آقاشاهی، ع.، فضلی، ح.، مهدوی، ع.، تیموری، ر.، و موافق قدیرلی،م. (1393). بررسی وضعی توازن مواد مغذی در گاوداریهای نیمه صنعتی شیری غرب استان تهران. پژوهش سازندگی. شماره 103. ص 3- 14.
حیدرزاده،م.ح.، باشتنی، م.، فروغی، ع.ر.، فرهنگ فر، س.ه و گنجی، ف. (1398). اثرات تعداد وعده های خوراک دهی بر رفتارهای تغذیهای, تولید و ترکیب شیر گاوهای شیری براون سوئیس. پژوهشهای علوم دامی (دانش کشاورزی)، 29(2 )، 117-129.
دهقان بنادکی، م. (1396). تغذیه گاو شیری (چاپ اول)، انتشارات مدیر فلاح (ترجمه).
سیدان، س. م و شفیعی ورزنه، ح.(1398). تعیین اندازه بهینه در واحدهای گاو شیری استان همدان. علوم و فنون دامپروری . 8(30) 43-52. doi: 10.22092/aasrj.2018.122044.1149.
مشرف، ش . ا . ، اسدیان، ا . ، رنجبری، ا . ر. ( 1389 ). بررسی وضیع مدیریت تغذیه در واحدهای صنعتی پرورش گاو شیرده اصفهان . نشریه پژوهش و سازندگی . شماره 87.
مرکز آمار ایران. 1398، نتایج آمارگیری از گاو داری های صنعتی کشور.قابل دسترس در https://www.amar.org.ir/Portals/0/News/1397/gavdari-s-98.pdf?ver=i0dkSwUNVY_GdMZAVJnMoA%3D%3D
نعمتی،م.ح. (1394). بررسی وضعیت تغذیهای تلیسههای جایگزین در گاوداریهای صنعتی شیری استان زنجان. علوم و فنون دامپروری 4 (16) 47-58. . doi: 10.22092/aasrj.2015.106550
ASAE.( 2001). S424. Method of determining and expressing particle size of chopped forage materials by sieving. In Standards Am.Soc. 2001. Agric. Eng., St. Joseph, MI.
ATALAY, H. (2019). Milk Fat/Protein Ratio in Ketosis and Acidosis. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi.. 8(3): p. 143-146.
AOAC. (1990). Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis. 12.
Čejna, V., Chládek, G.)2005). The importance of monitoring changes in milk fat to milk protein ratio in Holstein cows during lactation. Journal of Central European Agriculture. 6(4): p. 539-546.
Fredin,S.M., Ferraretto, L.F., Akins, M.S., Hoffman, P.C and Shaver, R.D. (2014). Fecal starch as an indicator of total-tract starch digestibility by lactating dairy cows. J Dairy Sci,. 97(3): p. 1862-1871. https://doi.org/10.3168/jds.2013-7395
Griinari, .J.M., Dwyer , D.A., McGuire, M.A., Bauman, D.E., Palmquist, D.L., and Nurmela, K.V.V..) 1998). Trans-octadecenoic acids and milk fat depression in lactating dairy cows. J Dairy Sci,. 81(5): p. 1251-1261. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(98)75686-3
Hristov, A.N. and Giallougo, F. (2014) .Feeding protein to Dairy Cow- what should be our target? Department of Animal Science. April 2014 2014 pp.75-84 ref.34
Hollmann, M., Allen, M., and Beede, D. (2011). Dietary protein quality and quantity affect lactational responses to corn distillers grains: A meta-analysis. J Dairy Sci,. 94(4): p. 2022- 2030. https://doi.org/10.3168/jds.2010-3712
IBM Corp. IBM SPSS Statistics for Windows (Version 25.0). 2017. [Computer software].
Kononoff, P., Heinrichs, A., Buckmaster, D.)2003). Modification of the Penn State forage and total mixed ration particle separator and the effects of moisture content on its measurements. J Dairy Sci ,. 86(5): p. 1858-1863. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(03)73773-4
Law, R. A., Young, F. J., Patterson, D.C., Kilpatrick, D .J., Wylie, A.R, and Mayne, C .S .)2009). Effect of dietary protein content on animal production and blood metabolites of dairy cows during lactation. . J Dairy Sci. 92(3), 1001–1012. https://doi.org/10.3168/jds.2008-1155
Nagaraja, T., Titgemeyer, E. (2007). Ruminal acidosis in beef cattle: the current microbiological and nutritional outlook. J Dairy Sci,90: p. E17-E38. https://doi.org/10.3168/jds.2006-478
NASEM; National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine.(2021). Nutrient Requirements of Dairy Cattle: Eighth Revised Edition. Washington, DC: The National Academies Press. https://doi.org/10.17226/25806
National Research Council. Nutrient Requirements of Dairy Cattle.(2001). 7th Rev. Edition. Natl. Acad. Sci. Washington, DC.
Plaizier, J, et al.) 2004). Nutritional practices on Manitoba dairy farms. Canadian J. Anim. Sci,. 84(3): p. 501-509. doi:10.4141/A03-115
Sinclair, K., Garnsworthy, P., Mann, G., Sinclair, L. (2014). Reducing dietary protein in dairy cow diets: Implications for nitrogen utilization, milk production, welfare and fertility. Animal. 8(2), 262-274. https://doi.org/10.1017/S1751731113002139
Sniffen, C. J., Robinson, P. H. (1984). Nutritional Strategy .Canadian J. Anim. Sci,. 64:529-542.
The U.S. Department of Agriculture (USDA). (2022). Milk Production, Disposition, and Income 2022 Summary (April 2023): available at https://www.nass.usda.gov/Statistics_by_State/Regional_Office/Southern/includes/Publications/Livestock_Releases/Meat_Animal_PDI/LIVEMLKPDI2023.pdf
Urenss, J. (2011). Corn silage processing and fecal starch:https://www.agproud.com/articles.
Van Soest, P. V., Robertson, J., Lewis B. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J Dairy Sci, 74(10): p. 3583-3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
Zebeli, Q, et al.) 2008).Modeling the adequacy of dietary fiber in dairy cows based on the responses of ruminal pH and milk fat production to composition of the diet. J Dairy Sci. 91(5): p. 2046-2066. https://doi.org/10.3168/jds.2007-0572