نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل(مغان)،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.

2 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران.

چکیده

این ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ با هدف ﺑﺮرﺳﯽ اثرات آموزش نیروی انسانی بر بهبود شاخص ﺗﻮﻟﯿﺪ در مزارع پرورش مرغ گوشتی در استان اردبیل انجام شد. در ابتدا ، از بین 418 واحد مرغداری گوشتی فعال، وضعیت 50 واحد مرغداری در سطح استان مورد بررسی قرار گرفتند. واحدهای تولیدی براساس شاخص تولید و با استفاده از روش آنالیز خوشه‌ای به گروه های زیر تقسیم شدند: گروه اول ( شاخص تولید معادل 250)،گروه دوم (شاخص تولید کم‌تر از 250 و بیش‌تر از 200)،گروه سوم ( شاخص تولید کم‌تر از 275 و بیش‌تر از 250)،گروه چهارم (شاخص تولید کم-تر از 300 و بیش‌تر از 275) وگروه پنجم (شاخص تولید بیش‌تر از 300). سپس، این گروه‌ها در طول دوره تولید، به صورت حضوری و غیرحضوری آموزش داده شدند. در این فرآیند، عوامل مؤثر بر شاخص تولید نیز ارزیابی شدند و در هر واحد مرغداری تحت آموزش، اشکالات موجود بررسی شدند. در پایان، داده‌های بدست آمده با استفاده از آزمون تیجفتی با شرایط فعلی مقایسه شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که در گروه‌هایی که شاخص تولید آنها کم‌تر از 250 بود، آموزش به طور معنی‌داری ضریب تبدیل غذایی را به میزان 7 درصد و شاخص تولید را به میزان 14 درصد افزایش داد (05/0>P). اما در گروهی که شاخص تولید بالای 300 داشتند، تأثیر کم‌تری در وزن کشتار و شاخص تولید مشاهده شد (05/0>P). به‌طور کلی، آموزش نیروی انسانی در بهبود شاخص تولید در واحدهای با عملکرد پایین، تاثیر بخشی بیش‌تری داشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

ابراهیم آبادی، ا.، فرهنگ‌فر، س.ه. و حسینی، س.م.( 1396). تحلیل لجستیک برخی عوامل مؤثر بر بهره‌وری اقتصادی مرغداری‌های گوشتی استان خراسان جنوبی. تحقیقات دام و طیور،6(2-1): 48-37. (DOI): 10.22077/JLR.2017.1041
ایرانی، م. (1381). ساختمان و تأسیسات پرورش طیور، موسسه آموزش عالی علمی کاربردی جهادکشاورزی.
بخشی زاده، م.(1376). بهره وری و ضایعات خوراک طیور. مجله مزرعه، شماره 10،ص 43-41.
دشتی، ق. و یزدانی، س.( 1375). تحلیل بهره وری و تخصیص بهینه عوامل تولید در صنعت طیور ایران. مجموعه مقالات اولین کنفرانس اقتصادی ایران. زابل. ص: 72-83.
رجبلی، ح.، بحری بیناباج، ف.، مقصودلو، ش. و راه چمنی، ر.( 1400). تعیین عوامل مدیریتی مؤثر بر میزان تلفات در مزارع پرورش جوجه‌های گوشتی (مطالعه موردی: شهرستان‌های رامیان و آزادشهر). پژوهش‌های تولیدات دامی، 12(23): 186-180. (DOI): 10.52547/rap.12.32.180 
رحمانی، ر. و لیانی، ق. (1401). اندازه‌گیری و تحلیل بهره‌وری عوامل تولید در واحدهای مرغداری گوشتی استان فارس. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 135: 87-102. 10.22092/ASJ.2022.354027.2142. (DOI):
زهری، م.ع.(1372). علل ضایعات غذایی طیور در ایران. فصلنامه تغذیه دام و طیور، شماره 8، ص 15-12.
سازمان جهادکشاورزی استان اردبیل.(1399). معاونت بهبود تولیدات دامی. واحد طرح و برنامه.آمار عملکرد امور دام استان اردبیل. اردبیل.
سمیع،ع.ح.(1383). استراتژی های تغذیه در قرن 21. اولین کنگره علوم دامی و آبزیان کشور. 10 الی 12 شهریور 1383. دانشگاه تهران. ص 15.
سیف‌الهی، ن.( 1398). بررسی تأثیر ابعاد سرمایه انسانی بر بهره‌وری واحدهای پرورش مرغ گوشتی (مورد مطالعه: شهرستان اردبیل). مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران.2-41 (3): 151-159. 10.22059/IJAEDR.2019.282983.668769:(DOI)
صحرایی، م.، لطف الهیان، ه.  قنبری،ا .، کرمی، ر.، حسینی، س.ع. ، ابرغانی، ا.  و بهلولی، م.(1396). ارزیابی شاخص­های مدیریتی واحدهای پرورش دهنده جوجه گوشتی استان اردبیل. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی). دوره:30 ، شماره:1 (114).    10.22092/ASJ.2017.111318 (DOI):
عاشری،ا.ع. و کریم زاده، ی. (1389). محاسبه بهره­وری عوامل تولیدی در مرغداری­های گوشتی استان آذربایجان غربی. نشریه علوم دامی(مجله پژوهش و سازندگی). شماره 86. ص: 7-2.
Cangar, S., Aert, .J. M., Vranken, E.  and Berckmans, D.(2007). Online Growth Control as an Advance in Broiler Farm Management Faculty of Bioscience Engineering, Katholieke Universiteit Leuven, Belgium and published in Poultry Science, Volume 86. DOI: 10.1093/ps/86.3.439.
MacDonald, J. M. (2008). The economic organization of US broiler production: United States Department of Agriculture, Economic Research Service.
Mendes, A.S. et al.(2014). Factors that Impact the Financial Performance of Broiler Production in Southern States of Paraná, Brazil. Brazilian Journal of Poultry Science, 16(1): 113-120. DOI:10.1590/S1516-635X2014000100016.
Moran, E.T.Jr. (1990).Effect of pellet quality on the performance of meat birds. Poultry Abstract.16:2875.
Momeni, M. (2014). New topics in operations research. 6th ed. Moallef  Publications, Tehran, Iran, 10- 50 (In Persian).
Porter, M. E. and Kramer, M. R. (2011). The big Idea: Creating Sahred Value. Harvard Business Review, January-February, 63-77
  Shane, S. (2023). Live production management. Whats your Louisiana State University and Agricultural and Mechanical College, Department of Epidemiology and Community Health, School of Veterinary Medicine. Available on:  https://aradina.kenanaonline.com/files/0075/75121/ProductionEfficiencyFactor.pdf.