نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 استاد گروه تغذیه دام و طیور دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3 استادیار گروه گیاهپزشکی دانشکده تولیدگیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
در این مطالعه، اثر کشت قارچ پوسیدگی سفید رنگینکمان (Trametes versicolor) بر ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیری شکمبهای ماده خشک کاههای زیره، گندم، جو و کلزا بررسی و مقایسه شد. انواع کاه با میسلیوم قارچ رنگینکمان تلقیح و به مدت 21 روز در کیسههای پلاستیکی در دمای °C30- 25 و رطوبت نسبی 80-70 درصد نگهداری شدند. پس از آن کاهها خشک و آسیاب شده و ترکیب شیمیایی آن ها تعیین گردید. تجزیهپذیری شکمبهای نیز به روش کیسههای نایلونی با سه رأس گوسفند اندازهگیری شد. نتایج نشان دادند که کاهش مقدار ماده آلی فقط در کاه زیره فرآوریشده نسبت به شاهد معنیدار بود (05/0P<). میزان پروتئین خام در کاه گندم، جو و کلزا فرآوری شده افزایش و در کاه زیره کاهش معنیداری نسبت به شاهد نشان داد (05/0P<). پس از فرآوری با قارچ، نسبت NDF در کاه زیره افزایش و در سایر کاه ها کاهش یافت. مقدار لیگنین (ADL) در کاه گندم فرآوریشده کمتر از شاهد بود (05/0P<). در بین کاههای فرآوریشده، کاه زیره بیشترین میزان توده قارچ (کیتین) در ماده خشک را داشت (05/0P<). فراسنجههای تجزیهپذیری ماده خشک نیز در بین انواع کاه متفاوت بود و در کاه گندم و جو پس از فرآوری، نتایج بهتری مشاهده شد. با افزایش زمان پس از شکمبه گذاری، تجزیهپذیری کاه زیره فرآوریشده نسبت به شاهد کاهش یافت. در کاه کلزای فرآوریشده نیز تجزیهپذیری ماده خشک تنها در زمانهای صفر و شش ساعت افزایش معنیداری نشان داد (05/0P<). بر اساس یافتههای بهدست آمده میتوان چنین نتیجه گرفت که اثرات رشد قارچ رنگینکمان بر ترکیب شیمیایی، دیواره سلولی و تجزیهپذیری انواع کاه متفاوت بود و در کاه زیره، تأثیر نداشت
کلیدواژهها