نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد فیزیولوژی دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2 استادیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
این پژوهش، به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف عصاره گلراعی و آنتیبیوتیک نئومایسین بر عملکرد، فراسنجههای خون و کیفیت گوشت در جوجههای گوشتی انجام شد. در این پژوهش از 180 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 استفاده شد. پژوهش طی شش هفته و در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار، سه تکرار در هر تیمار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار شاهد (بدون افزودنی)، سه سطح عصاره گلراعی (25/0، 50/0 و 75/0گرم درکیلوگرم جیره)، و آنتیبیوتیک نئومایسین (2/0 گرم درکیلوگرم جیره) بودند. در دوره رشد و کل دوره، جوجههایی که با آنتیبیوتیک تغذیه شده بودند بیشترین مصرف خوراک را نسبت به تیمارهای گلراعی داشتند (05/0>P). در دوره پایانی و کل دوره، جوجههایی که نئومایسین دریافت کرده بودند کمترین ضریب تبدیل را نسبت به تیمارهای 25/0 و 75/0گرم درکیلوگرم گلراعی داشتند (05/0>P). در شش هفتگی غلظت کلسترول پلاسما در تیمار 75/0گرم درکیلوگرم گلراعی نسبت به تیمار آنتیبیوتیک کاهش معنیداری داشت (05/0>P). افزودن گلراعی به طور معنیداری ماده خشک سینه و ران را کاهش و پروتئین را افزایش داد (05/0P<). تأثیر این افزودنیها بر ویژگیهای فیزیکی گوشت قابل ملاحظه بود به طوری که در گوشت ران+ساق، تیمارهای مکمل شده با سطح 50/0 گرم گلراعی کمترین مقدار سختی، پیوستگی و قابلیت جویدن را نشان داد (05/0P<). بر اساس نتایج این تحقیق، اگرچه افزودن گلراعی به جیره جوجه های گوشتی موجب بهبود در عملکرد و صفات تولیدی نشد ولی تاثیر مثبتی بر کیفیت فیزیکی و شیمیایی گوشت دارد
کلیدواژهها