تاثیر استفاده از کاه نخود و علوفه توت فرنگی در جیره خوراکی بر عملکرد و گوارش پذیری گوساله های پرواری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دوره دکتری گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

3 استاد موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی تاثیر استفاده از کاه نخود و بوته توت فرنگی در جیره غذایی گوساله‌های پرواری انجام شد. تعداد 18راس گوساله نر سیمینتال با میانگین وزن اولیه 15/38±16/285 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با سه جیره غذایی (به‌صورت خوراک کامل بلوک شده) در یک دوره چهار ماهه مورد آزمایش قرار گرفت. سه جیره غذایی بر اساس70 درصد کنسانتره و30 درصد علوفه تنظیم شد. بخش علوفه‌ای در تیمار شاهد 18 درصد یونجه و 12 درصد کاه گندم، تیمار دوم 25 درصد بوته توت فرنگی، 3 درصد یونجه و 2 درصد کاه گندم و تیمار سوم 25 درصد کاه نخود و 5 درصد یونجه بود. گوارش‌پذیری جیره‌ها به روش خاکستر نامحلول در اسید تعیین شد. استفاده از توت فرنگی و کاه نخود تاثیری بر خوراک مصرفی و عملکرد گوساله‌ها نداشت. گوارش‌پذیری ماده خشک و ماده آلی در جیره‌ حاوی کاه نخود بالاتر از سایر جیره‌ها بود اما گوارش‌پذیری الیاف نامحلول در شویندة خنثی و اسیدی در جیره حاوی کاه نخود و بوته توت‌فرنگی بالاتر کنترل بود (05/0P<). ضریب تبدیل خوراک در گروه دریافت‌کننده کاه نخود بهتر از گروه شاهد بود (05/0P<). قیمت تمام شده هر کیلوگرم خوراک حاوی توت فرنگی و کاه نخود به‌ترتیب 2/20 و 57/24 درصد کم‌تر از خوراک شاهد بود که سبب کاهش هزینه خوراک برای هرکیلوگرم افزایش وزن گوساله‌ها نسبت به گروه شاهد شد (01/0P<). نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از بوته توت‌فرنگی وکاه نخود به‌عنوان بخش علوفه‌ای تا 25 درصد در جیره غذایی سبب کاهش هزینه پروار گوساله شد.

کلیدواژه‌ها


آمارنامه کشاورزی(1399). جلد اول و سوم- مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات. وزارت جهاد کشاورزی.  
ابن عباسی، ر. و  فضایلی، ح. (1381). تعیین ترکیبات شیمیایی و قابلیت هضم کاه نخود و بقایای آفتابگردان در استان کردستان. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور.
زاهدی فر، م.، فضائلی، ح.، عباسی، ا.، علیوردی، ر.، اسد زاده، ن.، سرحدی، ف.، ایراجیان، غ.، رضایی، م. تیمورنژاد، ن و کیکاووسی، م. (1389). بررسی کاربرد کاه گندم عمل آوری شده با اوره در بلوک های خوراک کامل و اثر آن بر عملکرد. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی. موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج.
کاکه خانیان، س و ابن عباسی، ر. (1381). ارزش غذایی بوته توت فرنگی در استان کردستان. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی. وزارت جهاد کشاورزی. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. موسسه تحقیقات علوم دامی کشور.

فراستی، س.، هژبری، ف.، معینی، م.م. و فضائلی، ح. (1398). تاثیر شکل فیزیکی خوراک و اندازة ذرات علوفه بر گوارش پذیری، تولید شیر و رفتار تغذیه‌ای گاوهای شیرده هلشتاین. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان.  جلد 8، شماره 2: 59 -82. 

فضائلی، ح.، آقاشاهی، ع.ر.، تیموری، ع. و خاکی، م. (1395). تاثیر شکل فیزیکی جیرة غذایی بر عملکرد گوساله های نرپرواری هلشتاین. تولیدات دامی. دوره 18 شماره1: 51-60.
کریمی، م. ت.، ولی زاده، ر. و ناصریان، ع.ع. ( 1398). مطالعه عملکرد بره های بلوچی تغذیه شده با بلوک های خوراک کامل حاوی علف نی. پژوهش­های علوم دامی ایران، دوره 29، شماره 3: 43-59.
ناصحی، م. (1391). تعیین ارزش غذایی برخی فراورده های فرعی زراعی عمل آوری شده با قارچ صدفی در تغذیه نشخوارکنندگان. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
Allen, M.S. (2000). Effects of on short term regulation of feed intake by lactating dairy cattle. Journal of Dairy Science, 83:1598-1642.
Association of Official Analytical Chemists (2002). Official Methods of Analysis. Vol.1, 17th edition. AOAC, Arlington, VA.
Beigh, Y.A., Ganai, A.M., and Ahmad, H.A. (2017). Prospects of complete feed system in ruminant feeding: A review.  Veterinary World, 10(4): 424–437.
Dwivedi, P.N., Goyal, P.K. and Singh, K.K. (2003). Preparation and evaluation of densified complete feed blocks in growing buffaloes. Indian Journal of Animal Nutrition, 20: 202-205.
Haddad, S.G., Husein, M.Q. (2001). Nutritive value of lentil and vetch straws as compared with alfalfa hay and wheat straw for replacement ewe lambs. Small Ruminant Research, 40: 255–260.
Honig, A.C.H., Inhuber, V., Spiekers, H.,  Windisch, W.,  Götz, K. and  Ettle, T., (2020).  Influence of dietary energy concentration and body weight at slaughter on carcass tissue composition and beef cuts of modern type Fleckvieh (German Simmental) bulls.  Meat Science, 169. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2020.108209
Hozhabri, F. and Singhal, K.K. (2006). Physical parameters of complete feed blocks based on wheat straw and sugarcane bagasse. Indian Journal of Animal Nutrition, 23(3): 150-154.
Hozhabri, F. and Singhal, K.K. (2009). Influence of roughage sources and protected protein in complete feed block on nutrients utilization, growth performance, microbial protein synthesis and body composition in crossbred calves. Indian Journal of Animal Nutrition, 26(4):297-305.
Kafilzadeh, F. and Maleki, E. (2012). Chemical composition, in vitro digestibility and gas production of straws from different varieties and accessions of chickpea. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 96: 111-118.
Konka, R.K., Dhulipalla, S.K., Jampala, V.R., Arunachalam, R., Pagadala, E.P. and Elineni, R.R. (2015). Evaluation of crop residue based complete rations through in vitro digestibility. Journal of Advanced Veterinary Animal Research, 2(1): 64-68.
Kucevi´c, D., Papovi´c, T.,  Tomovi´c, V.,  Plavši´c , M., Jaji´c, J., Krstovi´c, S., and Stanojevi´c, D. (2019). Influence of farm management for calves on growth performance and meat quality traits duration fattening of Simmental bulls and heifers. Animals, 9(11): 941-954.

Mendoza, N. (2013). Generating a nutritional dairy cow ration based on green waste out of San Luis Obispo County. California Polytechnic State University, San Luis Obispo.

Pino, F., Mitchell, L.K., Jones, C.M. and Heinrichs, A.J. (2018). Comparison of diet digestibility, rumen fermentation, rumen rate of passage, and feed efficiency in dairy heifers fed ad-libitum versus precision diets with low and high quality forages. Journal of Applied Animal Research, 46(1):1296-1306.
Raffrenato, E., Van Soest, P.J. and Van Amburgh, M.E. (2009).  Effect of lignin type on extent and rate of neutral detergent fibre digestion and potential energy yield. South African Journal of Animal Science. 39 (Suppl 3):153-156. 
Saldanha, R.B., dos Santos, A.C.P., Alba, H.D.R., Rodrigues, C.S., Pina, D.d.S., Cirne, L.G.A., et al. (2021). Effect of feeding frequency on intake, digestibility, ingestive behavior, performance, carcass characteristics, and meat quality of male feedlot lambs. Agriculture, 11 (8): 776-788.
Sari, M. (1991). The In vivo (goat) and In vitro digestibility of some roughage. Doğa. Turk veterinerlik ve hayvancılık dergisi, 15: 308-314.
SAS (2004). Statistical Analysis System. SAS Institute Inc.  SAS/STAT, 9.1 User’s Guide. Cary, NC.

Shaver, R, Hoffman, P. (2010). Use of straw in dairy cattle diets. Focus on Forage, 12 (2): 1-2.

Singh, P.K., Chandramoni, C., Kumar, A. and Kumar, S. (2016). Effect of feeding wheat and rice straw based complete feed blocks on nutrients utilization, blood biochemical and growth performance in crossbred calves. Indian Journal of Animal Science, 86: 771–776.
Soha, S., Abdel-Magid, H.H. Abd El-Rahman, M.I. and Awadalla, I.M. (2008). Utilization of chick pea straw and pea Straw in feeding growing Rahmani lambs. American-Eurasian Journal of Agriculture and Environmental Science, 4(2):214-217.
Steinwidder, A., Frickh, J., Luger, K. and Gruber, L. (2020). Effect of ration, sex and slaughter weight on feed intake and fattening performance of Simmental cattle. Züchtungskunde, 74(2):104-120.
Teimouri Yansari, A., Valizadeh, R., Naserian, A., Christensen, D.A., Yu, P. and Eftekhari Shahroodi, F. (2004). Effect of alfalfa particle size and specific gravity on chewing activity, digestibility, and performance of Holstein dairy cows. Journal of Dairy Science, 87: 3912- 3924.
Ustuner, H., Ardicli, S., Arslan, O. and Brav, F.C. (2020).  Fattening performance and carcass traits of imported Simmental bulls at different initial fattening age. Large Animal Review, 26:161-165.
Van Keulen, V. and Young, B.H. (1977) Evaluation of acid-insoluble ash as natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 26: 119–135.
Van Soest, P.J., Robertson, J.B.  and Lewis, B.A. (1991) Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysacarides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583–3597.
Wadhwa, M., and Bakshi, M.P.S. (2013). Utilization of fruit and vegetable wastes as livestock feed and as substrates for generation of other value-added products. RAP Publication. pp: 25-27. Available at: https://www.researchgate.net/publication/258120258.

Zedan, A.H., Waly, A.H., El-Wakeel, A., Saber, A.M. and Galal, H.M.F. (2016). Effect of feeding rations containing different levels of dried strawberry byproduct on growth performance of lambs. Egyptian Journal of Sheep and Goat Sciences, 11(3):177-185.

Zhang, J., Zheng, N., Shen, W. Zhao, S. and Wang, J. (2020). Synchrony Degree of Dietary energy and nitrogen release influences microbial community, fermentation, and protein synthesis in a rumen simulation system. Microorganisms, 8: 231-251.