., Kappert, H. J., Frehner, M., Losa, R. and Beynen, A. C. (2003). Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science. 44: 450-457.
Mountzouris, K. C., Paraskevas, V., Tsirtsikos, P., Palamidi, I., Steiner, T., Schatzmayr, G and Fegeros, K. (2011). Assessment of a phytogenic feed additive effect on broiler growth performance, nutrient digestibility and caecal microflora composition. Anim. Feed. Sci. Technol., 168: 223–231
Mueller, A., Aumiller, T. and Dirk van der Klis, J. (2016). Phytogenics for better gut health in poultry. All About Feed magazine. 24.(5): 15-17.
Murugesan, G. R., Syed, B., Haldar, S. and Pender, C. (2015). Phytogenic feed additives as an alternative to antibiotic growth promoters in broiler chickens. Front Veterinary Science. 3 (2-21): 1-6.
Nobakht, A. (2011). Effects of different levels of chicory (Cichorium intybus L.), zizaphora (Zizaphora tenuior L), nettle (Urtica dioica L) and savoury (Satureja hortensis L) medicinal plants on carcass characteristics of male broilers. Journal of Medicinal Plants Research. 5(17): 4354-4359.
Parvar, R., Khosravinia, H. and Azarfar, A. (2013a). Effect of supplementation of Satureja essential oils in drinking water on immune performance of broiler chickens reared under heat stress. Journal of Cell Animal Biology. 7 (10): 121-124.
Roth, N. (2016). Antibiotics: Valuable, use wisely. All About Feed magazine. 24 (1): 6-7.
Samadian, F., Zeinoaldini, S., Towhidi, A., Karimi Torshizi, M. A., Ansari Pirasaraei, Z and Gholamzadeh, P. (2013). A. Evaluation of some phytogenic feed additives in growing chicks diet.‏ Int. Journal Agriculture., 3 (1): 35-43.
Stef, L., Dumitrescu, G., Drinceanu, D., Luca, I., Stef, D. and Julean, C. (2008). Histological modification at the caecum level generated by introducing medicinal plants and essential oils in broilers feed. Archive of Zootech., 11 (1): 32-38.
Tekeli, A., Celik, L., Kutlu, H. R. and Gorgulu, M. (2006). Effect of dietary supplemental plant extracts on performance, carcass characteristics, digestive system development, intestinal microflora and some blood parameters of broiler chicks. XII, EPC, 10-14 September, Verona, Italy.
Tiihonen, K., Kettunen, H., Bento, M. H., Saarinen, M., Lahtinen, S., Ouwehand, A. C. and et al. (2010). The effect of feeding essential oils on broiler performance and gut microbiota. British Poultry Science. 51 (3): 381-392.
Windisch W., Schedle, K., Plitzner, C. and Kroismayr, A. (2007). Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal Animal Science. 86: E140–148.
Yang C., Kabir Chowdhurry, M. A., Hou, Y. and Gong, G. (2015). Phytogenic compounds as alternatives to in-feed antibiotics: Potentials and challenges in application. Pathogens. 4: 137–156.
Zamanimoghaddam, A. K., Ghannadi, A. R., Gafarian, A. and Shojadoost, B. (2007). The effect of Satureja hortensis on performance of broiler chickens and NDHI titers. Proceedings of the 16th Eur. Symp. Poultry Nutrition. France. 26-30 August 2007. 87-89. to; text-align:justify;direction:ltr;unicode-bidi:embed'>Santos, G.M.G., Silva-Santos, K.C., Melo-Sterza, F.A., Mizubuti, I.Y., Moreira,  F.B., Seneda, M.M. 2011. Reproductive performance of ewes treated with an estrus induction/synchronization protocol during the spring season. Journal of Animal Reproduction. 8:n.1/2: 3-8.
 Timurkan, H, and Yildiz, H. 2005. Synchronization of estrus in Hamdani ewes: the use of different PMSG doses. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy. 49:311-314.
Treacher, T.T. 1983. Nutrition requirements for lactation in the ewe. In Sheep Production (ed.W.Haresign), pp. 133-153. Butterworths, London.