نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

2 استادیار بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

3 دانشیار، بخش مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

4 استاد بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

چکیده

این تحقیق به‌منظور مقایسۀ تأثیر عمل‌آوری سیلاژ ذرت و دانه‌های جو و ذرت بر مصرف خوراک، گوارش‌پذیری مواد مغذّی و فراسنجه‌های شکمبه‌ای در گوسفند طراحی شد. از چهار رأس قوچ‌ نژاد کرمانی با میانگین وزنی‌-1/4±2/53 ‌کیلوگرم استفاده شد. آزمایش به‌صورت چینش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح مربع لاتین در چهار دورۀ 21 روزه اجرا شد. علوفۀ ذرت خرد شد و بخشی از آن با دستگاه دارای غلطک‌های دندانه‌دار عمل‌آوری شد. سیلاژها در کیسه‌های نایلون از علوفۀ عمل‌آوری شده و نشده، تهیه شدند. جیره‌های آزمایشی عبارت بودند از 1) جیرۀ دارای 30 درصد سیلاژ عمل‌آوری شده همراه دانۀ جو، 2) جیرۀ دارای 30 درصد سیلاژ عمل‌آوری شده همراه با دانۀ ذرت، 3) جیرۀ دارای سیلاژ عمل‌آوری نشده همراه با دانۀ جو و 4) جیرۀ دارای سیلاژ عمل‌آوری نشده همراه با دانۀ ذرت. عمل-آوری علوفه سبب افزایش pH علوفۀ سیلو شده شد، امّا نمرۀ ارزیابی حسی کاهش یافت (01/0=‌‌P‌). مصرف مادۀ خشک در جیره‌های سیلاژ عمل‌آوری شده بیشتر بود (92/1 در مقابل 82/1 کیلوگرم، 04/0P<). گوارش‌پذیری مادۀ آلی در جیرۀ دارای دانۀ ذرت و جیرۀ دارای سیلاژ عمل‌آوری شده، بیشتر بود. هشت ساعت پس از مصرف خوراک pH شکمبه در جیره‌های دارای سیلاژ عمل‌آوری‌شده و غلظت نیتروژن آمونیاکی در جیرۀ دارای سیلاژ عمل آوری‌شده به-همراه دانۀ جو کم‌تر بود (05/0P<). زمان مصرف خوراک و نشخوار در جیره‌های دارای سیلاژ عمل‌آوری نشده بیشتر بود. عمل‌آوری علوفۀ ذرت سبب افزایش مصرف مادۀ خشک و افزایش گوارش‌پذیری مادۀ آلی و پروتئین در گوسفندان شد. تأثیر نوع دانه در پاسخ‌‌های حیوانی کم‌تر از سطح عمل‌آوری بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

کارگر، ش.، قربانی، غ.ر. و خوروش، م. (1394). گوارش ­پذیری مواد مغذی، فراسنجه­های تخمیر شکمبه­ای و عملکرد تولیدی در پاسخ به منبع دانه غله و مکمل روغن در جیره گاوهای شیری هلشتاین. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران. 7 (3)، 285-293. https://doi.org/10.22067/ijasr.v7i3.27929
کامل ارومیه، س.، ناصریان، ع.ع.، ولی­زاده، ر.، هلن قانع، ف. و بنایان اول، م. (1396). اثر کربوهیدرات­های غیر الیافی بر عملکرد و خصوصیات هضمی مواد مغذّی در گاوهای شیرده هلشتاین. نشریه پژوهش­های علوم دامی ایران. 9 (1) 1-  12. https://doi.org/10.22067/ijasr.v9i1.35243
Andrae, J.G., Hunt, C.W., Pritchard, G.T., Kennington, L.R., Harrison, J.H., Kezar, W. and Mahanna W. (2001). Effect of hybrid, maturity, and mechanical processing of corn silage on intake and digestibility by beef cattle. Journal of Animal Science. 79:2268–2275. http://dx.doi.org/ 10.2527/2001.7992268x.
AOAC, (2005). Official Methods of Analysis of AOAC International, Maryland, USA.
Eguchi, K., Hattori, I., Sawai, A. and Muraki, M. (2008). Fermentation quality of purple corn [zea mays] silage. (national agricultural research center for kyushu okinawa region., kushi, kumamoto (Japan). Japanese Journal of Grassland Science. 54(2): 141-143. https://doi.org/10. 14941 /grass.54.141.
Gozho, G.N. and Mutsvangwa, T. (2008). Influence of carbohydrate source on ruminal fermentation characteristics, performance, and microbial protein synthesis in dairy cows. Journal of Dairy Science, 91: 2726-2735. https://doi.org/10.3168/jds.2007-0809.
Jancik, P., Kubelkova, P., Kumprechtova, D., Loucka, R., Homolka, P., Koukolová, V., Tyrolová, Y. and Výborná, A. (2021). Quality of chopped maize can be improved by processing. Agriculture. 11: 1226-1231. https://doi.org/10.3390/agriculture11121226.
Johnson, L., Harrison, J.H., Hunt, C., Shinners, K., Doggett, C.G., and Sapienza, D. (1999). Nutritive value of corn silage as affected by maturity and mechanical processing: A contemporary review. Journal of dairy science. 82: 2813-2825. https://doi.org/10.3168/jds.s0022-0302(99)75540-2.
Karasahin, M. (2014). Effects of different irrigation methods and plant densities on silage quality parameters of PR 31Y43 hibrid corn cultivar (zea mays l. var. indentata [sturtev.] L.H. Bailey). Chilean Journal of Agricultural Research. 74: 105-110. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-58392014000100016.
Lammers, B.P., Buckmaster, D.R. and Heinrichs, A.J. (1996). A simple method for the analysis of particle sizes of forage and total mixed rations. Journal of Dairy Science. 79: 922–928. https:// doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(96)76442-1.
Ma, X., Zhou, W., Guo, T., Li, F., Li, F., Ran, T., Zhang, Z. and Guo, L. (2022). Effects of Dietary Barley Starch Contents on the Performance, Nutrient Digestion, Rumen Fermentation, and Bacterial Community of Fattening Hu Sheep. Frontiers in Nutrition. 8: 1-8. https://doi. org/10.3389/fnut.2021.797801.
Maulfair, D.D. and Heinrichs, A.J. (2013). Effects of varying forage particle size and fermentable carbohydrates on feed sorting, ruminal fermentation, and milk and component yields of dairy cows. Journal of Dairy Science. 96(5): 3085-3097. https://doi.org/10.3168/jds.2012-6048.
Martin, C. and Michalet‐Doreau, B. (1995). Variations in mass and enzyme activity of rumen microorganisms: effect of barley and buffer supplements. Journal of the Science of Food and Agriculture. 67(3): 407-413. https://doi.org/10.1002/jsfa.2740670319.
McCarthy, R.D.J., Klusmeyer, T.H., Vicini, J.L., Clark, J.H. and Nelson, D.R. (1989). Effects of source of protein and carbohydrate on ruminal fermentation and passage of nutrients to the small intestine of lactating cows. Journal of Dairy Science. 72: 2002–2016. https://doi. org/10.3168/jds.s0022-0302(89)79324-3.
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A., Sinclair, L.A. and Wilkinson, R.G. (2011). Animal nutrition. 7th edition. Prentice Hall: Harlow.
Miller, R.K., Rockwell, L.C., Lunt, D.K., and Carstens, G.E. (1996). Determination of the flavor attributes of cooked beef from cross-bred Angus steers fed corn- or barley-based diets. Meat Science. 44: 235- 243. https://doi.org/10.1016/s0309-1740(96)00030-7.
Nadeau, E.M.G., Buxton, D.R., Russell, J.R., Allison, M.J. and Young, J.W. (2006). Enzyme, bacterial inoculant, and formic acid effects on silage composition of orchard grass and alfalfa. Journal of Dairy Science. 83: 1487-1502. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(00)75021-1.
Nagaraja, T.G. and Titgemeyer, E.C. (2007). Ruminal acidosis in beef cattle: the current microbiological and nutritional outlook1, 2. Journal of Dairy Science. 90: 17-38. https: //doi.org/10.3168/jds.2006-478.

 Nikkhah, A. (2012). Barley grain for ruminants: A global treasure or tragedy. Journal of Animal Science and Biotechnology. 3: 22-30. http://www.jasbsci.com/content/3/1/22.

    National Research Council (NRC), 2007. Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and new world camelids. US National Academies Press, Washington, DC, USA.
      Ogimoto, K. and Imai, S. (1981). Atlas of rumen microbiology. Japan Scientific press, TOKYO,             
Rymer, C. (2000). The measurement of forage digestibility in vivo. In: Forage Evaluation in Ruminant Nutrition, Edited by Givens DI, Owen E, Omed H.M, and Axford R.F.E, Pp, 113-134.
Sadri, H., Ghorbani, G.R., Rahmani, H.R., Samie, A.H., Khorvash, M. and Bruckmaier, R.M. (2009). Chromium supplementation and substitution of barley grain with corn: Effects on performance and lactation in periparturient dairy cows. Journal of Dairy Science. 92: 5411–5418. https://doi.org/10.3168/jds.2008-1877.
Schwab, E.C., Shaver, R.D., Shinners, K.J. Lauer, G. and Coors, 1.G. (2002). Processing and chop length effects in brown-midrib com silage on intake, digestion, and milk production by dairy cows. Journal of Dairy Science. 85: 613- 623. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(02) 74115-5.
Saricicek, B.Z. and Kilic, U.  (2011). Effect of different additives on the nutrient composition, in vitro gas production and silage quality of alfalfa silage. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances. 6(6): 618-626. https://doi.org/10.3923/ajava.2011.618.626.
Sniffen, C.J., O'Connor, J.D., Van Soest, P.J, Fox, D.G. and Russell, J.B. (1992). A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science. 70(11): 3562-77. https://doi.org/10.2527/1992.70113562x.
Tajaddini, M.A. Dayani, O., Khezri, A., Tahmasbi, R. and Sharifi-Hoseini M.M. (2021). Production efficiency, milk yield, and milk composition and fatty acids profile of lactating goats feeding formaldehyde-treated canola meal in two levels of dietary crude protein. Small Ruminant Research. 240: 106519-106526. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2021.106519.
Van Soest, P.J. (1994). Nutritional Ecology of the Ruminant. Cornell University Press, Ithaca, NY.
Zali, S.M., Teimouri Yansari, A. and Jafari Sayyadi, A. (2015). Effect of particle Size and fragility of corn silage and alfalfa hay on intake, digestibility, performance, and chewing activity of fattening male lambs. Research & Reviews: Journal of Veterinary Sciences. 1: 47-57.