نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.

چکیده

پروتئین جیره نقش مهمی در تغذیه نشخوارکنندگان دارد، زیرا علاوه بر تأمین اسیدهای آمینه، منبع نیتروژن برای ساخت پروتئین میکروبی است. قیمت بالا و محدودیت در تأمین پروتئین جیره غذایی، به‌ویژه برای دام‌های پر‌تولید یکی از نگرانی‌های مهم دامدران می‌باشد. منابع پروتئین گیاهی به مدت طولانی به‌عنوان منبع عالی پروتئین خام برای نشخوارکنندگان مورد استفاده قرار گرفته است، اما به دلیل مصرف مستقیم توسط انسان و بالارفتن قیمت، مصرف آن در تغذیه دام با محدویت مواجه شده است. به دلیل توانایی نشخوارکنندگان در استفاده از نیتروژن غیر پروتئینی و به طور عمده اوره، به عنوان یک جایگزین برای تأمین بخشی از پروتئین، در جیره نشخوارکنندگان به کار می‌رود. اوره در شکمبه به آمونیاک تبدیل شده، و باکتری‌های هضم کننده الیاف در شکمبه نیز برای تکثیر نیاز به آمونیاک دارند. نرخ تجزیه اوره معمولی در شکمبه سریعتر از رشد میکروب‌ها و هضم کربوهیدرات‌های ساختمانی است. لذا باعث کاهش راندمان استفاده از نیتروژن وحتی مسمومیت در دام می‌شود. اوره آهسته‌رهش نوعی از اوره است که سرعت آزادسازی نیتروژن در شکمبه را کاهش می‌دهد. جایگزینی آن بجای اوره معمولی در جیره دام‌های نشخوارکننده که با محدودیت مواد پروتئینی مواجه هستند، ضمن تأمین نتیروژن پایدار، خطرات اوره معمولی را برای دام نخواهد داشت. این مقاله تاثیرات استفاده از اوره آهسته‌رهش در جیره نشخوارکنندگان به جای اوره معمولی و یا منابع پروتئین گیاهی بر مصرف خوراک، قابلیت هضم، فراسنجه‌های تخمیر، رشد و صفات تولیدی، فراسنجه‌های خون و خصوصیات لاشه را مرور می‌نماید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

آقا شاهی ع.(1403).  بررسی میزان تجزیه پذیری شکمبه ای اوره آهسته رهش در مقایسه با منابع نیتروژنی دیگر در شرایط شبیه سازی شده شکمبه ، گزارش نهایی، موسسه تحقیقات علوم دام کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.
چگنی، ع.، آذرفر، آ.(1394). مزایای کاربرد اوره کندرهش درجیره نشخوارکنندگان، دومین همایش‌ملی مدیریت بهداشت دام، دانشگاه شیراز (AHMS)، بیست و چهارم اردی‌بهشت، دانشکدة دامپزشکی.
چگنی، ع.، فضائلی، ح. و آقاشاهی، ع.(1392). بررسی اثرات اپتیژن وسدیم بنتونیت برروی خوراک مصرفی، ضرایب هضمی وابقای نیتروژن درگوسفند،ششمین کنگره علوم دامی، دانشگاه تبریز.
صفوی، س. و چاجی، م. (1401). اثر استفاده از منابع اوره آهسته رهش بر قابلیت مواد مغذی و عملکرد رشد بره های پرواری تغذیه شده با جیره حاوی مواد علوفه ای کم کیفیت، نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران، جلد 14، شماره 2 ص 189-200.
طالبیان مسعودی، ع.، معینی،م. ، سوری، م.، منصوری،ه.، عبدلی،م.(1395). بررسی ساخت و اثرات کاربرد یک ترکیب نیتروژنه آهسته رهش غیرپروتئینی برای استفاده در تغذیه نشخوارکنندگان،تولیدات دامی،دوره 18 شماره 3ص 399-411.
مشایخی، م.(1397). بررسی اثر جایگزینی اوره معمولی با اوره آهسته ‎رهش با و بدون افزودن ملاس، بر عملکرد رشد، رفتار تغذیه‎ای، تخمیر میکروبی، صفات لاشه و ساختار هیستومرفومتری شکمبه‎ و روده گوسفند. رساله دکتری،  دانشگاه علوم کشاورزی خوزستان.
 مشایخی، م.، رضایی، م.، ساری،م.، عرفانی مجد،ن.، ایزدنیا،ح.ر.، خیاط،ا.، صنیعی،غ.، پاک نژاد، ع.، فضایلی،ح.، صفایی،ا.ر.، چگنی،ع.(1398). بررسی اثر اوره آهسته رهش با و بدون ملاس، بر فراسنجه های شکمبه‌ای، عملکرد رشد و صفات لاشه گوسفند پرواری، گزارش نهایی، موسسه تحقیقات علوم دام کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.
موسوی، س. ع. ، تیموری یانسری، ا.، دیرنده، ع.، وایراجیان، غ. (1398). اثرات جایگزینی اوره آهسته­رهش با کنجاله سویا برمصرف خوراک, فراسنجه های خونی و عملکرد گاوهای هلشتاین در اوایل شیردهی. مجله تحقیقات دامپزشکی، 74(4 )، 438-448.
وره­زردی، س.، عزیزی، ا.، کیانی، ع.، فدایی فر، ا.، شریفی، ا. (1402). اثر منبع نیتروژن غیر پروتئینی در جیره حاوی پروتئین زیاد و تعداد نوبت خوراک دهی بر رشد، فراسنجه‌های تخمیر و فعالیت آنزیم‌های میکروبی شکمبه در بره­های پروار، تحقیقات تولیدات دامی،12(4).
Akay, V., Tikofsky, J., Holtz, C., and Dawson, K. A.(2004). Optigen 1200: controlled release of non-protein nitrogen in the rumen. Proceedings of Alltech’s 20th annual symposium: re-imaging the feed industry, 179-185.
 Alipour, D., Saleem, A. M., Sanderson, H., Brand, T., Santos, L. V., Mahmoudi-Abyane, M.  & McAllister, T. A. (2020). Effect of combinations of feed-grade urea and slow-release urea in a finishing beef diet on fermentation in an artificial rumen system. Tran. Anim. Sci., 4(2), 839-847.     doi: 10.1093/tas/txaa013.
 Alves E. M., M. D. S. Pedreira, B. S. Moreira, L. D. R. Freire, T. R. Lima, and C. L. D. Santos-Cruz. 2014., Carcass characteristics of sheep fed diets with slow-release urea replacing conventional urea. Acta Scientiarum Animal Sciences, 36: 303-310. doi.org/10.4025/actascianimsci.v36i3.21379.
 Antonelli, A. C., Mori, C. S., Soares, P. C., Kitamura, S. S., and Ortolani, E. L.(2004). Experimental ammonia poisoning in cattle fed extruded or prilled urea: clinical findings. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science 41:67-74.doi.org/10.1590/S1413-95962004000100010.
Archibald, J.G.(1943). Feeding urea to dairy cows.Amherst,Massachusetts Agricultural experiment Station.Bulletin 406.
Azizi, A., Sharifi, A., & Fazaeli, H. (2019). Effect of one produced slow-release urea component on gas production, fermentation, nutrient disappearance and activity of microbial enzymes using rumen liquor of sheep. Animal Sciences Journal, 32(122), 279-290. doi: 10.22092/asj.2018.121403.1675 [In Persian].
Bandyk, C. A., Cochran, R. C., Wickersham, T. A., Titgemeyer, E. C., Farmer, C. G., and Higgins, J. J. (2001). Effect of ruminalvspostruminal administration of degradable protein on utilization of low-quality forage by beef steers. Journal of Animal Science,79(1), 225-231.   doi: 10.2527/2001.791225x.
Bartley, E. E. Davidovich, A.D., Barr, G.W., Griffel, G.W., Dayton, A.D., Deyoe, C.W., Bechtle, R.M.(1976). Ammonia Toxicity in Cattle. I. Rumen and Blood Changes Associated with Toxicity and Treatment Methods. Journal of Animal Science 43:835-841.doi: 10.2527/jas1976.434835x.
Bourg, B. M., L. O. Tedeschi, T. A. Wickersham, and J. M. Tricarico. (2012). Effects of a slow release urea product on performance, carcass characteristics, and nitrogen balance of steers fed steam-flaked corn. Journal of Animal Science, 90: 3914-3923. doi: 10.2527/jas.2011-4832.
Broderick, G. A., Craig, W. M., and Ricker, D. B.(1993). Urea Versus True Protein as Supplement for Lactating Dairy Cows Fed Grain Plus Mixtures of Alfalfa and Corn Silages. Journal of dairy science 76: 2266-2274. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(93)77563-3.
Broderick, G. A., Stevenson, M. J. and Patton, R. A. (2009). Effect of dietary protein concentration and degradability on response to rumen-protected methionine in lactating dairy cows. Journal of dairy science 92: 2719-2728. https://doi.org/10.3168/jds.2008-1277.
Burroughs, W., Nelson, D. K., and Mertens, D. R.(1975). Evaluation of Protein Nutrition by Metabolizable Protein and Urea Fermentation Potential1,2. Journal of dairy science 58: 611-619. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(75)84617-0
Calsamiglia,S., Cardozo, P.W., Ferret, A.,and Bach, A.(2008).Changes in rumen microbial fermentation are due to a combined effect of type of diet and pH.J.Anim.Sci.,86:702-711. DOI: 10.2527/jas.2007-0146.
Cardoso, G. S. et al.(2019). Effect of replacement of soybean meal with protected or common urea on the carcass and meat characteristics of confined steers. Ciências Agrárias, Londrina, v. 40, n. 1, p. 353-364, jan./fev. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p353.
Castro, F.B., Selmer-Olsen, I., Orskov, E.R.,and Johnsen, F.(1999). Lignin as a carrier for feed grade controlled-release urea. In Proc. of the Int. Symp. of the Nut. of Herbivores Vol.11,p. 16.
Chalupa, W., 2007. Precision feeding of nitrogen to lactating dairy cows: A role for Optigen II. In Nutritional Biotechnology in the Feed and Food Industries. Proc. Alltech’s 23rd Annu. Symp. T. P. Lyons, K. A. Jacques, and J. M. Hower, ed. Alltech Inc., Lexington, KY, USA. pp: 221.
Chegeni, A., Li, Y. L. Deng, K. D. Jiang, C. G. and Diao, Q. Y. (2013a). Effect of dietary polymer-coated urea and sodium bentonite on digestibility, rumen fermentation, and microbial protein yield in sheep fed high levels of corn stalk. Livestock Science, 157: 141-150. doi:10.1016/j.livsci.2013.07.001.
Chegeni, A., Li, Y.L. Jiang, C. G. Diao, Q. Y.(2013b). Substitution of polymer coated urea for soybean meal on growth performance and blood parameters in feedlot lambs fed corn stalk, .j Anim. Sci. Vol. 91, E-Suppl. 2/J. Dairy Sci. Vol. 96, E-(Suppl. 1):215 (Abstract).
Chegeni, A., Li, Y.L. Jiang, C. G. Diao, Q. Y.(2013d).Effect of polymer-coated urea and sodium bentonite on digestibility, nitrogen retention and rumen fermentation in sheep fed high levels of corn stalk. Conference: J. Anim. Sci. Vol. 91, E-Suppl. 2/J. Dairy Sci. Vol. 96,:713 (Abstract).
Chegeni, A.,. 2013c. The Study on the Effects of Polymer Coated Urea and Sodium Bentonite in Sheep Fed Corn Stalks as Basal Roughage Diet,Ph.D. thesis, Feed research institiute, Chinease academy of agricultural science,Beijing.
Cherdthong, A., Wanapat, M., Wachirapakorn, C.(2011). Effects of urea–calcium mixture in concentrate containing high cassava chip on feed intake, rumen fermentation and performance of lactating dairy cows fed on rice straw.Livestock Sci. 136,76-84.DOI: 10.1016/j.livsci.2010.08.002.
Devendra, C. (2007). Perspectives on animal production systems in Asia. Livest. Sci. 106:1-18. doi.org/10.1016/j.livsci.2006.05.005.
Deyoe, C. et al.(1968). An improved urea product for ruminants. J. Anim. Sci 27: 1163.
Fan, C. ,Hongguang L., Shuaihong L., Gang Z. , Wenbin J.,  Zhao Z. Y. X.,  Anne F., Koontz J. C. (2024). Effect of Different Slow Release Urea on the Production Performance, RumenFermentation and Blood Parameter of Angus Heifer. Web of Science, Crossref, Google Scholar, Scilit, Europe PMC. doi:10.20944/preprints202406.1431.v1.
FAO,.(1968).Non protein nitrogen in the nutrition of ruminants, Agricultural Studies No.73. Food  and agriculture organization of the united nations Rome , Italy.
Fellner, W. (2009). Reaction in the rumen-limits and potentials for improved animal production efficiency. http://animal.cals.arizona.edu/swnmc/Proceedings/2009/06Fellner_09.pdf.
Firkins, J. L. (1996). Maximizing microbial protein synthesis in the rumen. The Journal of Nutrition, 126(4S), 1347S. doi.org/10.1093/jn/126.suppl_4.1347S.
Galina, M. A., Perez-Gil, F., Ortiz, R. M. A., Hummel, J. D., and Ørskov, R. E. (2003). Effect of slow release urea supplementation on fattening of steers fed sugar cane tops (Saccharumofficinarum) and maize (Zea mays): ruminal fermentation, feed intake and digestibility. Livestock Production Science, 83(1), 1-11. doi.org/10.1016/S0301-6226(03)00045-9.
Galo,E., Emanuele, S.M. Sniffen, C.J. White J.H.and Knapp, J.R.(2003).Effects of a polymer-coated urea product on nitrogen metabolism in lactating Holstein dairy cattle. J. Dairy Sci. 86: 2154–2162. doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(03)73805-3.
Golombeski, G.L., Kalscheur, K.F., Hippen, A.R., & Schingoethe, D.J. (2006). Slow-release urea and highly fermentable sugars in diets fed to lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 89(11), 4395-4403. doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(06)72486-9.
Hart, E. B., Bohstedt, G. Deobald, H. J. and Wegner, M. I.(1939). The Utilization of Simple Nitrogenous Compounds such as Urea and Ammonium Bicarbonate by Growing Calves. Journal of dairy science 22: 785-798. DOI:  10.3168/jds.S0022-0302(39)92937-1
Hashem,.W.A.,Tayeb.M. A.M.(2024). The Impact of Using Slow-Release Urea Instead of Fast-Release Urea in Feed on The Milk Production of Awassi Sheep and Some Blood Traits. Egypt. J. Vet. Sci. Vol. 55, No. 2, pp. 443-451.doi: 10.21608/ejvs.2023.235038.1605.
Heidari, M., Ghorbani, G. R., Hashemzadeh, F., Ghasemi, E., Panahi, A., & Rafiee, H. (2022). Feed intake, rumen fermentation and performance of dairy cows fed diets formulated at two starch concentrations with either conventional urea or slow-release urea. Animal Feed Science and Technology, 290, 115366. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2022.115366.
Highstreet,A., Robinson, P.H. Robison J.and Garrett J.G.(2010).Response of Holstein cows to replacing urea with a slowly rumen released urea in a diet high in soluble crude protein.Livest.Sci.,129:179–185. doi.org/10.1016/j.livsci.2010.01.022
Holder, V.B.(2012).The effects of slow release urea on nitrogen metabolism in cattle. Ph.D. dissertation. Uni. of Kentucky.
Huntington,G.B., Harmon, D.L., Kristensen, N.B., Hanson, K.C.and Spears, J.W.(2006).Effects of a slow-release urea source on absorption of ammonia and endogenous production of urea by cattle. Anim. Feed Sci.Tech.,130: 225–241. doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2006.01.012
Inostroza,J.F., Shaver, R.D. Cabrera,V.E.and Tricárico J.M.,(2010).Effect of diets containing a controlled-release urea product on milk yield, milk composition, and milk component yields in commercial Wisconsin dairy herds and economic implications. Professional Animal Scientist, 26:175-180. doi.org/10.15232/S1080-7446(15)30577-5
Jooste,A.M.(2012).Effect of diets differing in rumen soluble nitrogen on poor quality roughage utilization by sheep, MSc thesis, Faculty of Natural and Agri.Sci.Uni.of Pretoria.
Kertz, A. F. (2010). Review: Urea Feeding to Dairy Cattle: A Historical Perspective and Review. The Professional Animal Scientist 26: 257-272. doi.org/10.15232/S1080-7446(15)30593-3
Leng, R.A.and Nolan, J.V.(1984). Nitrogen metabolism in the rumen. J.Dairy Sci.,67:1072-1089. doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(84)81409-5
Luchiari Filho, A.(2000) Pecuária da carne bovina. São Paulo: A. Luchiari Filho, 134 p.
Marini, J. C., and. Van Amburgh,  M. E.(2005). Partition of Nitrogen Excretion in Urine and the Feces of Holstein Replacement Heifers.Journal of dairy science 88:1778-1784. doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(05)72852-6
NRC,.( 2000). Nutrient Requirements of Beef Cattle. 7th Rev. ed. Natl. Acad. Sci., Washington, D.
Oltjen, R. R., Slyter, L. L. Kozak, A. S. and Williams, E. E.(1968). Evaluation of Urea, Biuret, Urea Phosphate and Uric Acid as NPN Sources for Cattle. The Journal of Nutrition 94: 193-202. doi.org/10.1093/jn/94.2.193
Orskov,E.R.,(1999).Supplement strategies for ruminants and management of feeding to maximize utilization of roughages. Prev. Vet. Med.,38:179-185.
Ortiz, R. M. A.,Galina, M. A. and Carmona, M. M. A.(2002). Effect of a slow non-protein nitrogen ruminal supplementation on improvement of Cynodonnlemfuensis or Brachiariabrizanta utilization by Zebu steers. Livestock Production Science, 78: 125-131. doi.org/10.1016/S0301-6226(02)00089-1
Pinos-Rodríguez,J.M., Peña, L.Y. González-Muñoz, S.S., Bárcena R. and Salem, A.(2010).Effects of a slow-release coated urea product on growth performance and ruminal fermentation in beef steers. Italian J. Anim. Sci.,doi:10.4081/ijas.2010.e4.
Puga,D.C.,Galina,H.M.,Perez-Gil,R.F.,Sangines,G.L.,Aguilera,B.A.andHaenlein,G.F.W. (2001).Effect of a controlled-release urea supplement on rumen fermentation in sheep fed a diet of sugar cane tops, corn stubble and King grass.Small Rumin.Res.,39:269–276.doi.org/10.1016/S0921-4488(00)00196-6
Saro, C., Degeneffe, M.A., Andrés, S., Mateo, J., Caro, I.,López-Ferreras, L., Horst, E.H.,López, S., Giráldez, F.J.(2023). Conventional Feed-Grade or Slow-Release Coated Urea as Sources of Dietary Nitrogen for Fattening Lambs. Animals, 13, 3465.doi.org/10.3390/ ani13223465.
Stanton, T.L. & Whittier, J.(1998). Urea and NPN for Cattle and Sheep, Reviewed 3/06.
Taylor-Edwards,C.C.,N.A.Elam,S.E.Kitts,K.R.McLeod,D.E.Axe,E.S.Vanzant,N.B.Kristensen and D.L.Harmon,.(2009).Influence of slow-release urea on nitrogen balance and portal-drained visceral nutrient flux in beef steers. J. Anim. Sci., 87: 209-221. doi.org/10.2527/jas.2008-0913.
Tedeschi, L.O., Baker, M.J., Ketchen, D.J., Fox, D.G.(2002). Performance of growing and finishing cattle supplemented with a slow-rlease urea and urea. Cana. J. of Anim. Sci. 82, 567-573. doi: 10.4141/A02-018.
Van der Hoek, K. W. (1998). Nitrogen efficiency in global animal production.Environmental Pollution 102: 127-132. doi.org/10.1016/B978-0-08-043201-4.50023-X.
Wanapat, M,.( 2009). Potential uses of local feed resources for ruminants.Tropical Animal Health Prod.,41:1035-1349.doi.org/10.1007/s11250-008-9270-y.
Xin,H.S., Schaefer, D.M., Liu, Q.P., Axe, D.E.and Meng, Q.X.(2010).Effects of polyurethane coated urea supplement on in vitro ruminal fermentation, ammonia release dynamics and lactating performance of Holstein dairy cows. Asian-Aust.J.Anim.Sci.,23:491-500. doi.org/10.5713/ajas.2010.90153.