نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان‌شرقی، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، تبریز، ‌ایران.

2 عضو هیئت علمی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان‌شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ‌ایران.

3 کارشناس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان‌شرقی، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، تبریز، ‌ایران.

چکیده

به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف تفاله خشک چغندرقند بر روی عملکرد غازهای بومی آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در 5 تیمار و 3 تکرار با10 قطعه جوجه غاز ( مخلوط هر دو جنس) اجرا شد. پنج گروه آزمایشی شامل گروه شاهد (سطح صفر درصد تفاله چغندرقند) و جیره‌های غذایی با سطوح 5، 7، 10 و 15 درصد تفاله چغندرقند بودند. در طول 12 هفته دوره پرورش‏، افزایش وزن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی به‌صورت هفتگی مورد ارزیابی قرار گرفت. در پایان دوره آزمایش از هر تکرار تعداد 2 قطعه جوجه غاز یکی نر و دیگری ماده به صورت تصادفی انتخاب و کشتار و تجزیه لاشه شدند. نتایج نشان داد که در هفته‌های متوالی تیمارهای حاوی سطوح مختلف تفاله چغندرقند در مقایسه با تیمار شاهد دارای بیش‌ترین مقدار میانگین افزایش وزن بودند (05/0>P). تیمارهای حاوی سطوح مختلف تفاله چغندرقند از نظر ضریب تبدیل غذایی به‌غیر از دوره پرورش 1 تا 7 روزگی اختلاف معنی‌داری با گروه شاهد نشان ندادند. استفاده از تفاله چغندرقند باعث کاهش درصد وزن ران‌ها و افزایش درصد وزنی امعاء و احشا در لاشه شد (05/0>P). بیشترین درصد وزنی لاشه و کمترین درصد وزنی امعاء و احشا در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0>P). همچنین کمترین درصد وزنی پشت و گردن در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0>P). نتیجه نهایی این که با توجه به کاهش هزینه خوراک به ازای تولید هر کیلوگرم گوشت به‌دلیل پایین بودن قیمت تفاله خشک چغندرقند و عملکرد بهتر پرنده، کاربرد تفاله چغندرقند تا سطح 15 درصد در جیره‌های غازها پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

احمدی، ک. عبادزاده، ح. حاتمی، ف. محمدنیا افروزی، ش. اسفندیاری پور، ا. و عباس طالقانی، ر. (1400). آمارنامه کشاورزی سال زراعی 1398-1399. جلد اول: محصولات زراعی‏ صفحه 32
سرهنگی، ی. ناظرعدل، ک. کمالی، م. ع. ‌لطف الهیان، ه. حسنی، ا. ر؛ و اسدپور، م. ر. (1380). بررسی سطوح مختلف پروتئین و انرژی در راندمان تولید گوشت در غازهای بومی آذربایجان (تا زمان بلوغ جنسی). گزارش نهایی طرح تحقیقاتی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام جهاد سازندگی آذربایجان‌شرقی.
Abdollahi, M.R., Ravindrana, V. and Svihus. B. (2013). Pelleting of broiler diets: an overview with emphasis on pellet quality and nutritional value. Animal Feed Science and Technology, 179: 1-23.
AbouSekken, M. S., Shabban, S. A. M., and Deifallah, R. A. (2013). Effect of enzyme supplementation on productive performance of broilers fed diets containing different levels of sugar beet pulp. Egyptian. Journal of Nutrition and Feeds, 16(2): 319-336.
Alagawany, M., and Attia, A. (2015). Effects of feeding sugar beet pulp and Avizyme supplementation on performance, egg quality, nutrient digestion and nitrogen balance of laying Japanese quail. Avian biology research, 8(2): 79-88.
Amerah, A. M., and V. Ravindran. (2008). Influence of method of whole-wheat feeding on the performance, digestive tract development and carcass traits of broiler chickens. Animal Feed Science and Technology, 147: 326-339.
Arroyo, J., Auvergne, A., Dubois, J. P., Bijja, M., Lavigne, F., Bannelier, C. and Fortun-Lamothe, L. (2012). Effects of presentation and type of cereals (corn or sorghum) on performance of geese. Poultry Science, 91: 2063-2071.
Arroyo, J., Brachet, M., Dubois, J. P., Lavigne, F., Molette, C., Bannelier, C., & Fortun-Lamothe, L. (2015). Effect of incorporating sugar beet pulp in the finisher diet on performance of geese. Animal, 9(4): 553-560.
Arroyo, J., Lavigne, F., Bannelier, C. and Fortun-Lamothe, L. (2017). Influence of the incorporation mode of sugar beet pulp in the finishing diet on the digestive tract and performances of geese reared for foie grass production. Poultry Science, 96(11): 3928-3937.
 Arslan, C. (2003). Effects of alfalfa, grass and sugar beet pulp on abdominal fat pattern and caecal volatile fatty acid composition in geese. Revue de médecine vétérinaire, 154(11): 667-671.
Arslan, C. (2004). Effects of diets supplemented with grass meal and sugar beet pulp meal on abdominal fat fatty acid profile and caracal volatile fatty acid composition in geese. Department of Animal Nutrition. Revue de médecine vétérinaire, 155(12): 619-623.
Arslan, C. (2005). Effects of feeding by diets supplemented with grass meal and sugar beet pulp meal on growth, slaughter performance and blood parameters in geese. Department of Animal Nutrition. Revue de médecine vétérinaire, 156(10): 475-481.
Basak, B., Md, A., H, P., M. S. R., Sh, U. T. and Roy, B. Ch. (2002). Azolla (Azollapinnata) as a Feed Ingredient in Broiler Ration. International Journal of Poultry Science, 1: 29-34.
Brachet, M., Arroyo, J., Cazals, A., Bannelier, C. and Fortun-Lamothe, L. (2015). Hydration capacity: a new criterion for feed formulation. Animal Feed Science and Technology, 209: 174-185.
Eloise, T. (2022). World production of foie gras from 2013 to 2020, by country. https://www.statista.com/statistics/1232694/evolution-world-foie-gras-production.
Guemene, D. and Guy, G. (2004). The past, present and future of force-feeding and “foie gras” production. World’s Poultry Science Journal, 60: 210-222.
Karwowska, M., Grabowicz, M., Stadnik, J., Szterk, P., Bernacki, Z., and Dolatowski, Z. J. (2017). The effect of corn or beet pulp silage supplemented diet on production parameters, oxidative stability of muscles and fatty acid composition of abdominal fat in geese. Annals of Animal Science, 17(3): 887.
NRC. (1984). National Research Council Nutrient Requirements of poultry: 9th ed. Washington. DC. National Academy press.
Tilki, M. and Inal, S. (2004). Yield traits of geese of different origins reared in Turkey. III. Slaughter and carcass trait. Turkey Journal of Veterinary in Animal Science, 28:165-171.