نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

2 گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

این آزمایش به منظور ارزیابی تأثیر افزودن عصاره‌ آبی پوست انار و پروبیوتیک بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و دستگاه گوارش و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی تحت شرایط تنش گرمایی انجام شد. تعداد 420 قطعه جوجه گوشتی یک-روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی و بصورت آرایش فاکتوریل 1+2×3 به هفت تیمار آزمایشی با شش تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار اختصاص داده شدند. تیمارهای آزمایشی شامل ترکیب دو سطح پروبیوتیک (صفر و 200 میلی گرم در کیلوگرم) و سه سطح عصاره پوست انار (صفر، 500 و 1000 میلی‌گرم در کیلوگرم) به علاوه یک جیره شاهد مثبت حاوی آنتی‌بیوتیک اکسی تتراسایکلین بودند. جوجه‌ها از سن 25 تا 42 روزگی، ‌روزانه به مدت 7 ساعت از ساعت 10 صبح الی 17 بعدازظهر در معرض دمای 1±37 درجه سانتی‌گراد قرار گرفتند. اثرات اصلی عصاره پوست انار و پروبیوتیک بر افزایش وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی در دوره‌های آغازین (سن 21-1 روزگی) و کل دوره آزمایش (سن 42-1 روزگی) معنی‌دار نبودند. افزودن پروبیوتیک و آنتی بیوتیک به جیره در دوره آغازین، ضریب تبدیل غذایی را در مقایسه با گروه شاهد به‌صورت عددی بهبود داد. . افزودن عصاره پوست انار و پروبیوتیک به جیره تاثیر مثبتی بر افزایش وزن، مصرف خوراک، شاخص کارایی تولید و فراسنجه‌های لاشه جوجه‌های گوشتی پرورش‌ یافته در شرایط تنش گرمایی نداشت اگرچه، افزودن پروبیوتیک و آنتی‌بیوتیک به جیره، ضریب تبدیل غذایی را در دوره آغازین به ترتیب به میزان 3/10 درصد و 1/9 درصد بهبود داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

رحیمی، ت.، محمدی، م. و محیطی اصلی، م. (1397). اثر افزودن پروبیوتیک، پری‌بیوتیک و سین‌بیوتیک در جیره بر عملکرد، لیپیدهای خون و جمعیت میکروبی روده‌ بلدرچین ژاپنی. پژوهش­های علوم دامی (دانش کشاورزی). جلد 28، شماره 4، صفحات 113-126.‎
رضوانی، م.ر. و رحیمی، ش. (1395). اثر افزودن خوراکی عصاره پوست انار و آنتی­اکسیدان تجاری بر عملکرد، گوارش­پذیری مواد غذایی، فلور میکروبی و تیتر آنتی­بادی جوجه­های گوشتی. مجله تحقیقات دامپزشکی. جلد 72، شماره 2، صفحات 156-147 .
شیرمحمد، ف.، جوزی شکالگورابی، س. و محرمی، و. (1393). اثر پروبیوتیک پریمالاک و پری­بیوتیک فرمکتو بر عملکرد رشد، کیفیت لاشه جوجه­های گوشتی. پژوهش­های تولیدات دامی جلد 2، صفحات 9-19.
صالح، ح.، گلیان، ا.، کرمانشاهی، ح.، فرهوش، ر. و میرکزهی، م. ط. (1394). اثرات -α  توکوفرول استات، پوست و عصاره پوست انار بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و معدنی شدن استخوان جوجه­های گوشتی. پژوهش­های تولیدات دامی. جلد 6، شماره 12، صفحات 1-11.
محمدی، م.، محمدی عمارت، ح.، قزاقی، م. و محمدی، و. (1394). اثر سطوح مختلف پروبیوتیک، تنش گرمایی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و برخی پارامترهای خونی در جوجه­های گوشتی. مجله تحقیقات دام و طیور. جلد 4، شماره 4، صفحات 57-69.
یعقوب­فر، ا.، پوراسلامی، ر.، خرمی، ا. و فرودی، ف. (1388). تاثیر پروبیوتیک بر عملکرد و ترکیبات لاشه جوجه­های گوشتی تحت شرایط نرمال و تنش گرمایی. پژوهش­های علوم دامی  (دانش کشاورزی). دوره 1/19، شماره 2، صفحات 49-58.
Abdelhafez, G. A., Abdel-Moneim, M. A. El-Chaghaby, G. and abd-El-Ghany, Z.  (2015). Effect of Pomegranate peel extract as natural growth promoter on the productive performance and intestinal microbiota of broiler chickens. African Journal of Agricultural Science and Technology, 3: 514-519.
Abdelqader, A., Abuajamieh, M., Hayajneh, F., and Al-Fataftah, A. R. (2020). Probiotic bacteria maintain normal growth mechanisms of heat stressed broiler chickens. Journal of Thermal Biology, 92: 102654.
Ahmadipour, B., Pat, S., Abaszadeh, S., Hassanpour, H, and Khajali, F. (2021). Pomegranate peel as a phytogenic in broiler chickens: Influence upon antioxidant, lipogenesis and hypotensive response. Veterinary Medicine and Science, 7: 1907-1913.
Aviagen, 2022. Arbor Acres: Broiler Nutrition Specification. Aviagen Inc., Huntsville, AL. US. http:// https://aviagen.com/assets/Tech_Center/AA_Broiler/AA-BroilerNutritionSpecifications2022-EN.pdf
Bozkurt, M., Kuçukyılmaz, K., Çatlı, A. U. and Çınar, M. (2009). The effect of single or combined dietary supplementation of prebiotics, organic acid and probiotics on performance and slaughter characteristics of broilers. South African Journal of Animal Science, 39: 197-205.
Faseleh Jahromi, M., Wesam Altaher, Y., Shokryazdan, P., Ebrahimi, R., Ebrahimi, M., Idrus, Z. et al. Tufarelli, V. and Liang, J. B. (2016). Dietary supplementation of a mixture of Lactobacillus strains enhances performance of broiler chickens raised under heat stress conditions. International Journal of Biometeorology, 60: 1099-1110.
Gungor, E., Altop, A., Erener, G. and Coskun, I. (2021). Effect of raw and fermented pomegranate pomace on performance, antioxidant activity, intestinal microbiota and morphology in broiler chickens. Archives of Animal Nutrition, 75(2): 137-152.
 
Hosseini-Vashan, S. J., Sharifian, M., Piray, A. H. and Fathi-Nasri, M. H. (2020). Growth performance, carcass and blood traits, immunity, jejunal morphology and meat quality of heat-stressed broiler chickens fed urea-treated pomegranate (Punica granatum L.) peel. Animal Feed Science and Technology, 267: 114553.
Kumar, K. P., Reddy, V. R. and Prakash, M. G. (2018). Effect of supplementing pomegranate (Punica granatum). peel extract on serum biochemical parameters and immune response in broilers during summer. The Pharma Innovation International Journal, 7(3): 597-601.
Mohan, B., Kadirvel, R., Natarajan, M. and Bhaskaran, M. (1996). Effect of probiotic supplementation on growth, nitrogen utilization and serum cholesterol in broilers. British Poultry Science, 37: 395–-401.
Saleh, H., Golian, A., Kermanshahi, H. and Mirakzehi, M. T. (2018). Antioxidant status and thigh meat quality of broiler chickens fed diet supplemented with α-tocopherolacetate, pomegranate pomace and pomegranate pomace extract. Italian Journal of Animal Science, 17: 386-395.
SAS (2004). SAS System for Window. Version 9.1.2.’ (SAS Institute Inc.: Cary, NC).
Shams Shargh, M. S., Dastar, B., Zerehdaran, S., Khomeiri, M. and Moradi, A. (2012). Effects of using plant extracts and a probiotic on performance, intestinal morphology, and microflora population in broilers. Journal of Applied Poultry Research, 21: 201-208.
Sharifian, M., Hosseini-Vashan, S. J., Fathi Nasri, M. FH. and Perai, A. H. (2019). Pomegranate peel extract for broiler chickens under heat stress: Its influence on growth performance, carcass traits, blood metabolites, immunity, jejunal morphology, and meat quality. Livestock Science, 227:22-28.
 Shokryazdan, P., Faseleh Jahromi, M., Liang, J. B., Ramasamy, K., Sieo, C. C. and Ho, Y. W. (2017). Effects of a Lactobacillus salivarius mixture on performance, intestinal health and serum lipids of broiler chickens. PloS one, 12(5)(5): e0175959.e0175959.
Sugiharto, S., Yudiarti, T., Isroli, I., Widiastuti, E. and Kusumanti, E. (2017). Dietary supplementation of probiotics in poultry exposed to heat stress – a review. Annals of Animal Science, 17: 591-604.
Wang, X., Farnell, Y. Z., Peebles, E. D., Kiess, A. S., Wamsley, K. G. S. and Zhai, W. (2016). Effects of prebiotics, probiotics, and their combination on growth performance, small intestine morphology, and resident Lactobacillus of male broilers. Poultry Science, 95: 1332-1340.
Yaseen, A. T., El-Kholy, M. E. S. H., El-Razik, A., Walaa, M. and Soliman, M. H. (2014). Effect of using pomegranate peel extract as feed additive on performance, serum lipids and immunity of broiler chicks. Zagazig Veterinary Journal, 42: 87-92.