نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.

چکیده

در مطالعه حاضر، اثرات عمل‏آوری دانه کینوا بر عملکرد، صفات کیفی تخم، وضعیت آنتی اکسیدانی و مورفولوژی روده 240 قطعه بلدرچین‏ تخم‏گذار با 6 تیمار شامل: جیره بر پایه ذرت و کنجاله، جیره حاوی 10درصد دانه کینوا خام، جیره حاوی10درصد دانه کینوا خیسانده‏شده در آب ºC40، جیره حاوی10درصد دانه کینوا خیسانده‏شده در محلول اسیداستیک 1درصد، جیره حاوی10درصد دانه کینوا خیسانده‏شده در محلول بیکربنات ‏سدیم 1درصد و جیره حاوی 10درصد دانه کینوا خامِ مکمل‏ شده با 05/0درصد مولتی‏آنزیم ‏روابیو در 5 تکرار و 8 پرنده در هرتکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد مطالعه قرار گرفت. تغذیه دانه کینوا خام موجب کاهش تولید تخم، وزن تخم، توده تخم، وزن پوسته تخم، شاخص سفیده، واحدهاو، فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز و ارتفاع پرز روده نسبت به گروه شاهد شد (05/0>p). تمامی روش‏های عمل‏آوری دانه کینوا و مکمل نمودن جیره حاوی دانه کینوا خام با مولتی‏آنزیم موجب افزایش معنی‏دار (05/0>p) تولید تخم، وزن تخم، توده تخم، وزن مخصوص تخم، ضخامت پوسته تخم، وزن پوسته تخم، شاخص سفیده و واحد هاو نسبت به گروه دانه خام شدند. تغذیه دانه کینوا عمل‏آوری شده با اسید استیک مقادیر تولید تخم، توده تخم، واحد هاو،‌ فعالیت آنزیم کاتالاز، ارتفاع پرز روده و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت را نسبت به گروه‏های دانه خام و شاهد بطور معنی‏داری افزایش داد (05/0>p). در نتیجه،‌ خیساندن دانه کینوا در محلول اسیداستیک 1درصد با نسبت 1:5 طی 24 ساعت بهترین روش عمل‏آوری بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

اتابک، ا. ح. م، ا،  کریمی ترشیزی و ش، رحیمی. (1400). اثر پودر پر آب‌کافت قلیایی و خیساب ذرت خشک بر عملکرد، هزینه خوراک و شاخص‌های‏ آنتی‌اکسیدانی جوجه‌های گوشتی. علوم دامی ایران، دوره 52، شماره 3، پائیز 1400، ص: ص: 215- 203.
خداپرست، د. م، ا، کریمی ترشیزی، ش، رحیمی. (1399). تأثیر پودر پَر آبکافت قلیائی بر عملکرد و اکسیداسیون چربی گوشت و تخم بلدرچین تخم‌گذار. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)،‌  شماره 129،‌ زمستان 1399، ص: 100-87 .
صادقی،‌ ق. ع. ع، ح، سمیع. ج، پوررضا و ح، ر، رحمانی. (1383). تعیین ترکیبات شیمیایی و بررسی امکان استفاده از دانه گاودانه خام و عمل‏آوری شده در جیره جوجه‏های گوشتی. رساله دکتری، دانشکده کشاورزی،‌ دانشگاه صنعتی اصفهان.
طاوسی، م و غ، ع، لطفعلی‏آینه. (1396). کشت کینوا و نتایج تحقیقات مربوط به آن، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، معاونت ترویج، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، دفتر شبکه دانش و رسانه‏های ترویجی، 32 ص.
Abbas, G., Mahmood, S., ul Haq, A., and Nawaz, H. (2022). Effect of Dietary Inclusion of Sodium Bicarbonate on Production Performance of Caged Layers During Summer. Pakistan Journal of Zoology, 54(2), 751.
Aebi, H. (1984). [13] Catalase in vitro. In Methods in enzymology (Vol. 105, pp. 121-126). Academic press.
Ari, M. M., Ayanwale, B. A., and Ogah, D. M. (2013). Effects of alkali treatment of soyabean on carcass traits intestinal morphology and cooking yield of broilers. Trakia Journal of Sciences, 2, 189-196.
Attia, Y. A., Al-Harthi, M. A., Sagan, A. A. A., Abdulsalam, N. M., Hussein, E. O., and Olal, M. J. (2022). Egg production and quality, lipid metabolites, antioxidant status and immune response of laying hens fed diets with various levels of soaked flax seed meal. Agriculture, 12(9), 1402.
Borges, S. A., Da Silva, A. F., Ariki, J., Hooge, D. M., and Cummings, K. R. (2003). Dietary electrolyte balance for broiler chickens under moderately high ambient temperatures and relative humidities. Journal of Poultry Science, 82(2), 301-308.
Bradford, M. M. (1976). A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical biochemistry, 72(1-2), 248-254.
Coutts, J. A., and Wilson, G. C. (1991). Egg quality handbook. Queensland Department of Primary Industries.
Deng, Q., Shao, Y., Wang, Q., Li, J., Li, Y., Ding, X., Huang, P., Yin, J., Yang, H., and Yin, Y. (2020). Effects and interaction of dietary electrolyte balance and citric acid on the intestinal function of weaned piglets. Journal of Animal Science, 98(5), skaa106.
Du, E., Wang, W., Gan, L., Li, Z., Guo, S., and Guo, Y. (2016). Effects of thymol and carvacrol supplementation on intestinal integrity and immune responses of broiler chickens challenged with Clostridium perfringens. Journal of animal science and biotechnology, 7, 1-10.
Easssawy, M. M. T., Abdel-Moneim, M. A., and El-Chaghaby, G. A. (2016). The use of quinoa seeds extract as a natural antioxidant in broilers’ diets and its effect on chickens’ performance and meat quality. Journal of Animal and Poultry Production, 7(5), 173-180.
Farran, M. T., Dakessian, P. B., Darwish, A. H., Uwayjan, M. G., Dbouk, H. K., Sleiman, F. T., and Ashkarian, V. M. (2001). Performance of broilers and production and egg quality parameters of laying hens fed 60% raw or treated common vetch (Vicia sativa) seeds. Poultry Science, 80(2), 203-208.
Farran, M. T., Uwayjan, M. G., Miski, A. M. A., Sleiman, F. T., Adada, F. A., Ashkarian, V. M., and Thomas, O. P. (1995). Effect of feeding raw and treated common vetch seed (Vicia sativa) on the performance and egg quality parameters of laying hens. Poultry science, 74(10), 1630-1635.
Fu, Y., Wang, J., Zhang, H. J., Wu, S. G., Zhou, J. M., and Qi, G. H. (2021). The partial replacement of sodium chloride with sodium bicarbonate or sodium sulfate in laying hen diets improved laying performance, and eggshell quality and ultrastructure. Journal of Poultry Science, 100(7), 101102.
Ghazalah, A. A., Atta, A. M., Elkloub, K., Moustafa, M. E. L., and Riry, F. S. (2011). Effect of dietary supplementation of organic acids on performance, nutrients digestibility and health of broiler chicks. International Journal of Poultry Science, 10(3), 176-184.
Guinotte, F., Gautron, J., Nys, Y., and Soumarmon, A. (1995). Calcium solubilization and retention in the gastrointestinal tract in chicks (Gallus domesticus) as a function of gastric acid secretion inhibition and of calcium carbonate particle size. British Journal of Nutrition, 73(1), 125-139.
Hafeman, D. G., Sunde, R. A., and Hoekstra, W. G. (1974). Effect of dietary selenium on erythrocyte and liver glutathione peroxidase in the rat. The Journal of nutrition, 104(5), 580-587.
Hetland, H., and Svihus, B. (2001). Effect of oat hulls on performance, gut capacity and feed passage time in broiler chickens. British poultry science, 42(3), 354-361.
Huang, C. M., Chuang, W. Y., Lin, W. C., Lin, L. J., Chang, S. C., and Lee, T. T. (2021). Production performances and antioxidant activities of laying hens fed Aspergillus oryzae and phytase co-fermented wheat bran. Animal Bioscience, 34(3), 371.
Kyarisiima, C. C., Okot, M. W., and Svihus, B. (2004). Use of wood ash in the treatment of high tannin sorghum for poultry feeding. South African Journal of Animal Science, 34(2), 110-115.
Mahmood, S., Khan, M. A., Sarwar, M., and Nisa, M. (2008). Use of chemical treatments to reduce antinutritional effects of tannins in salseed meal: Effect on performance and digestive enzymes of broilers. Livestock Science, 116(1-3), 162-170.
National Research Council. (1994). Nutrient requirements of poultry: 1994. National Academies Press.
Nguyen, X. H., Nguyen, H. T., and Morgan, N. K. (2021). Dietary soluble non-starch polysaccharide level and xylanase supplementation influence performance, egg quality and nutrient utilization in laying hens fed wheat-based diets. Animal Nutrition, 7(2), 512-520.
Nokandi, A., Hosseini-Vashan, S. J., Ghiasi, S. E., and Naeimipour-Yonesi, H. (2021). Growth performance, blood indices, immune response, nutrient digestibility and‎ intestinal morphology of broiler chickens fed processed quinoa seed (Chenopodium quinoa Willd)‎. Iranian Journal of animal Science, 51(4), 285-297.
Placer, Z. A., Cushman, L. L., and Johnson, B. C. (1966). Estimation of product of lipid peroxidation (malonyl dialdehyde) in biochemical systems. Analytical biochemistry, 16(2), 359-364.
Rezaei, M., and Semnaninejad, H. 2016. Effects of different levels of raw and processed oak acorn (Quercus castaneifolia) on performance, small intestine morphology, ileal digestibility of nutrients, carcass characteristics and some blood parameters in broiler chickens. Journal of Poultry Science Journal, 4(2), 127-138.
Saki, A. A., Matin, H. H., Tabatabai, M. M., Zamani, P., and Harsini, R. N. (2010). Microflora population, intestinal condition and performance of broilers in response to various rates of pectin and cellulose in the diet. Eurpean Poultry Science, 74, 183-8.
Samtiya, M., Aluko, R. E., and Dhewa, T. (2020). Plant food anti-nutritional factors and their reduction strategies: an overview. Food Production, Processing and Nutrition, 2(1), 1-14.
Sinaei, K., and Houshmand, M. (2016). Effects of dietary inclusion of raw or treated Iranian oak acorn (Quercus brantii Lindl.) on the performance and cecal bacteria of broilers. Poultry Science Journal, 4(1), 73-79.
Statistical Analysis System. (2001). User’s Guide: Statistics, Version 8.2. SAS Institute, NC, USA.
Sun, Y. I., Oberley, L. W., and Li, Y. (1988). A simple method for clinical assay of superoxide dismutase. Clinical chemistry, 34(3), 497-500.
Sureshkumar, S., Park, J. H., and Kim, I. H. (2021). Effects of the inclusion of dietary organic acid supplementation with anti-coccidium vaccine on growth performance, digestibility, fecal microbial, and chicken fecal noxious gas emissions. Brazilian Journal of Poultry Science, 23.
Vercese, F., Garcia, E. A., Sartori, J. R., Silva, A. D. P., Faitarone, A. B. G., Berto, D. A., Molino, A. D. B., and Pelícia, K. (2012). Performance and egg quality of Japanese quails submitted to cyclic heat stress. Brazilian Journal of Poultry Science, 14, 37-41.
Yasar, S., and Forbes, J. M. (2000). Enzyme supplementation of dry and wet wheat-based feeds for broiler chickens: performance and gut responses. British Journal of Nutrition, 84(3), 297-307.