Document Type : Research Paper

Authors

Zanjan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center

Abstract

The present study measured the total factor productivity (TFP) of production resources used in poultry farms in Zanjan province of Iran. The statistical population of the study included all broiler farms in 2014. Data were collected using a structured questionnaire complemented with an interview schedule to collect cross-sectional data from a sample drawn from 50 operating broiler producers using a simple random sampling design. The Cobb-Douglas production function was estimated to measure the marginal productivity, average productivity and total factor productivity of the units. Findings from the study revealed that feed costs are very important in poultry farms, accounting for about 70% of total costs. While other production factors account for a total of 30% of costs. Meanwhile, costs of hatching, repair, maintenance, fuel, electricity, veterinary medicine and labor costs account for 14%, 6%, 4%, 3% and 1% of total costs, respectively. A detailed examination of production costs showed evidence of optimal medical and treatment costs among poultry farms which are linked to the efficient use of input resources. Furthermore, examining the loss situation in the first week showed that 92% of chicken farms recorded a loss rate of less than 5% in the first week. Moreover, it was found that management, labor, health, food rations and level of industrialization are the factors that influence TFP of the units.

Keywords

Main Subjects

آمارنامه کشاورزی. (1395). جلد دوم. مرکز فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات. معاونت برنامه‌ریزی و اقتصادی.  وزارت جهاد کشاورزی. آمار جمعیت دام، طیور و آبزیان در سال 1394. ص‌ص: 107-101.
آمارنامه کشاورزی. (1402). جلد دوم. مرکز فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات. معاونت برنامه‌ریزی و اقتصادی.  وزارت جهاد کشاورزی. آمار جمعیت دام، طیور و آبزیان. ص‌ص: 130-113.
انصاری، و.، طهماسبی‌نژاد، الف و سلامی، ح. (1398). تحلیل بهره‌وری عوامل تولید در بخش کشاورزی ایران در چارچوب الگوی داده- ستانده. اقتصاد کشاورزی. 31 (3): 103-73. doi:10.22034/iaes.2019.98783.1650
برادران، و. و قدسی، ی. (1396). تحلیل و مقایسه بهره‌وری و کارایی عوامل تولید محصول راهبردی مرغ گوشتی در استان‌های کشور. نشریه علوم دامی، 117: 94-77. doi:10.22092/asj.2018.116047
پوررضا، ج. و صادقی، ق. (1399). تغذیه مرغ (ترجمه). انتشارات ارکان دانش.
پورکند، ش. و معتمد، م.ک. (1390). تجزیه و تحلیل بهره‌وری عوامل تولیدی در صنعت طیور مرغ گوشتی «مطالعه موردی: استان گیلان». تحقیقات اقتصاد کشاورزی، 3 (4): 116-99. dor: 20.1001.1.20086407.1390.3.12.6.7
تهامی‌پور، م. (1392). اندازه‌گیری و تجزیه رشد بهره‌وری کل عوامل محصولات زراعی، کاربرد شاخص مالم‌کوئیست و روش تحلیل فراگیر داده‌ها. موسسه پژوهشهای برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی.
حاجی‌رحیمی، م. و کریمی، الف. (1388). تجزیه و تحلیل بهره‌وری عوامل تولید صنعت پرورش مرغ گوشتی در استان کردستان. اقتصاد کشاورزی وتوسعه، 17 (66): 17-1. doi:10.30490/aead.2009.92918
حاجی‌رحیمی، م.، فهیم‌زاده، م.، نعمتی، م. و مشکوه، رضا. (1391). تحلیل ساختار هزینه و صرفه‌های ناشی از مقیاس صنعت پرورش مرغ گوشتی (مطالعه موردی استان کردستان). نشریه اقتصاد و توسعه کشاورزی، 26 (3): 166-159.  doi:10.22067/jead2.v1391i3.17771
حافظ‌نیا، م.ر. (1402). مقدمه‌ای بر روش تحقیق در علوم انسانی. انتشارات سمت، تهران، ایران. 410 ص.
خمیس‌آبادی، ح. و نعمتی، ع. (1395). ارزیابی عملکرد وتحلیل اقتصادی مزارع پرورش جوجه گوشتی در استان کرمانشاه. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات)، گزارش نهایی.
دشتی، ق. و یزدانی، س. (1375). تحلیل بهره‌وری و تخصیص بهینه عوامل تولید در صنعت طیور ایران. مجموعه مقالات اولین کنفرانس اقتصادی ایران، زابل، صص: 83-72.
رجبلی، ح.، بحری بیناباج، ف.، مقصودلو، ش. و راه‌چمنی، ر. (1401). تعیین عوامل مدیریتی مؤثر بر میزان تلفات در مزارع پرورش جوجه‌های گوشتی (مطالعه موردی: شهرستان‌های رامیان و آزادشهر). پژوهش‌های تولیدات دامی، 12 (23): 186-180. doi:10.52547/rap.12.32.180
رحمانی، ر. و لیانی، ق. (1401). اندازه‌گیری و تحلیل بهره‌وری عوامل تولید در واحدهای مرغداری گوشتی استان فارس. نشریه علوم دامی، 135: 102-87. doi:10.22092/asj.2022.354027.2142
رضایی، ا. و اسماعیل‌زاده، ع. (1396). کاربرد تکنیک تحلیل پوششی داده‌ها در ارزیابی کارایی انرژی واحدهای تولید مرغ گوشتی (مطالعه موردی: منطقه آزاد ماکو). نشریه علوم دامی، 117:40-27. doi: 10.22092/asj.2017.107758.1298
سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان. (1401). معاونت تولیدات دامی. آمار جمعیت، تولید و اشتغال دام و طیور استان زنجان در پایان سال 1400.
دشتی، ق.، ساعی، ف. و ثانی، ف. (1400). محاسبه و تحلیل بهره‌وری کل عوامل تولید مرغداری‌های گوشتی ایران: کاربرد شاخص فیرو پریمونت. نشریه پژوهش‌های علوم دامی، 31 (2): 86-71. doi: 10.22034/as.2021.37737.1543
سلامی، ح. (1376). مفاهیم و اندازه‌گیری بهره‌وری در کشاورزی. فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه، 18: 32-7.
سه‌چوبی، ر.، یزدانی، ا.، حسینی یکانی، س.ع. و حیدری کمال‌آبادی، ر. (1394). بررسی بهره‌وری عوامل تولیدی و رقابتی در تولید گوشت مرغ (مطالعه موردی: مرغداری‌های شهرستان نیشابور). مجله تحقیقات دام و طیور، 4 (1): 61-53. doi:10.22077/jlr.2015.338
شورویی، الف.، طهماسبی، ر.، میرزایی خلیل‌آبادی، ح.ر. و دیانی، الف. (1396). تعیین مقدار بهینه نهاده‌ها و اندازه واحدهای مرغداری شهرستان کرمان. تحقیقات اقتصاد کشاورزی، 9 (1): 124-109. dor: 20.1001.1.20086407.1396.9.33.6.1
عاشری، ا. و کریم‌زاده، ع. (1389). محاسبه بهره‌وری عوامل تولید در مرغداری‌های گوشتی استان آذربایجان غربی. مجله پژوهش و سازندگی (علوم دامی)، 86: 7-2.
علیخانی، ا. (1394). تعیین، محاسبه و تحلیل شاخص‌های بهره‌وری در تولید مرغ گوشتی (مطالعه موردی: استان تهران). موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، گزارش نهایی.
قنبرزاده لیاولی، ه.، اشراقی، ف.، عادلی، الف و رضایی، الف.، (1400). بهره‌وری شرکت‌های تعاونی صید پره استان گیلان. تعاون و کشاورزی، 10 (40): 187-163. doi: 10.22034/AJCCOP.2022.307538.1737
محمدی، ا.، مشایخی، س. و موسوی، س.ن. (1392). سنجش بهره‌وری در مرغداری‌های گوشتی بخش خصوصی و تعاونی استان تهران. تعاون و کشاورزی، 2 (8): 123-107.
نصراللهی، م. و اصغری‌زاده، ع. (1398). شناسایی و اولویت‌بندی شاخص‌های مؤثر بر بهره‌وری عوامل تولید در صنعت مرغ گوشتی استان آذربایجان غربی با روش بهترین - بدترین فازی. اقتصاد کشاورزی و توسعه، 27 (106): 261-237. doi: 10.30490/aead.2019.95476
نظری، ر.، بحری بیناباج، ف.، مسلمی‌پور، ف. و ظفرغلامرضازاده، ف. (1400). بررسی کارایی فنی صنعت پرورش گوشتی استان گلستان با استفاده از روشهای  پارامتریک و غیرپارامتریک. نشریه علوم دامی، 132، ص. 68-55. doi: 10.22092/asj.2020.351848.2098
نیک‌نسب، ح. (1377). بررسی بهره‌وری و تخصیص عوامل بهینه تولید گوشت مرغ در شهرستان ساوجبلاغ. پایا‌ن‌نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
Abdurofi, I., Ismail, M.M., Kamal, H. A. W. & Gabdo, B. H. (2017). Economic analysis of broiler production in Peninsular Malaysia. International Food Research Journal, 24 (4): 1387-1392. URL: http://www.ifrj.upm.edu.my/24%20(04)%202017/(6).pdf
Asaadi, M.A., Najafi Alamdarlo, H., Mousavi, S.H., Ehsani, A. and Zamani, O. (2024). Productivity of Arian Broiler Industry in Kurdistan Province: Integrating ANP and DAMATEL Methods. Journal of Agricultural Science and Technology, 26 (2): 259-272. doi: 10.22034/JAST.26.2.259
 Debertin, D.L. (2012). Agricultural Production Economics, Second Edition. Macmillan.
Godfrey, C.O. (2022). Empirical Analysis of Productivity among Broiler Farmers. Turkish Journal of Agriculture, Food Science and Technology, 10(8): 1377-1381. doi: 10.24925/turjaf.v10i8.1377-1381.4906
Griffin, J. M., Kelly, P. J., & Nardari, F. (2010). Do market efficiency measures yield correct inferences? A comparison of developed and emerging markets. The Review of Financial Studies, 23(8): 3225- 3277. doi: 10.1093/rfs/hhq044
Gujarati, D.N. & Porter, D.C. (2009). Basic Econometrics, Fifth Edition. McGraw-Hill companies, New York, NY, 10020.
Hayati, K., & Atilgan, A. (2007). Effect of Season on Broiler Performance and Sustainability of Broiler Production. Journal of Sustainable Agriculture, 31:113-124. doi: 10.1300/J064v31n02_08
Ismoilov, Z., Togaymurodov, E. & Omonov, A. (2023). Economic efficiency of poultry egg production in Surkhandarya province, Uzbekistan. E3S Web of Conferences 371, 01009, AFE-2022. doi:10.1051/e3sconf/202337101009
Khan, Sh., Fouzder, S.K., Sarkar, P.K. (2023). Productivity and profitability of commercial broiler chickens under various farming conditions. Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences, 11(1), 209 – 215. doi: 10.18006/2023.11 (1).209.215
Sadiq, M.S., Singh, I.P., Lawal M., Ahmad, M.M. and Muhammad, L. (2019). Total factor productivity (TFP) of productive resources used in homestead poultry broiler farms in Niger State of Nigeria. Journal of Agricultural Sciences, 64 (1), 101-119. doi: 10.2298/JAS1901101S
Stewart, B., Veeman, T. and Unterschultz, J. (2009). Crops and Livestock Productivity Growth in the Prairies: The Impacts of Technical Change and Scale. Canadian Journal of Agricultural Economics, 57: 379–394. doi:10.1111/J.1744-7976.2009.01157.X
Wen, C., Yan, W., Zheng, J., Ji, C., Zhang, D., Sun, C., & Yang, N. (2018). Feed efficiency measures and their relationships with production and meat quality traits in slower growing broilers. Poultry Science, 97 (7), 2356-2364. doi: 10.3382/ps/pey062
Yekosabeth, N.M., Mwirumubi, R. & Mugisha, A. (2022). Analysis of Farmers’ Characteristics on Productivity of Commercial Broiler Production Units in Mukono District. EAS Journal of Veterinary Medical Science, 4 (4), 44-55. doi:10.36349/easjvms.2022.v04i04.002