نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

2 گروه علوم دامی دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

3 گروه علوم دامی دانشگاه رازی کرمانشاه

4 گروه اصلاح نبات و بیوتکنولوژی، دانشگاه شهرکرد

چکیده

در آزمایش حاضر، از 336 قطعه جوجه یک‌روزه گوشتی (سویه راس 308) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی استفاده شد و اثرات سطوح مختلف ریشه‌چه جو به عنوان یک ماده خوراکی در تغذیه جوجه‌های گوشتی مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای مورد استفاده شامل یک جیره شاهد بر پایه ذرت و کنجاله سویا و سه تیمار آزمایشی حاوی 5/1، 3 و 5/4 درصد ریشه چه جو بود. نتایج آزمایش نشان داد که با افزودن ریشه‌چه جو، میزان اضافه وزن و مصرف خوراک جوجه‌ها کاهش یافت. ضریب تبدیل خوراک افت معنی‌داری در سطوح 3 و 5/4 درصد ریشه‌چه نسبت به گروه شاهد نشان داد. استفاده از ریشه‌چه جو در سطح 5/4 درصد موجب افزایش ویسکوزیته مواد هضمی و کاهش نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در ژژنوم، در مقایسه با گروه شاهد گردید. در نتیجه گیری کلی، استفاده از ریشه‌چه جو تا سطح 5/1 درصد خوراک جوجه‌های گوشتی امکان‌پذیر است و سطوح بالاتر موجب کاهش عملکرد رشد می‌گردد. کاهش رشد در سطوح بالای ریشه‌چه جو مرتبط با افت مصرف خوراک، افزایش ویسکوزیته مواد هضمی و کاهش نسبت طول پرز به عمق کریپت در روده کوچک (ژژنوم) می. استفاده از ریشه‌چه جو در سطح 5/4 درصد، با بالابردن معنی دار رطوبت بستر، موجب کاهش کیفیت بستر گردید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

Afra M, Navidshad B, Adibmoradi M, Mirzaei Aghjeh Gheshlagh F, Hedayat Ivarigh N. (2017). Effect of dietary inclusion level and particle size of barley hulls on intestinal morphology and bacteria population in broiler chickens. Journal of Veterinary Research 2:183-194 (in Persian).
AOAC. (1990). Official methods of analysis, 15th Edition. Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC, USA.
Baik BK. (2014). Processing of barley grain for food and feed. In: PR Shewry and SE Ullrich (eds.) Barley, pp. 233-268. American Association of Cereal Chemists (AACC) International Press.
Chen M, Guo L, Nsor-Atindana J, Goff HD, Zhang W, Mao J, Zhong F. (2020). The effect of viscous soluble dietary fiber on nutrient digestion and metabolic responses Ⅰ: In vitro digestion process. Food Hydrocolloids, 107:105971. doi.org/10.1016/j.foodhyd.2020.105971.
Hashish SM, EL SAMEE LA. (2012). Egg yolk cholesterol of hens fed barley malt rootlets. Iranian Journal of Applied Animal Science, 2(1): 83-88.
Hegazi SM, Ghali Y, Foda MS, Youssef A. (1975). Nutritive value of barley rootlets, a by‐product of malting. Journal of the Science of Food and Agriculture. 26(8):1077-81. doi.org/10.1002/jsfa.2740260805.
Hendriks WH, Verstegen MW, Babinszky L.  (2019). Eds. Poultry and pig nutrition: Challenges of the 21st century, Wageningen Academic Publishers.
Jha R, Mishra P. (2021). Dietary fiber in poultry nutrition and their effects on nutrient utilization, performance, gut health, and on the environment: a review. Journal of Animal Science and Biotechnology, 12(1): 1-16. doi.org/10.1186/s40104-021-00576-0.
Khajali F, Khoshoei EA, Moghaddam A Z. (2006). Effect of vitamin and trace mineral withdrawal from finisher diets on growth performance and immunocompetence of broiler chickens. British Poultry Science, 47(2): 159-162. doi: 10.1080/00071660600610732.
Laudadio V, Passantino L, Perillo A, Lopresti G, Passantino A, Khan RU, Tufarelli V. (2012). Productive performance and histological features of intestinal mucosa of broiler chickens fed different dietary protein levels. Poultry Science, 91(1): 265-270. doi.org/10.3382/ps.2011-01675.
Newman RK, Newman CW. (2008). Barley for food and health science, technology, and products, John Wiley & Sons, Inc., Publication, USA.
Neylon E, Nyhan L, Zannini E, Monin T, Münch S, Sahin AW, Arendt EK. (2023). Food ingredients for the future: in-depth analysis of the effects of lactic acid bacteria fermentation on spent barley rootlets. Fermentation. 16: 9(1):78. doi.org/10.3390/fermentation9010078.
Oser HH. (2015). Producing quality barley for the malting industry. PhD thesis, University of Nebraska, Lincoln, USA.
Ross broiler nutrition specifications. (2022). Aviagen report. 0822-AVNR-035.
Perera WNU, Abdollahi MR, Zaefarian F, Wester TJ, Ravindran V. (2022). Barley, an undervalued cereal for poultry diets: Limitations and opportunities. Animals, 12(19): 2525. doi: 10.3390/ani12192525.
Rysman K, Eeckhaut V, Ducatelle R, Goossens E, Van Immerseel F. (2023). Broiler performance correlates with gut morphology and intestinal inflammation under field conditions. Avian Pathology, 52(4):232-241. doi:10.1080/03079457.2023.220116.
Singh AK, Kim WK. (2021). Effects of dietary fiber on nutrients utilization and gut health of poultry: a review of challenges and opportunities. Animals, 11(1): 181. doi.org/10.1186/s40104-021-00576-0.
Simpson BB, Ogorzaly MC. (1995). Economic botany: plants in our world (No. Ed. 2). 1995; McGraw-Hill Inc..
Van Nevel CJ, Decuypere JA, Dierick NA, Molly K. (2005). Incorporation of galactomannans in the diet of newly weaned piglets: effect on bacteriological and some morphological characteristics of the small intestine. Archives of Animal Nutrition, 59(2): 123-138. doi.org/10.1080/17450390512331387936.
Westendorf ML, Wohlt JE. (2002). Brewing by-products: their use as animal feeds. Veterinary Clinics: Food Animal Practice. 18(2):233-52. doi: 10.1016/s0749-0720(02)00016-6.
Woronzoff-Dashkoff KK. (2002). The Wright-Giemsa stain: secrets revealed. Clinics in Laboratory Medicine, 22(1):15-23. doi: 10.1016/s0272-2712(03)00065-9.