نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.

2 بخش علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

به منظور ارزیابی اثرات افزودن یک پروبیوتیک باکتریایی تجاری بر عملکرد رشد، ویژگی‌های کیفی گوشت و ترکیب اسیدهای چرب عضلات، از 16 رأس بزغالۀ نر مرخز (6/2±1/13 کیلوگرم وزن زنده، با سن آغازین سه ماهگی) استفاده شد. بزغاله‌ها به‌طور تصادفی بین دو تیمار توزیع شده و تا پیش از موعد کشتار به مدت 119 روز و به‌صورت دسترسی آزادانه به جیره تغذیه شدند. پروبیوتیک تجاری پریمالاک روزانه به میزان دو گرم به هر بزغاله در تیمار مربوطه و پیش از وعدۀ خوراکدهی صبح خورانده شد. عملکرد رشد و درصد لاشه تحت تأثیر خوراندن پروبیوتیک باکتریایی قرار نگرفت، اما ضخامت چربی زیر پوستی در پاسخ به مصرف پروبیوتیک باکتریایی کاهش یافت (05/0P<). در بین ویژگی‌های فیزیکی ارزیابی شده در گوشت، شامل pHu، ضایعات شیرابه‌ای، ظرفیت نگهداری آب، کاهش وزن در اثر طبخ، فشار برشی و شاخص‌های مرتبط با رنگ، تنها مقدار شاخص L* در عضلۀ semimembranosus و مقدار شاخص a* در عضلۀ longissimus thoracis دستخوش تغییری معنی‌دار در اثر افزودن پروبیوتیک باکتریایی به جیره شدند (05/0P<). افزودن پروبیوتیک باکتریایی به جیره تأثیر معنی‌داری بر ترکیب شیمیایی و ترکیب کلی اسیدهای چرب عضلات نداشت. به طور کلی، پروبیوتیک باکتریایی چندسویه‌ای مورد استفاده در پژوهش حاضر تأثیر قابل‌ملاحظه‌ای بر عملکرد رشد و غالب ویژگی‌های کیفی گوشت بزغاله‌های مرخز نداشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

AOAC. (1990). Official methods of analysis 15th Edition. Arlington, VA: Association of Official Analytical Chemists. DC, USA. pp: 931-932.

Ataşoğlu, C., Akbağ, H.I., Tölü, C., Daş, G., Savaş, T. and Yurtman, I.Y. (2010). Effects of kefir as a probiotic source on the performance of goat kids. South African Journal of Animal Science. 40(4):363-370.

Baldassini, W.A., Machado Neto, O.R., Fernandes, T.T., Ament, H.P., Luz, M.G., Santiago, B.M. et al. (2021). Testing different devices to assess meat tenderness: preliminary results. Journal of Food Science and Technology. 58(6):2441–2446. DOI: 10.1007/s13197-020-04941-1

Banskalieva, V., Sahlu, T. and Goesch, A.L. (2000). Fatty acid composition of goat muscles and fat depots: A review. Small Ruminant Research. 37:255-268.

Bessa, R.J.B., Alves, S.P. and Santos-Silva, J. (2015). Constraints and potentials for the nutritional modulation of the fatty acid composition of ruminant meat. European Journal of Lipid Science and Technology. 117:1325–1344. DOI: 10.1002/ejlt.201400468

Brown, M.S., Smith, C. and Mitchell, D. (2006). Effects of Micro-Cell on feedlot performance by yearling beef steers. P: 67-70. In Beef Cattle Research in Texas. http://animalscience.tam u.edu/main/academics/beef/bcrt/BCR2006Final.pdf Accessed May 15, 2007.

Chriki, S. and Hocquette, J.F. (2020). The myth of cultured meat: A review. Frontiers in Nutrition. 7. DOI: 10.3389/fnut.2020.00007

DeClerck, J.C., Wade, Z.E., Reeves, N.R., Miller, M.F., Johnson, B.J. Ducharme, G.A. et al. (2020). Influence of Megasphaera elsdenii and feeding strategies on feedlot performance, compositional growth, and carcass parameters of early weaned, beef calves. Translational Animal Science. 4(2):863-875. DOI: 10.1093/tas/txaa031

Department of Health. (1994). Nutritional aspects of cardiovascular disease. Report on health and social subjects no. 46. London: H.M. Stationery Office.

Ekiz, B., Ozcan, M., Yilmaz, A., Tolu, C. and Savas, T. (2010). Carcass measurements and meat quality characteristics of dairy suckling kids compared to an indigenous genotype. Meat Science. 85:245-249.

Estrada-Angulo, A., Zapata-Ramírez, O., Castro-Pérez, B.I., Urías-Estrada, J.D., Camacho, S.J., Angulo-Montoya, C. et al. (2021). The effects of single or combined supplementation of probiotics and prebiotics on growth performance, dietary energetics, carcass traits, and visceral mass in lambs finished under subtropical climate conditions. Biology. 10:1137. DOI: 10.3390/biology10111137

FAOSTAT (2016). http://faostat.fao.org/

Folch, J., Lees, M. and Sloane Stanley, G.H. (1957). A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. The Journal of Biological Chemistry. 226:497-509.

Fonteles, N.L.O., Alves, S.P., Madruga, M.S., Queiroga, R.R.E., Andrade, A.P., Silva, D.S. et al. (2018). Fatty acid composition of polar and neutral meat lipids of goats browsing in native pasture of Brazilian Semiarid. Meat Science. 139:149-156.

Gil-Rodriguez, A.M. and Beresford, T. (2021). Bile salt hydrolase and lipase inhibitory activity in reconstituted skim milk fermented with lactic acid bacteria. Journal of Functional Foods. 77:104342. DOI: 10.1016/j.jff.2020.104342

Hoffman, L.C., Muller, M., Cloete, S.W.P. and Schmidt, D. (2003). Comparison of six crossbred lamb types: sensory, physical and nutritional meat quality characteristics. Meat Science. 65:1265-1274.

Johnson, D.D., Eastridge, J.S., Neubauer, D.R. and McGowan, C.H. (1995). Effect of sex class on nutrient content of meat from young goats. Journal of Animal Science. 73:296-301.

Kaić, A., Kasap, A., Širić, I. and Mioč, B. (2020). Drip loss assessment by EZ and bag methods and their relationship with pH value and color in mutton. Archives Animal Breeding. 63(2):277–281. DOI: 10.5194/aab-63-277-2020.

Medeiros, L.B., Almeida Alves, S.P., de Bessa, R.J.B., Barbosa Soares, J.K., Costa, C.N.M., Aquino, J.S. et al. (2021). Ruminant fat intake improves gut microbiota, serum inflammatory parameter and fatty acid profile in tissues of Wistar rats. Scientific Reports. 11:18963. DOI: 10.1038/s41598-021-98248-6.

Melara, E.G., Avellaneda, M.C., Valdivié, M., García-Hernández, Y., Aroche, R. and Martínez, Y. (2022). Probiotics: Symbiotic relationship with the animal host. Animals. 12(6):719. DOI: 10.3390/ani12060719.

Metcalfe, L. and Schmitz, A. (1961). The rapid preparation of fatty acid esters for gas chromatographic analysis. Analytical Chemistry. 33:363-364.

NRC (2007). Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and New World camelids. Natl Academy Pr.

Pang, B., Bowker,B., Zhuang, H., Yang, Y. and Zhang, J. (2020). Research note: Comparison of 3 methods used for estimating cook loss in broiler breast meat. Poultry Science. 99:6287-6290. DOI: 10.1016/j.psj.2020.08.038

Pogorzelski, G., Pogorzelska-Nowicka, E., Pogorzelski, P., Półtorak, A., Hocquette, J.F., and Wierzbicka, A. (2022). Towards an integration of pre- and post-slaughter factors affecting the eating quality of beef. Livestock Science. 255:104795. DOI: 10.1016/j.livsci.2021.10479

Pophiwa, P., Webb, E.C. and Frylinck, L. (2017). Carcass and meat quality of Boer and indigenous goats of South Africa under delayed chilling conditions. South African Journal of Animal Science. 47(6):794-803.

Prache, S., Schreurs, N. and Guillier, L. (2022). Review: Factors affecting sheep carcass and meat quality attributes. Animal. 16:100330. DOI: 10.1016/j.animal.2021.100330.

Priolo, A., Micol, D. and Agabriel, J. (2001). Effects of grass feeding systems on ruminant meat colour and flavour. A review. Animal Research. 50:185-200.

Saleem, A.M., Zanouny, A.I. and Singer, A.M. (2017). Growth performance, nutrients digestibility, and blood metabolites of lambs fed diets supplemented with probiotics during pre- and post-weaning period. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 30(4):523–530.

SAS Institute (2002). STAT user's guide: Statistics. Version 9.1. Cary, NC: Statistical Analysis System Institute, Inc.

Velasco, S., Cañeque, V., Lauzurica, S., Pérez, C. and de Huidobro, F.R. (2004). Effect of different feeds on meat quality and fatty acid composition of lambs fattened at pasture. Meat Science. 66(2):457-465.

Webb, E.C. (2014). Goat meat production, composition, and quality. Animal Frontiers. 4:33-37. DOI: 10.2527/af.2014-0031.

Werdi Pratiwi, N.M., Murray, P.J. and Taylor, D.G. (2016). The fatty acid composition of muscle and adipose tissues from entire and castrated male Boer goats raised in Australia. Animal Science. 79(2):221-229.

Whitley, N.C., Cazac, D., Rude, B.J., Jackson-O'Brien, D. and Parveen, S. (2009). Use of a commercial probiotic supplement in meat goats. Journal of Animal Science. 87:723-728.

Wyrwisz, J., Moczkowska, M., Kurek, M.A., Karp, S., Atanasov, A.G. and Wierzbicka, A. (2019). Evaluation of WBSF, color, cooking loss of longissimus lumborum muscle with fiber optic near-infrared spectroscopy (ft-nir), depending on aging time. Molecules. 24(4):757. DOI: 10.3390/molecules24040757

Yuan, K., Ma, J., Liang, X., Tian, G., Liu, Y., Zhou, G. et al. (2023). Effects of microbial preparation on production performance and rumen microbial communities of goat. Food Science and Technology (Campinas). 43:e117622. DOI: 10.1590/fst.117622.