نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر سطوح مختلف چربی جیره و ویتامین E بر عملکرد رشد و فراسنجه‌های خونی بلدرچین ژاپنی بود.آزمایش با تعداد 320 قطعه بلدرچین یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 20 واحد آزمایش شامل 5 گروه، 4 تکرار و تعداد 16 قطعه جوجه بلدرچین در هر تکرار انجام شد. گروه‌های آزمایشی شامل: 1) جیره پایه (شاهد)، 2) جیره پایه حاوی 2 درصد روغن سویا، 3) جیره‌پایه حاوی 2 درصد روغن پیه، 4) جیره‌پایه حاوی 2 درصد روغن سویا و 200 میلی‌گرم در کیلوگرم ویتامین E، 5) جیره‌پایه حاوی 2 درصد روغن پیه و 200 میلی‌گرم در کیلوگرم ویتامین E بودند. نتایج نشان داد تیمار حاوی 2 درصد روغن پیه و ویتامین E باعث افزایش در وزن پرندگان نسبت به تیمار شاهد شد (05/0>P). کم‌ترین مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی در پرندگانی که گروه‌های حاوی روغن سویا یا پیه به همراه ویتامین E دریافت کرده بودند مشاهد شد. درصد ماندگاری تحت تأثیر گروه‌های آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P). بالاترین میزان شاخص تولید مربوط به پرنده‌های تغذیه شده با سطح دو درصد روغن پیه و E بود. اثر گروه‌های آزمایشی بر فراسنجه‌های خونی شامل پروتئین کل، آلبومین، گلوکز، کلسترول، تری‌گلیسرید، LDL، HDL معنی‌دار نبود (05/0<P). در کل استفاده از دو درصد روغن پیه به همراه ویتامین E در جیره پرندگان باعث بهبود عملکرد بلدرچین شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

پوررضا و مصلحی. 1998. تعیین ارزش غذایی ارزن و چربی حیوانی (پیه) برای جوجه های گوشتی. مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 2 (1): 79-65.
 شریفی، د.، دیبامهر، ا. و لطف اللهیان، ه. ( 1390). بررسی اثر پروتکسین ، فلاوومایسین و نوع چربی در جیره غذایی بر عملکرد جوجه­های گوشتی. مجله تولیدات دامی. 13(1):16-7.
میرزاده، خ.، ا. کاظمی زاده، و ز. ان صاری پیر سرایی. 1041 .تأثیر کفیر و ع صاره نعناع فلفلی در آب آشامیدنی بر عملکرد ر شد، کیفیت گو شت، پروفیل لیپیدی، هورمون‌های تیروئیدی و هورمون تستوسترون در بلدرچین ژاپنی گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران 10(1 :)59-38.
محمودی، پ.، حسن آبادی، ا.، حاجاتی، ح. و جوادی، م. 1394. اثرات لسیتین سویا، روغن سویا و چربی حیوانی بر عملکرد و بیان ژن 1-SREBP  در جوجه­های گوشتی. مجله پژوهش­های علوم دامی ایران. 7(3): 304-294.
نظیفی، سعید. 1376. هماتولوژی و بیوشیمی بالینی پرندگان، انتشارات دانشگاه شیراز، صفحات، 120-87.
وحدت‌پور، ت ناظرعدل، ک.، ابراهیم‌نژاد، ی.، ماهری‌، ن. و اقدام شهریار، ح. 1389. اثرات افزایش انرژی جیره با استفاده از چربی های مختلف بر فراسنجه‌هاى بیوشیمیایی سرم جوجه‌های گوشتی. فصلنامه تخصصی علوم دامی. 3(3): 113-99.
Al Daraji, H.J., Al Mashadani, H.A., Mirza, H.A., Al Hayani, W.K. and Al Hassani, A.S. 2011. Effect of feeds containing different fats on certain carcass parameters of Japanese quail. ARPN Journal of Agricultural and Biological Science, 6: 6-11.‏
Alparslan, G. and Ozdogan, M. 2006. The effects of diet containing fish oil on some blood parameters and the performance values of broilers and cost efficiency. International Journal of Poultry Science, 5(5): 415-419.‏
Anjum, M.I., Alam, M.Z. and Mirza, I.H. 2002. Effect of non-oxidized and oxidized soybean oil supplemented with two levels of antioxidant on broiler performance. Asian-australasian journal of animal sciences, 15(5): 713-720.‏
Azadinia B., Khosravinia H., Masouri B. and Kavan, B.P. 2022. Effects of early growth rate and fat soluble vitamins on glucose tolerance, feed transit time, certain liver and pancreas-related parameters, and their share in intra-flock variation in performance indices in broiler chicken. Poultry Science, 101(5): 101783.‏
Bai, J., Dong, Z.H., Lei, Y., Yang, Y.B., Jia, X.P. and Li, J.Y. 2021. Association analysis between polymorphism of gonadotrophin releasing hormone genes and growth traits of quail (Coturnix Coturnix). Brazilian Journal of Poultry Science, 23.‏
Bai, J., Wang, X., Li, J., Longwei, W., Fan, H., Chen, M. and He, Y. 2023. Research Note: Association of IGF-1R gene polymorphism with egg quality and carcass traits of quail (Coturnix Japonica). Poultry Science, 102617.‏
Bavelaar, F.J. and Beynen, A.C. 2004. The relation between diet, plasma cholesterol and atherosclerosis in pigeons, quails and chickens. International Journal of Poultry Science, 3(11): 671-684.‏
Brue R.N. and Latshaw, J.D. 1985. Energy utilization by the broiler chicken as affected by various fats and fat levels. Poultry Science, 64(11): 2119-2130.‏
Choi I.H., Park W.Y. and Kim Y.J. 2010. Effects of dietary garlic powder and α-tocopherol supplementation on performance, serum cholesterol levels, and meat quality of chicken. Poultry Science, 89: 1724-1731.
Crespo, N. and Esteve-Garcia, E. 2001. Dietary fatty acid profile modifies abdominal fat deposition in broiler chickens. Poultry science, 80(1), 71-78.‏
Fruci, M., Kithama, M., Kiarie, E. G., Shao, S., Liu, H., Topp, E. and Diarra, M.S. 2023. Effects of partial or complete replacement of soybean meal with commercial black soldier fly larvae (Hermetia illucens) meal on growth performance, cecal short chain fatty acids, and excreta metabolome of broiler chickens. Poultry Science, 102(4): 102463.‏
Kieronczyk, B., Rawski, M., Stuper-Szablewska, K. and Jozefiak, D. 2022. First report of the apparent metabolisable energy value of black soldier fly larvae fat used in broiler chicken diets. animal, 16(11): 100656.‏‏
McGill, J., McGill, E., Kamyab, A. and Firman, J. 2011. Effect of high peroxide value fats on performance of broilers in a normal immune state. International Journal of Poultry Science, 10: 241-6.‏
Mehmet, A., H. Ubrahim., and B. Nurgul. 2005. Effects of various dietary fat sources on performance and body fatty acid composition of broiler chickens. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 29: 811-819 ‏
Moav, R. (1995). Fat supplementation to poultry diet. World Poultry Misset, 11: 10, 57-58 .
Orso, C., Cony, B.L., Silva, J.P., Furtado, J.C.V., Mann, M.1B., Frazzon, J. and Ribeiro, A.M.L. 2022. Effect of live Eimeria vaccination or salinomycin on growth and immune status in broiler chickens receiving in-feed inclusion of gelatin and vitamin E. Poultry Science, 101(12): 102206.‏
Ozdogan, M. and Aksit, M. 2003. Effects of feeds containing different fats on carcass and blood parameters of broilers. Journal of Applied Poultry Research, 12(3): 251-256.‏
Ritchie, B.W. and W. Harrison, 1994. Avian medicine, wingers publishing, Inc, Florida, Poultry science, 63: 2187-2196.
Sahin N., Sahin K. and Onderci M. 2003. Vitamin E and selenium supplementation to alleviate cold-stress-associated deterioration in egg quality and egg yolk mineral concentrations of Japanese quails. Biological Trace Element Research, 96(1): 179-189.‏
Spolaore, P., Joannis-Cassan, C., Duran, E. and Isambert, A. 2006. Commercial applications of microalgae. Journal of Bioscience Bioengineering, 101(2): 87-96.‏
Vinado A., Castillejos L. and Barroeta A.C. 2020. Soybean lecithin as an alternative energy source for grower and finisher broiler chickens: impact on performance, fatty acid digestibility, gut health, and abdominal fat saturation degree. Poultry science, 99(11): 5653-5662.‏
Vieira, S. L., Ribeiro, A. M. L., Kessler, A. M., Fernandes, L. M., Ebert, A. R.A. and Eichner, G. (2002). Energy utilization of broiler feeds formulated with acidulated soybean soapstock. Brazilian Journal of Poultry Science, 4, 1-13.‏
Wang, X., Li, J., Bai, J., Wang, L., Fan, H., Chen, M. and He, Y. 2023. Research Note: Polymorphisms of gonadotrophin-releasing hormone gene and their association with growth traits in quail (Coturnix Coturnix). Poultry Science, 102(3): 102439.‏
Wickramasuriya S.S., Macelline S.P., Cho H.M., Hong J.S., Park S.H. and Heo J.M. 2020. Physiological effects of a tallow-incorporated diet supplemented with an emulsifier and microbial lipases on broiler chickens. Frontiers in Veterinary Science, 7, 583998.
Zhang, W., Xiao, S., Lee, E. J. and Ahn, D.U. 2011. Consumption of oxidized oil increases oxidative stress in broilers and affects the quality of breast meat. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59(3): 969-974.