نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم
2 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینای همدان
چکیده
آزمایشی جهت بررسی تأثیر کلریدپتاسیم و کلریدآمونیوم، در جیره غذایی دوره رشد جوجههای گوشتی جنس نر سویه هوبارد به عنوان الکترولیتهای خوراکی تخفیف دهنده اثرات تنش گرمایی و در شرایط تنش گرمای چرخهای طبیعی تابستان استان قم (دمای 23 تا 41 درجه سانتیگراد)، انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 12 جیره آزمایشی در 4 تکرار و 19 قطعه جوجه گوشتی نر در هر تکرار اجرا شد. در دوره آغازین، جوجهها به صورت یک گروه واحد و در شرایط کاملاً یکسان تغذیه شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار 1 (شاهد) فاقد مکمل الکترولیت خوراکی، تیمارهای 2 تا 5 حاوی 6/0، 7/0، 8/0و 9/0 درصد کلریدپتاسیم صنعتی، تیمار 6 حاوی 7/0 درصد کلریدپتاسیم، تیمارهای 7 تا11 حاوی 3/0، 4/0، 5/0، 6/0 و 7/0 درصد کلریدآمونیوم صنعتی و تیمار 12 حاوی 5/0 درصد کلریدآمونیوم آزمایشگاهی بودند. نتایج نشان دادند، تیمار حاوی 8/0 و 9/0 درصد کلرید پتاسیم صنعتی بیشترین مقدار خوراک مصرفی و افزایش وزن را نشان دادند که اختلاف آن ها، به جز در مورد تیمار 6/0 درصد کلرید پتاسیم، با تیمارهای دیگر معنیدار بود (05/0P<). بهترین ضریب تبدیل خوراک نیز در تیمار حاوی 8/0 درصد کلریدپتاسیم صنعتی مشاهده شد که اختلاف آن تنها با تیمارهای حاوی 7/0 و 9/0 درصد کلریدپتاسیم معنیدار نبود. هیچ تفاوت معنیداری بین اجزاء لاشه و ترکیب شیمیایی کل لاشه آماده طبخ جوجههای گوشتی نرکه دریافت کننده جیره حاوی الکترولیتهای خوراکی بودند با گروه شاهد مشاهده نشد و نتیجهگیری شد که افزودن 8/0 و 9/0 درصد کلریدپتاسیم صنعتی به جیره دوران رشدی جوجههای گوشتی مناسب ترین تیمار بوده است
کلیدواژهها