حاجعلیزاده، ز.، دیانی، ا.، طهماسبی، ر.، و خضری، ا. (1393). بررسی ترکیب شیمیایی سیلاژ بقایای حاصل از پوست گیری پسته و اثر آن بر مصرف خوراک، خصوصیات تخمیری شکمبه و فراسنجههای خونی گوسفند. پژوهشهای علوم دامی (دانش کشاورزی). (24)81: 94 -93.
رحیمی، ع.، ناصریان، ع.، ولیزاده، ر.، طهماسبی، ع.، و شهدادی، ع. (1392). تأثیر استفاده از پوسته پسته و پلیاتیلن گلیکول بر مصرف و هضم خوراک، فراسنجههای خونی، تولید و پروفیل اسیدهای چرب شیر در بزهای شیرده سانن. پژوهشهای علوم دامی ایران. (3)6: 238-228.
سیدمومن، س.، نیکخواه، ع.، زاهدیفر، م.، صالحی، م.، و فروغعامری، ن. (1383). مطالعه تاثیر سطوح مختلف فرآوردههای فرعی پسته و تانن موجود در آن بر رشد بدن و تولید کرک بز های رائینی. پژوهش و سازندگی، (17)4: 102-92.
صالحیچنار، ج. (1401). اثرافزودنیهایخوراکی بر خصوصیات ظاهری و شیمیایی سیلاژ پوست پسته و عملکرد آن در برههای ماده بلوچی. پایاننامه کارشناسیارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد.
صالحی، ع.، یوسفالهی، م.، میرزایی، ح.، حقپرور، ر.، و معصومی، م. (1391). بررسی تاثیر سیلوکردن بر ارزش غذایی پسماندهای دو واریته پسته در خراسان رضوی با استفاده از روش in situ. همایش علوم دامی ایران.
فضائلی، ح. (1402). سیلاژ خوراک کامل/فناوری نوین در مدیریت تغذیه دام (چاپ دوم). تهیه شده در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، دفتر شبکه دانش و رسانههای ترویجی. ص. 15.
فضائلی، ح.، باغجری، ا.، سرمدی، ع.، و طاهریپور، ج. (1401). خصوصیات سیلویی و ارزش غذایی سیلاژ خوراک کامل بر پایه تفاله پرتقال با نسبتهای مختلف کاه گندم و افزودنیهای متفاوت. علوم دامی. (134) 35: 74-59.
مختارپور، ا.، ناصریان، ع.، ولیزاده، ر.، و طهماسبی، ع. (1391). اثر اوره و پلیاتیلن گلیکول بر خصوصیات شیمیایی پوستپسته سیلوشده. چهارمین کنگره علومدامی. ص. 62-55.
نوراللهی، ف.، طهماسبی، ر.، دیانی، ا.، و خضری، ا. (1400). بررسی ارزش تغذیهای سیلاژ مخلوط کاکتوس علوفهای-یونجه توسط تکنیک تولید گاز و تاثیر مدت زمان سیلوکردن بر کیفیت آن در تغذیه نشخوارکنندگان. علوم دامی. (133)34: 59-72.
وزارت جهاد کشاورزی، مرکز آمار فناوری اطلاعات و ارتباطات، آمارنامه کشاورزی، (1401). جلد سوم، گزارش محصولات باغی قارچ و گلخانهای. ص 82-81.
Alkhtib, A., Wamatu, J., Kaysi, Y., Mona, M. and Rischkowsky, B. (2017). Pistachio (pistacia vera) by-products as ruminant feed: a review on production, management and utilization in arid and semi-arid areas in the middle east.
Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences. 5(6): 718-729.
http://doi.org/10.18006/2017.5(6).718.729
AOAC. (2005). Official Methods of Analysis of AOAC International, Maryland, USA.
Bagheripour, E., Rouzbehan, Y. and Alipour, D. (2008). Effects of ensiling, air-drying and addition of polyethylene glycol on in vitro gas production of pistachio by-products. Animal Feed Science and Technology. 146(3-4): 327-336. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2008.01.002
Bretschneider, G., Mattera, J., Cuatrin, A., Arias, D., and Wanzenried, R. (2015). Effect of ensiling a total mixed ration on feed quality for cattle in smallholder dairy farms.
Archivos de medicina veterinaria. 47(2): 225-229.
https://doi.org/10.4067/S0301-732X2015000200015
Chen, L., Guo, G., Yu, C., Zhang, J., Shimojo, M. and Shao, T. (2015). The effects of replacement of whole plant corn with oat and common vetch on the fermentation quality, chemical composition and aerobic stability of total mixed ration silage in Tibet. Animal Science Journal. 86(1): 69-76. https://doi.org/10.1111/asj.12245
Chen, L., Yuan, X.J., Li, J. Wang, S., Dong, Z. and Shao, T. (2016). Effect of lactic acid bacteria and propionic acid on conservation characteristics, aerobic stability and
in vitro gas production kinetics and digestibility of whole-crop corn based total mixed ration silage.
Journal of Integrative Agriculture. 15 (7):1592-1600.
https://doi.org/10.1016/S2095-3119(16)61482-X
Duan, Y., Zhou, A., Wen, K., Liu, Z., Liu, W., Wang, A. and Yue, X. (2019). Upgrading VFAs bioproduction from waste activated sludge via co-fermentation with soy sauce residue. Frontiers of Environmental Science & Engineering. 13: 1-10. https://doi.org/10.1007/s11783-019-1086-7
Eguchi, K., Hattori, I., Sawai, A., Muraki, M. and Sato, K. (2008). Fermentation quality of purple corn [Zea mays] silage. Japanese Journal of Grassland Science. 54(2).
Elakremi, M., Sillero, L., Ayed, L., Labidi, J. and Moussaoui, Y. (2020). Chemical composition of leaves and hull from Pistacia Vera L. an evaluation of phenolic content and antioxidant properties of their extracts. https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-128147/v1
Eliş, S. and Özyazici, M.A. (2019). Determination of the silage quality characteristics of different switchgrass (Panicum virgatum L.) cultivars. Applied Ecology & Environmental Research, 17(6). http://dx.doi.org/10.15666/aeer/1706-1575515773
Fang, J., Xia, G. and Cao, Y. (2020). Effects of replacing commercial material with apple pomace on the fermentation quality of total mixed ration silage and its digestibility, nitrogen balance and rumen fermentation in wethers.
Grassland Science. 66(2): 124-131.
https://doi.org/10.1111/grs.12258
Fedorah, P.M. and Hrudey, S.E. (1983). A simple apparatus for measuring gas production by methanogenic cultures in serum bottles. Environmental Technology. 4(10): 425-432. https:// doi.org/10.1080/09593338309384228
Fitri, A., Obitsu, T., Sugino, T. and Jayanegara, A. (2020). Ensiling of total mixed ration containing persimmon peel: Evaluation of chemical composition and
in vitro rumen fermentation profiles.
Animal Science Journal. 91(1): e13403.
https://doi.org/10.1111/asj.13403
Getachew, G., Makkar, H.P.S. and Becker, K. (1998). The
in vitro gas coupled with ammonia measurement for evaluation of nitrogen degradability in low quality roughages using incubation medium of different buffering capacity.
Journal of the Science of Food and Agriculture. 77(1): 87-95.
https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199805)
Hokmabadi, H. (2018). Pistachio wastes in Iran and the potential to recapture them in value chain. Pistachio and Health Journal. 1(4): 1-12. DOI:10.22123/phj.2019.151263.1018
Kondo, M., Shimizu, K., Jayanegara, A., Mishima, T., Matsui, H., Karita, S., et al. (2016). Changes in nutrient composition and
in vitro ruminal fermentation of total mixed ration silage stored at different temperatures and periods.
Journal of the Science of Food and Agriculture. 96(4):1175-1180.
https://doi.org/10.1002/jsfa.7200
Kung, J.L., Shaver, R.D., Grant, R.J. and Schmidt, R.J. (2018). Silage review: Interpretation of chemical, microbial, and organoleptic components of silages. Journal of Dairy Science. 101(5): 4020-4033. https://doi.org/10.3168/jds.2017-13909
Linn, J.G. and Martin, N.P. (1989). Forage Quality Test and Interpretation. University of Minnesota.
Madrid, J., Martinez-Teruel, A., Hernandez, F. and Megias, M.D. (1999). A comparative study on the determination of lactic acid in silage juice by colorimetric, high‐performance liquid chromatography and enzymatic methods. Journal of the Science of Food and Agriculture. 79(12): 1722-1726. https://conservancy.umn.edu/handle/11299/207442
McDonald, P., Henderson, A.R. and Heron, S.J.E. (1991). The biochemistry of silage. 2nd ed. Chalcombe Publications. Marlow, UK.
Menke, H.H. and Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development. 28: 7-55. https://doi.org/10.4236/ijoc.2013.32011.
Menke, K.H., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D. and Schneider, W. (1979). The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor
in vitro.
The Journal of Agricultural Science. 93(1): 217-222.
https://doi.org/10.1017/S0021859600086305
Ohshima, S., Fukuma, Y., Suzuki, T., Funaba, M. and Abe, M. (1995). Validity of NRC method for estimating metabolizable energy value of laboratory dry canine diets.
Experimental Animals. 44(1): 37-41.
https://doi.org/10.3390/agronomy10060879
Ørskov, E.R. and McDonald, I. (1979). The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage.
The Journal of Agricultural Science. 92(2): 499-503.
https://doi.org/10.1017/S0021859600063048
SAS. 2005. SAS User’s Guide. Statistics. Version 9.1.3 Edition. SAS Inst., Inc., Cary NC.
Schingoethe, D.J. (2017). A 100-Year Review: Total mixed ration feeding of dairy cows. Journal of Dairy Science. 100(12): 10143-10150.
Selwet, M. (2009). Effect of propionic and formic acid mixtures on the fermentation, fungi development and aerobic stability of maize silage. Polish Journal of Agronomy. 1: 37-42.
SoltaniNezhad, B., Dayani, O., Khezri, A., and Tahmasbi, R. (2016). Performance and carcass characteristics in fattening lambs feed diets with different levels of pistachio by-products silage with wasted date.
Small Ruminant Research. 137: 177-182.
https://doi.org/10.1016/j.smallrumres. 2016.03.015
Taghizadeh-Alisaraei, A., Assar, H. A., Ghobadian, B. and Motevali, A. (2017). Potential of biofuel production from pistachio waste in Iran.
Renewable and Sustainable Energy Reviews. 72: 510-522.
https://doi.org/10.1016/j.rser.2017.01.111
Thadei, C., Kimambo, A. and Mushi, D. (2001). Relationship between tannins concentration in plant materials and their effects on protein degradation in the rumen. In TSAP Proceedings. 28: 1-11.
Toghiani, J., Fallah, N., Nasernejad, B., Mahboubi, A., Taherzadeh, M.J. and Afsham, N. (2023). Sustainable pistachio dehulling waste management and its valorization approaches: A Review. Current Pollution Reports. 9(1): 60-72. https://doi.org/10.1007/s40726-022-00240-9
Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. (1994). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition.
Journal of Dairy Science. 74: 358-359.
https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
Weinberg, Z.G., Chen, Y., Miron, D., Raviv, Y., Nahim, E., Bloch, A. and Miron, J. (2011). Preservation of total mixed rations for dairy cows in bales wrapped with polyethylene stretch film–A commercial scale experiment.
Animal Feed Science and Technology. 164(1-2):125-129.
https://doi.org/10.1016/j. anifeedsci.2010.11.016
Xu, G., Han, Z., Wang, S., Dai, T., Dong, D., Zong, C., et al. (2022). Soy sauce residue in total mixed ration silage: Fermentation characteristics, chemical compositions,
in vitro digestibility and gas production.
Italian Journal of Animal Science. 21(1): 1058-1066.
https://doi.org/10.1080/1828051X. 2022.2090286
Zanine, A., Portela, Y., Ferreira, D., Parente, M., Parente, H., Santos, E., et al. (2022). Babassu byproducts in total mixed ration silage based on sugarcane for small ruminants diets.
Agronomy. 12(7): 1641.
https://doi.org/10.3390/agronomy12071641
Zhao, J., Dong, Z., Chen, L., Wang, S. and Shao, T. (2020). The replacement of whole-plant corn with bamboo shoot shell on the fermentation quality, chemical composition, aerobic stability and
in vitro digestibility of total mixed ration silage.
Animal Feed Science and Technology. 259: 114348.
https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2019.114348